Eerste van 100 Limburgse leerlingen vertrokken op euregionale stagePXL-onderzoekers sturen leerlingen TSO en BSO op stage in Luik en Aken

Zsazsa Dassen studeert toerisme aan de Hotelschool in Hasselt. Ze verzorgt sinds 26 februari 2018 gedurende vier weken mee het onthaal mee in het hotel Le Cygne d’Argent in Luik. Zsazsa is de eerste van in totaal 100 Limburgse leerlingen in het BSO en TSO die een stage zullen doen binnen de Euregio Maas-Rijn. Deze stages in kaderen in het Interreg-project EUR.FRIENDS, waaraan Hogeschool PXL meewerkt. Limburgse leerlingen hebben de keuze om een stage te doen in de regio’s Luik of Aken, met een looptijd tussen 2 en 4 weken. Zo proeven zij van een toekomstige werkplek in een grensregio en komen ze terecht in een Frans- of Duitstalige omgeving. Een geslaagde stage geeft recht op een Europees certificaat 'Europass Mobility'. Dankzij dit project krijgt iedere leerling een financiële ondersteuning van maximum 400 euro. Omgekeerd ontvangen wij in Limburg ook stagiairs uit de regio's Luik en Aken.

De rol van Hogeschool PXL in dit project is tweeledig. Zo probeert PXL de Limburgse secundaire scholen warm te maken voor deze stages, opdat er voldoende Limburgse leerlingen kunnen deelnemen. Daarnaast stellen onderzoekers van PXL een draaiboek op dat leraren en mentoren op de werkvloer moet toelaten de stagiairs efficiënt te coachen. Dit alles gebeurt hoofzakelijk via de ontwikkeling van soft skills als zelfstandigheid, zin voor initiatief, verantwoordelijkheid en communicatie. Het draaiboek zal ook een plaats krijgen binnen de lerarenopleiding en het lesprogramma  van de secundaire scholen.

"Deze stages vormen een gemakkelijke instap voor leerlingen om de arbeidscontext en culturele eigenheden van een andere regio te verkennen. Zowel de stagiairs als de stagebegeleiders kunnen via deze stages hun interculturele competenties versterken,” zegt Wouter Hustinx, onderzoekshoofd PXL-Onderwijsinnovatie.

Alle stagiairs krijgen vanaf einde maart een gratis app ter beschikking die werd ontwikkeld door de UHasselt. Met deze app kunnen stagiairs documenten, geluidsfragmenten en videobeelden verzamelen om een portfolio aan te maken, en worden ze gestimuleerd in zelfredzaamheid in een anderstalige werkomgeving. De onderzoekers van Hogeschool PXL zullen de functionaliteit en de rendabiliteit van de app en van de stages in het algemeen bestuderen. 

 "Euregionale stages voor leerlingen in de derde graad van het BSO/TSO zijn erg belangrijk in het licht van de war for talent," zo stelt Erik Gerits, Limburgs gedeputeerde van Economie. "Er is een tekort aan technisch en beroepsgeschoold personeel. De euregionale arbeidsmarkt biedt opportuniteiten om jong talent te verzilveren. Zowel de jongeren als de werkgevers kunnen zich via dit project beter wapenen op de afzetmogelijkheden in de grensregio Maas-Rijn. "

Scholen die interesse hebben om hun leerlingen op euregionale stage te sturen of organisaties die een anderstalige leerling een euregionale stage willen aanbieden, kunnen zich aanmelden bij valeria.catalano@pxl.be (contactpersoon voor de stages van de Limburgse leerlingen).
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  05-03-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je ondernemersnieuws?
 Meer nieuws over PXL

Hasselt
13-03-2018

Tijdens de week van de zorg zullen de studenten verpleegkunde van Hogeschool PXL en de PIVH samen met spoedverpleegkundigen van het Jessa Ziekenhuis deelnemen aan de Reanimatiemarathon. Op de Hasseltse Grote Markt proberen ze Sam in leven te houden. Dat is een reanimatiepop waar CPR-technieken als beademing en hartmassage op geoefend kunnen worden. Ze rekenen hiervoor ook op de hulp van...


Meer info

PXL
Hasselt
23-02-2018

Vanaf volgend academiejaar biedt PXL-MAD School of Arts de studierichting Juweelontwerp en Edelsmeedkunst aan als een volwaardige afstudeerrichting, naast de reeds bestaande afstudeerrichtingen Grafisch Ontwerp en Vrije Kunsten. De bachelor- en masteropleiding Beeldende Kunsten omvat voortaan dus drie afstudeerrichtingen. In de afgelopen 25 jaar bouwde de Hasseltse kunsthogeschool een visie uit...


Meer info

PXL
Hasselt
23-02-2018

Vanaf volgend academiejaar biedt PXL-MAD School of Arts de studierichting Juweelontwerp en Edelsmeedkunst aan als een volwaardige afstudeerrichting, naast de reeds bestaande afstudeerrichtingen Grafisch Ontwerp en Vrije Kunsten. De bachelor- en masteropleiding Beeldende Kunsten omvat voortaan dus drie afstudeerrichtingen. In de afgelopen 25 jaar bouwde de Hasseltse kunsthogeschool een visie uit...


Meer info

PXLAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het