Belangrijke archeologische vondsten vullen geschiedenis van Hombeek aanMechelen,
13.07.2017
                                                                                                

Archeologen vonden bij opgravingen tussen de Zemstseweg en Eglegemvijver de sporen van minstens twee woonerven uit de volle middeleeuwen. De vondst is belangrijk voor Hombeek, want uit die periode is vrij weinig bekend. Waar de gewone Hombekenaar toen woonde? Dat wordt nu pas duidelijk.

 

Tussen de Zemstseweg en de Eglegemvijver, in de Mechelse deelgemeente Hombeek, realiseert vastgoedmakelaar Brummo momenteel een nieuwe verkaveling die plaats zal bieden aan een honderdtal woningen. Nadat vorig jaar bij een opgraving aan de Zemsteweg al sporen aan het licht kwamen uit de ijzertijd en de Romeinse tijd, is het nu de beurt aan de lager gelegen terreinen, dichter bij de Eglegemvijver. Vooronderzoek had immers ook daar de aanwezigheid van archeologische resten aangetoond.

 

Daarom laat Brummo er sinds 26 juni en tot en met vrijdag 14 juli een opgraving uitvoeren door het Vlaams Erfgoed Centrum. De dienst Archeologie van de stad Mechelen en het agentschap Onroerend Erfgoed volgen het onderzoek van nabij op. Ondertussen is het veldwerk bijna achter de rug en zijn de eerste resultaten bekend.

 

Minstens twee erven

Op de terreinen werden minsten twee erven aangetroffen, elk afgebakend door greppels. Binnen deze erfbegrenzing vallen enkele grote gebouwen op, opgetrokken in hout en leem. Enkel de diepere paalkuilen zijn bewaard gebleven. In sommige kuilen kan je nog de vorm herkennen van de forse palen die het dak hebben gedragen.

 

Op basis van de aangetroffen scherven worden de sporen voorlopig in de volle middeleeuwen gedateerd, de periode van de 10de tot 13de eeuw. Het materiaal zal nog verder bestudeerd worden door het Vlaams Erfgoed Centrum.

 

Belangrijke vondst voor Hombeek

“De vondst is belangrijk voor Hombeek, want uit die periode is vrij weinig bekend. We weten dat de Sint-Martinuskerk er stond, dat enkele heren er een hof hadden en dat aan het einde van de volle middeleeuwen het norbertinessenklooster Leliëndael werd gesticht. Maar waar de gewone Hombekenaar toen woonde? Dat wordt nu pas duidelijk”, aldus schepen van Cultuur Björn Siffer.

 

Opvallend is de locatie, onderaan de helling, in tegenstelling tot de sporen uit de ijzertijd en Romeinse tijd die bovenaan gegroepeerd liggen. Blijkbaar zat de middeleeuwer liever wat dichter bij de Zenne. Hiermee is Hombeek weer een stukje geschiedenis rijker en zijn de toekomstige bewoners van de verkaveling plots niet meer de eersten die zich hier komen vestigen.

 

 

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-07-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
19-06-2018

De stad Mechelen organiseert een gedichtenwedstrijd voor de bewoners van de dorpen Heffen, Leest, Walem, Muizen en de wijk Battel. Zowel inwoners als verenigingen kunnen deelnemen aan deze wedstrijd ‘Gedichten uit de Dorpen’. De wedstrijd loopt tot 9 september 2018. De actie is geïnspireerd door Mechelaar Gust Moens, die een dorpsgedicht schreef over zijn Hombeek. Dit gedicht...


Meer info

Mechelen
Mechelen
18-06-2018

Mechelen telt hiermee 37 deelwagens op 19 locaties Mechelen is met ruim 120 gebruikers per 10 000 al de derde stad als het om autodelen gaat. Toch is er nog steeds veel progressie mogelijk. Op woensdag 20 juni wordt een rolstoeltoegankelijke Cambiowagen officieel in gebruik genomen, aan de Cambiostandplaats in de Lijsterstraat (buurtparking Woonpunt). Op deze wijze kunnen ook rolstoelgebruikers...


Meer info

Mechelen
Mechelen
16-06-2018

'STEM voor zorg' is een project van RVO-Society dat jongeren derde graad SO laat samenwerken over studierichtingen heen. Technische/wetenschappelijk geschoolden en jongeren uit de zorgrichting werken samen om meubels te ontwikkelen voor zorginstellingen of woonzorgcentra. Het woonzorgcentrum Hof van Egmont heeft hiervoor samengewerkt met de leerlingen van het Busleyden Atheneum...


Meer info

Mechelen
Mechelen
15-06-2018

Driedaags muziekfestival met 11 locaties Van vrijdag 24 t.e.m. 26 augustus vindt de 22ste editie van het gratis muziekfestival Maanrock plaats in Mechelen. Eerder werden o.a. kleppers als Warhaus, Millionaire, De Kreuners, Niels Destadsbader, ’t Hof Van Commerce, Stikstof en Témé Tan bekend gemaakt. De organisatie onthult vandaag nog meer namen én drie nieuwe pleinen....


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het