Fijne, kleine dingen om buurtbewoners samen te brengenRunkst, Heilig Hart en de tussenin gelegen stationsbuurt behoren tot de drukst bewoonde wijken van Hasselt. Wijken die aansluiten bij het hart van de stad, met een rijke geschiedenis en heel divers. Met het cultuurfestival Tournée Locale wil stad Hasselt bewoners uit die wijken uitdagen en op een creatieve manier met elkaar in contact brengen.

 

Tournée Locale: zo heet het tweejaarlijkse cultuurfestival van de stad Hasselt dat voor het eerst zal plaatsvinden in de wijken Runkst, Heilig Hart en de stationsbuurt tussen 20 april en 6 mei. ‘Het opzet is om in de drie gekozen wijken de sociale cohesie te verhogen door mensen met elkaar in contact te brengen en cultuur dichter bij de mensen te brengen’, aldus schepen van cultuur, Karolien Mondelaers.

 

Laagdrempelig

Tournée Locale werd in het leven geroepen door de dienst cultuur. Al snel sprongen Bibliotheek Hasselt Limburg en het cultuurcentrum Hasselt mee op de kar. Culturele en niet-culturele partners zoals Muziekodroom, Villa Verbeelding, The School, Het Nieuwstedelijk, Vorming Plus, Basiseducatie, Universiteit Hasselt, het Stadsmus, het Jenevermuseum en de Academie hebben zich geëngageerd om de mensen uit die drie wijken te helpen bij het uitvoeren van hun creatieve plannen.

 

Er is een heus programma ontstaan met meer dan 30 initiatieven. Muziekoptredens, wijkwandelingen, creatieve workshops, expo’s, theatervoorstellingen, … waar wijkbewoners (meestal gratis) van kunnen genieten.

 

Aan de meeste projecten kunnen de buurtbewoners bovendien zelf deelnemen. Er zijn 15 Runksterse vrouwen die samen een ‘runkster zeepje’ ontwikkelden, anderen hebben een eigen Runkster of Heilig Hart jenever mee helpen stoken. Wijkbewoners kunnen samen met een illustrator een verhaal bedenken en samen op de ramen van de Bampslaan tekenen, kunstenaars uit Runkst gaan een voorstelling uitwerken in Heilig Hart, en vice versa. Wijkbewoners kunnen ook een eigen ‘Museum In Onze Straat’ bouwen. Met een pakketje van stickers gaan mensen zelf aan de slag en brengen zo kunst naar hun eigen wijk. De meest creatieve straat wint een straatfeest.

 

Een enorme mix aan initiatieven. Maar niet alleen ideeën van cultuurhuizen kregen een plaats, ook lokaal talent kreeg alle kansen om mee te werken. Hieruit zijn nog eens 10 initiatieven ontstaan. Zo zijn er wijkbewoners die een foto-expo en een huiskamerconcert organiseren. Een aantal muzikanten uit de Heilig-Hartwijk gingen met liedjes van Heilig-Hartenaar Miel Cools aan de slag.  

 

Apotheose

Al die verschillende projecten, expo’s, optredens en voorstellingen leiden tot een hoogtepunt tussen 20 april en 6 mei. Dan kunnen alle mensen uit de wijk en ook bezoekers samen genieten van muziekoptredens, film op het Sint-Hubertusplein, deelnemen aan workshops en zo veel meer.

 

Gedurende die periode zal de bibliotheek ook een boekbar openen in de jeugdherberg, Hostel H, waar mensen iets kunnen drinken en een boek lezen. Tijdens de drie weekends die in die periode vallen, staat elk weekend een andere wijk extra in de belangstelling.

‘Iedereen heeft er zin in, maar het is wel een heel intensief project. Wij zelf zijn al een jaar bezig met de voorbereidingen. In 2020 staan er alweer nieuwe wijken op de agenda, maar dat is nog een verrassing!’ aldus schepen Mondelaers.

 

In Runkst, Heilig Hart en de stationsbuurt zal er tussen 20 april en 6 mei dus veel te beleven zijn, maar het is in de eerste plaats een project met fijne, kleine dingen, door en voor de buurtbewoners.

 

Perstekst door David Panis – Student Journalistiek PXL
(in het kader van Tournée Locale werken studenten journalistiek  van PXL (module cultuur) 3 teksten, audio- of beeldreportages uit)
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-04-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Hasselt

Hasselt
08-03-2019

Om een uniek stuk natuur te ontdekken moet je als Hasselaar echt geen verre reis maken. De Herkenrodebossen op de grens van Kermt met Stevoort bestaan uit een complex van bossen, open landschappen en waardevolle landschapselementen maar zijn ook de thuis van unieke (bedreigde) diersoorten als de hazelmuis. Wie op ontdekking wil in deze groene long, kan de volgende twee weekends met bioloog...


Meer info

Hasselt
Hasselt
05-03-2019

Kathelijne Put, laureaat van de Wanatoe-prijs Stad Hasselt 2018, bundelt in een nieuw kunstwerk de eeuwenlange geschiedenis van het Groenplein. Het werk verenigt -net als het plein zelf- het hedendaagse met het verleden. In het kader van de Wanatoe-prijs reikt Stad Hasselt jaarlijks een eigen bekroning met bijhorende opdracht ter waarde van 2.500 euro uit aan beloftevol talent. Vorig jaar ging...


Meer info

Hasselt
Hasselt
04-03-2019

Liefst 7.000 Hasseltse gezinnen bestelden de voorbije weken een broeikasboom of -plant. De zes verschillende soorten bomen en heesters krijgen vanaf 16 maart een plekje in Hasseltse (voor)tuinen en dragen zo hun steentje bij aan een robuuster en meer bijvriendelijk klimaat. De actie ‘plant een broeikasboom’ is intussen aan zijn 11de editie toe. Vorig jaar gingen goed 6.000...


Meer info

Hasselt
Hasselt
27-02-2019

Op 5, 6 en 7 april zal het internationaal bloemevenement Blossoming haar plaats innemen in de historische abdijsite Herkenrode. Tal van internationaal gerenommeerde designers in de bloemkunst zullen op deze dagen afzakken naar Hasselt voor dit eerste omvangrijke event. Ook de binnenstad van Hasselt zal ondergedompeld worden in bloemenpracht. Twee weken voor aanvang zal hier al een...


Meer info

HasseltAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het