Stedelijke steun voor culturele projecten toelage voorjaar 2017De stad Mechelen heeft beslist om voor 20.030 EUR toelagen te geven aan culturele projecten. Met die middelen zorgen creatieve Mechelaars en hun netwerk voor een nieuwe artistieke wind in de stad.

 

Artiesten en creatieve organisaties kunnen twee keer per jaar (zowel in het voor- als in het najaar) een aanvraag indienen bij de stad Mechelen ter ondersteuning van een cultureel project.

 

“Dit voorjaar dienden opmerkelijk meer jonge creatieve en ondernemende artiesten en culturele organisaties een aanvraag in om door de stad te worden ondersteund in het opzetten van een cultureel project” zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.

 

Het college geeft steun aan tien van de veertien ingediende projecten, die variëren van een theatervoorstelling door jonge makers, multidisciplinair onderzoek in experimentele choreografie, een poëziefestival, VJ-workshops en showcases in audiovisuele kunst, een animatiefilmfestival, een biologisch-technologisch kunstproject, openluchtfilmvertoningen en een kortfilmproductie. In totaal werden er voor 20.030 EUR middelen toegekend. In het najaar is er financiële ruimte voor een tweede ronde van culturele projecten.

 

“Creatievelingen die op plannen broeden hebben aan onze stad een partner, ook als ze niet structureel georganiseerd zijn” zegt schepen van Cultuur Björn Siffer. “We merken dat onze inspanningen met het Cultuurcentrum/H30 en Mechelen Talentenfabriek lonen. Vele jonge creatievelingen gaven in hun dossier letterlijk aan dat ze bewust in ‘hun’ stad Mechelen actief willen zijn, inspelend op de noden die leven bij hun generatie” zegt schepen Siffer. “Dat vind ik een heel positief signaal. Be the change!”

 

Mechelen investeerde de laatste jaren fors in artistiek talent

Het lokale Deeltijds Kunstonderwijs zit in de lift, jong artistiek talent kan aan de slag bij de artistieke werkplaats voor jonge mensen H30 en breekt door naar professionele podia. Mechelen startte verleden jaar ook met Mechelen Talentenfabriek. In het pand van de voormalige Artenova-toonzalen aan het station zijn er op dit moment al 35 kunstenaars actief. Tijdens de maanden augustus en september organiseert Mechelen Talentenfabriek elke woensdag ARTstage op het Cultuurplein. Al deze inspanningen werpen dus hun vruchten af. 

 

Eén voorbeeld van artistiek talent dat bewust voor Mechelen kiest

Kunstenares Laura Eva Meuris werkt en leeft in Mechelen, Wenen, Polen en Berlijn.

Sinds november 2016 is Laura resident in Artenova en geniet ze ondersteuning door Mechelen Talentenfabriek. De Mechelse danseres en choreografe diende een aanvraag in voor een cultureel project ‘Newfoundland’ dat tijdens augustus loopt. “Met het project Newfoundland wil ik een nieuwe experimentele zone creëren in Mechelen” zegt Laura Eva Meuris. “Een zone waarin we tot nieuwe artistieke inzichten komen door collectief samen te werken, kritisch te discussiëren, elkaar te onderwijzen, elkaars ervaringen en expertise te delen, te doorvoelen en ervaren. We onderzoeken nieuwe vormen van choreografie, hoe we die kunnen delen of naar buiten brengen voor en met een publiek”

“Deze opmerkelijke artieste, die ons tijdens Zot Geweld/Dwaze Maagd al trakteerde op een prachtige performance, is exemplarisch voor de nieuwe dynamiek die we bij tal van jonge Mechelse kunstenaars zien” zegt schepen Siffer. “Ze maken deel uit van een internationaal netwerk en staan open voor kruisbestuiving. Daarnaast zijn ze heel betrokken bij onze stad en zorgen ze voor een nieuwe wind. We moeten hen koesteren”

 

 

Een reglement dat vernieuwing stimuleert

 

Het reglement ‘Culturele Projecten’ geeft projecten recht op een subsidie van maximaal 2.500 EUR. “Maar deze projectmiddelen zijn geen eeuwigdurend infuus” zegt schepen Siffer. “De stad wil met deze middelen vooral vernieuwing stimuleren. De bedoeling is dat projecten na drie keer verzelfstandigen.”

 

Technische fiche

 

Wie is Laura Eva Meuris?

