Dikketruiendag 2018Op dinsdag 6 februari 2018 organiseert het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid voor de 14e keer Dikketruiendag. Dit jaar wordt gewerkt rond een minder gekend klimaatprobleem: hittestress. Het Lokaal Bestuur Torhout is zich reeds jaren bewust van de klimaatproblematiek en beperkt de acties niet tot één dag. Op dikketruiendag worden een aantal lopende acties in de kijker gezet.

 

Bij hittepieken veranderen steden en gemeenten door al de verharde oppervlaktes in echte hitte-eilanden, waar de temperatuur 7 tot 8 graden hoger kan liggen dan op het platteland. Bovendien is het risico op wateroverlast groot, omdat regenwater er te snel wegvloeit.

 

Bomen, struiken, beken, bijenvriendelijke bloemperkjes en andere groene en blauwe elementen bufferen het water, zorgen voor afkoeling in de zomer en brengen weer leven in het centrum. Daarom roept het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid op om zoveel mogelijk grijs in het straatbeeld om te ruilen naar "frisgroen".

 

Het Lokaal Bestuur Torhout is zich reeds sinds jaren bewust van de klimaatproblematiek en beperkt de vergroeningsacties niet tot één dag. Een overzicht van de lopende projecten:

  • Ondertekening van het Burgemeestersconvenant in 2016: samen met 8 gemeenten in Noord-West-Vlaanderen wordt gestreefd om tegen 2020 de CO2-uitstoot op het totale grondgebied met 20% te verminderen t.o.v. 2011.
  • Energiecoach De Woonwinkel.
  • Deelname aan de intergemeentelijke werkgroep windenergie.
  • Ontwikkeling van natuur langs trage wegen.
  • Ontwikkeling van groene speelgebieden: realisatie van een nieuw speelbos in 2018.
  • Aanleggen van bijenvriendelijk openbaar groen.
  • Ondersteunen van de aanleg van geveltuinen.
  • Aanleg van bufferbekkens met uitbreiding van natuur: Ieperse Heerweg, Noordlaan en Kersouwkensstraat.

 

"Laat ons stenen, asfalt en beton ruilen voor "frisgroen". Iedereen zal er beter van worden! Als stad kunnen we dit echter niet alleen. Ook jouw hulp hebben we nodig! Neem wat vaker de fiets, doe mee aan autodelen, zaai een kleurrijk bloemenmengsel in op dat verloren plekje in jouw tuin of in een bloembak op jouw terras. Alle beetjes helpen, als we er samen aan werken!", vertelt Elsie Desmet, schepen van Leefmilieu en Natuur.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  06-02-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Torhout

Torhout
22-05-2018

Van de Gallo-Romeinse dag over de Wereld Batjes, de Nacht van West-Vlaanderen, tot het WK voetbal op groot scherm en de Paardenmarkt. In juni is er voor elk wat wils in onze levende stad. We bieden graag een overzicht van het gevarieerde maandprogramma. Zondag 10 juni 2018 - Gallo-Romeinse dag Op zondag 10 juni kan je tussen 10 en 17 uur aan het Kasteel van Wijnendale een heuse Romeinse dag...


Meer info

Torhout
Torhout
17-05-2018

Zondag 27 mei vieren we feest op het Amazoneplein, de groenzone op het einde van de Maasstraat in Torhout Oost. Van 14 uur tot 18 uur kan je er genieten van een totaalspektakel voor jong en oud. Op zondag 27 mei 2018 is het weer tijd voor 'Feest in 't Groen!' Dit jaar gaat het feest door op ons vernieuwde Amazoneplein! Er is van alles te beleven en te ontdekken tussen 14 uur en 18...


Meer info

Torhout
Torhout
17-05-2018

Op 5 juni organiseert de vzw Verkeerveilig West-Vlaanderen in samenwerking met de sportdienst van Torhout een basisopleiding voor signaalgevers in Cc de Brouckere. Tijdens evenementen op de openbare weg worden geregeld signaalgevers ingezet. De verantwoordelijkheid van deze vrijwilligers is groot en draagt bij tot een veilig evenement. Een basisopleiding om deze taak op een verantwoorde...


Meer info

Torhout
Torhout
17-05-2018

Op woensdagnamiddag 30 mei 2018 kun je op de Kinderboerderij d'Oude Smelterij een echte schaapscheerder aan het werk zien! Programma Tijdens het schaapscheerfeest komt er een schaapsherder langs en zien we een echte schaapscheerder aan het werk. Van 14 tot 16.30 uur zijn er diverse demonstraties: wol kaarden, spinnen, verven, weven, vilten,… Daarnaast kan je ook zelf met wol aan...


Meer info

TorhoutAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het