Dikketruiendag 2018Op dinsdag 6 februari 2018 organiseert het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid voor de 14e keer Dikketruiendag. Dit jaar wordt gewerkt rond een minder gekend klimaatprobleem: hittestress. Het Lokaal Bestuur Torhout is zich reeds jaren bewust van de klimaatproblematiek en beperkt de acties niet tot één dag. Op dikketruiendag worden een aantal lopende acties in de kijker gezet.

 

Bij hittepieken veranderen steden en gemeenten door al de verharde oppervlaktes in echte hitte-eilanden, waar de temperatuur 7 tot 8 graden hoger kan liggen dan op het platteland. Bovendien is het risico op wateroverlast groot, omdat regenwater er te snel wegvloeit.

 

Bomen, struiken, beken, bijenvriendelijke bloemperkjes en andere groene en blauwe elementen bufferen het water, zorgen voor afkoeling in de zomer en brengen weer leven in het centrum. Daarom roept het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid op om zoveel mogelijk grijs in het straatbeeld om te ruilen naar "frisgroen".

 

Het Lokaal Bestuur Torhout is zich reeds sinds jaren bewust van de klimaatproblematiek en beperkt de vergroeningsacties niet tot één dag. Een overzicht van de lopende projecten:

  • Ondertekening van het Burgemeestersconvenant in 2016: samen met 8 gemeenten in Noord-West-Vlaanderen wordt gestreefd om tegen 2020 de CO2-uitstoot op het totale grondgebied met 20% te verminderen t.o.v. 2011.
  • Energiecoach De Woonwinkel.
  • Deelname aan de intergemeentelijke werkgroep windenergie.
  • Ontwikkeling van natuur langs trage wegen.
  • Ontwikkeling van groene speelgebieden: realisatie van een nieuw speelbos in 2018.
  • Aanleggen van bijenvriendelijk openbaar groen.
  • Ondersteunen van de aanleg van geveltuinen.
  • Aanleg van bufferbekkens met uitbreiding van natuur: Ieperse Heerweg, Noordlaan en Kersouwkensstraat.

 

"Laat ons stenen, asfalt en beton ruilen voor "frisgroen". Iedereen zal er beter van worden! Als stad kunnen we dit echter niet alleen. Ook jouw hulp hebben we nodig! Neem wat vaker de fiets, doe mee aan autodelen, zaai een kleurrijk bloemenmengsel in op dat verloren plekje in jouw tuin of in een bloembak op jouw terras. Alle beetjes helpen, als we er samen aan werken!", vertelt Elsie Desmet, schepen van Leefmilieu en Natuur.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  06-02-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Torhout

Torhout
13-02-2018

Speelpleinwerking De Warande gaat op zoek naar animatoren. Op de infoavond van 24 februari kan de Torhoutse jeugd ontdekken waarom animator zijn de max is. Alle 16-jarigen uit Torhout worden uitgenodigd met een gepersonaliseerde kaart. Speelpleinwerking De Warande Tijdens de paas- en zomervakantie kunnen kinderen vanaf 3 tot 12 jaar terecht op speelplein De Warande om er volle bak te komen...


Meer info

Torhout
Torhout
13-02-2018

In navolging van een geslaagde editie in 2017, zoekt de stad opnieuw enthousiaste ondernemers om in de zomer van 2018 een pop-up te bemannen in ons prachtige Kasteel Ravenhof! Geïnteresseerden kunnen zich kandidaat stellen tot 12 maart 2018. Santeboetiek 2018 Het Lokaal Bestuur Torhout verleent 3 concessies voor pop-up gebruik in Kasteel Ravenhof. Het project is niet aan zijn proefstuk...


Meer info

Torhout
Torhout
06-02-2018

Het college van burgemeester en schepenen van Torhout besliste op 25 januari om zich in te schrijven voor de Bouwmeester Scan. Dit is een nieuw instrument dat de gemeenten helpt om duurzame ruimtelijke beslissingen te nemen. Het instrument wordt, zoals de naam het doet vermoeden, geïntroduceerd door het Team van de Vlaams Bouwmeester. Het is afwachten of de stad door de selectie geraakt,...


Meer info

TorhoutAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het