Nadat ze afstudeerde aan de Koninklijke balletschool van Antwerpen behaalde ze haar Bachelor aan de Rotterdamse dansacademie CODARTS, Later verdiepte ze zich in filosofie, healing practices en visuele kunst. Ze maakte haar eerste werken in Nederland. Sinds 2007 werkte ze als performer voor Akemi Takeya in LITTLE STORIES ABOUT S.O.S. (Vienna Impulstanz Festival 2015), Quan Bui Ngoc in L​es Ballet C de la B ​en​ TALK VZW, The Germans, Pieter Ampe in SO YOU CAN FEEL, Anna Réti und Ido Batash in EGO TRIP​ en Albert Quesada (Dansand! 2014).In samenhang met andere projecten danste ze voor het gezelschap Compagnia Zapala danza, Anouk Vandijk Dance Company en Noord Nederlandse Dans.  

In 2013 richtte Laura Eva Meuris en Ellen Cobbaert, ondersteund door artistieke werkplaats voor jonge mensen H30, het jongerengezelschap WILD AT HEART Jungle of young creators op.

Momenteel werkt ze samen met de Poolse kunstenaar en danser Pawel Dudus aan een langdurig onderzoeksproject #onlyloveisreal. Daarin onderzoekt ze de multidisciplinaire aspecten van de liefde. Hun werk werd reeds getoond op verschillende locaties in Wenen, Polen, Berlijn en België. 

 

 

Wat is Newfoundland?

Het nieuwe culturele project van Laura Eva Meuris en de Czechische Uzana Zabkova heet Newfoundland. Hiervoor trekt de stad 2500 EUR uit en Mechelen Talentenfabriek biedt ondersteuning vanuit het project ARTenova.

Newfoundland is een platform voor performance en visuele kunstenaars dat nieuwe vormen van choreografie exploreert, compliceert en opnieuw vorm geeft. Een amalgaam van 65 kunstenaars uit het Midden Oosten, Noord- en Zuid Amerika, Rusland, Australië en Europa) zal bijeenkomen, artistieke kennis en ervaringen verbreden door lokale artiesten, activisten, architecten, houtbewerkers, dansers, feministen, wetenschappers en het publiek uit te nodigen voor dit project.

De workshops zullen voornamelijk doorgaan in de serre van stadsboerderij vzw Rauw en in het gebouw Artenova. Op zaterdagnamiddag zal Artenova open zijn voor publiek, waar Newfoundland  volkskeuken zal houden.

Met lezingen, workshops, performances en feestjes zal Newfoundland inzichten delen.  Ook op ARTstage, op het Cultuurplein, zal Newfoundland een aantal experimenten naar buiten brengen en uittesten op het publiek.

 

 

 

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  16-06-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
16-10-2017

Donderdag 19 oktober opent de tentoonstelling ‘Karkas’ van fotojournalist Tim Dirven. Deze topfotograaf bijt de spits af van een seizoen waarin het Cultuurcentrum Mechelen een brede focus zet op de kunstendiscipline fotografie. Fotojournalist & World Press Photo Award-winnaar Tim Dirven (°1968) viert zijn vijftigste verjaardag in de prachtige tentoonstellingszalen van het...


Meer info

Mechelen
Mechelen
16-10-2017

Van 30 oktober tot 3 november werken op de Leuvensestwg van Eandis, zie www.mechelen.be/werken-eandis-leuvensesteenweg Werken aan de hoogspanning ter hoogte van de E19 en de R6, zie www.mechelen.be/werken-op-e19-en-r6


Meer info

Mechelen
Mechelen
16-10-2017

Proefopstelling om kruispunt Liersesteenweg veiliger te maken Aanpassing verkeersstromen moet verkeer vlotter maken en veiliger voor zwakke weggebruikers. Het kruispunt van de Liersesteenweg met de Keldermans- en Frans Halsvest is vaak chaotisch en gevaarlijk. Om de situatie te verbeteren start de stad op 30 oktober met een proefopstelling die het aantal mogelijke bewegingen beperkt en...


Meer info

Mechelen
Mechelen
15-10-2017

Het aankomende seizoen 2017-2018 is alweer van start gegaan en vastberaden volgt het Mechels Kamerorkest haar ingeslagen weg. Met grote trots mag ik u ook dit jaar weer enkele prachtige concertprogramma’s aanbieden, dit seizoen tijdelijk onder leiding van gastdirigent Tom Deneckere, samen met tal van internationaal gerenommeerde solisten (zie concertdata www.mechelskamerorkest.be). Het...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het