Belangrijke archeologische vondsten vullen geschiedenis van Hombeek aanMechelen,
13.07.2017
                                                                                                

Archeologen vonden bij opgravingen tussen de Zemstseweg en Eglegemvijver de sporen van minstens twee woonerven uit de volle middeleeuwen. De vondst is belangrijk voor Hombeek, want uit die periode is vrij weinig bekend. Waar de gewone Hombekenaar toen woonde? Dat wordt nu pas duidelijk.

 

Tussen de Zemstseweg en de Eglegemvijver, in de Mechelse deelgemeente Hombeek, realiseert vastgoedmakelaar Brummo momenteel een nieuwe verkaveling die plaats zal bieden aan een honderdtal woningen. Nadat vorig jaar bij een opgraving aan de Zemsteweg al sporen aan het licht kwamen uit de ijzertijd en de Romeinse tijd, is het nu de beurt aan de lager gelegen terreinen, dichter bij de Eglegemvijver. Vooronderzoek had immers ook daar de aanwezigheid van archeologische resten aangetoond.

 

Daarom laat Brummo er sinds 26 juni en tot en met vrijdag 14 juli een opgraving uitvoeren door het Vlaams Erfgoed Centrum. De dienst Archeologie van de stad Mechelen en het agentschap Onroerend Erfgoed volgen het onderzoek van nabij op. Ondertussen is het veldwerk bijna achter de rug en zijn de eerste resultaten bekend.

 

Minstens twee erven

Op de terreinen werden minsten twee erven aangetroffen, elk afgebakend door greppels. Binnen deze erfbegrenzing vallen enkele grote gebouwen op, opgetrokken in hout en leem. Enkel de diepere paalkuilen zijn bewaard gebleven. In sommige kuilen kan je nog de vorm herkennen van de forse palen die het dak hebben gedragen.

 

Op basis van de aangetroffen scherven worden de sporen voorlopig in de volle middeleeuwen gedateerd, de periode van de 10de tot 13de eeuw. Het materiaal zal nog verder bestudeerd worden door het Vlaams Erfgoed Centrum.

 

Belangrijke vondst voor Hombeek

“De vondst is belangrijk voor Hombeek, want uit die periode is vrij weinig bekend. We weten dat de Sint-Martinuskerk er stond, dat enkele heren er een hof hadden en dat aan het einde van de volle middeleeuwen het norbertinessenklooster Leliëndael werd gesticht. Maar waar de gewone Hombekenaar toen woonde? Dat wordt nu pas duidelijk”, aldus schepen van Cultuur Björn Siffer.

 

Opvallend is de locatie, onderaan de helling, in tegenstelling tot de sporen uit de ijzertijd en Romeinse tijd die bovenaan gegroepeerd liggen. Blijkbaar zat de middeleeuwer liever wat dichter bij de Zenne. Hiermee is Hombeek weer een stukje geschiedenis rijker en zijn de toekomstige bewoners van de verkaveling plots niet meer de eersten die zich hier komen vestigen.

 

 

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-07-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
27-07-2017

Stad Mechelen en IGEMO starten met een proefproject om eigenaars-verhuurders in de stad te helpen de kwaliteit van hun woning(en) te verbeteren. De aanpak omvat o.a. het oplijsten van noodzakelijke en mogelijke werken, het bepalen van prioriteiten, het opvragen van offertes en de opvolging van de werken. Verder worden eigenaars geholpen bij het in kaart brengen van de financiering en premies. ...


Meer info

Mechelen
Mechelen
27-07-2017

De Lage Drempel, een vzw waar armen het woord nemen, werd begin dit jaar geconfronteerd met een grote financiële tegenslag. “Ondanks deze tegenslag blijven hun kosten verder lopen. Om hen, maar ook andere Mechelse armoedeorganisaties, een hart onder de riem te steken organiseert het Sociaal Huis een benefietconcert op zaterdag 16 september 2017 in de stadsschouwburg”, zegt...


Meer info

Mechelen
Mechelen
26-07-2017

Vanaf 1 augustus gaat een aannemer in opdracht van de stad aan het werk om de verkeersveiligheid in de nabijheid van vier jeugdlokalen te verbeteren. De stad heeft hiervoor € 135 000 veil. De werkzaamheden zijn klaar tegen eind augustus. Na de aanpak van de schoolomgevingen maakt de stad nu ook werk van het verkeersveiliger maken van het openbaar domein in de directe omgeving van...


Meer info

Mechelen
Mechelen
25-07-2017

Win een gesigneerd truitje + duoticket VIP café Op zaterdag 29 juli nemen internationale profwielrenners en Belgische toppers het tegen mekaar op! Het 3de Maneblusser Na-Tour Criterium volgt een parcours van 1,3 kilometer in de binnenstad van Mechelen. Jij krijgt nu de unieke kans om het parcours te verkennen nog voor de profs aan de beurt zijn! Kom al om 16u met je fiets naar de...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het