Herdenkingsmoment 'Onze Vergeten Helden'Vandaag hielden burgemeester Bart De Wever, schepen Caroline Bastiaens, schepen Claude Marinower, gouverneur Cathy Berx en districtsvoorzitter van Ekeren Koen Palinckx (als voorzitter de Raad van Bestuur van het War Heritage Institute) een herdenkingsmoment in het Schoonselhof om het project ‘Onze Vergeten Helden’ in de kijker te plaatsen. Het War Heritage Institute wil met dit project de Belgische gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog herdenken wiens lichaam is overgebracht naar de gemeentelijke begraafplaatsen. Doel is alle gerepatrieerde graven te identificeren, te markeren en op gepaste wijze te herdenken. Het project wordt symbolisch gelanceerd in één gemeente per provincie met gerepatrieerde graven.

 

Gesneuvelden WO I

De Eerste Wereldoorlog zorgde voor een tot dan ongezien aantal slachtoffers, vooral militairen. Bij benadering 41.000 Belgische militairen sneuvelden voor het vaderland. Hiervan liggen de meesten begraven op een Belgische militaire begraafplaats of op één van de Belgische militaire ereperken. Ongeveer 9000 gesneuvelde militairen werden na de oorlog op vraag van de familie gerepatrieerd naar hun respectievelijke woonplaats.

 

Het aspect van de gesneuvelde geliefden dicht bij zich te hebben, was een belangrijk element in het verwerkingsproces. In grotere gemeenten werden de gerepatrieerde graven vaak samengebracht op een gemeentelijk ereperk. In de kleinere gemeenten werden ze meestal begraven tussen de burgergraven. In tegenstelling tot de graven op militaire begraafplaatsen, hebben deze gerepatrieerde graven geen beschermd statuut en in de loop der jaren zijn er al veel verdwenen.

 

‘Onze Vergeten Helden’

Het War Heritage Institute (WHI) lanceert het project ‘Onze Vergeten Helden’ om aandacht te vragen voor alle gesneuvelden uit de Eerste Wereldoorlog en alle gerepatrieerde graven te identificeren, te markeren en op gepaste wijze te herdenken. Uit onderzoek blijkt dat er momenteel nog 6000 gerepatrieerde gesneuvelden een graf hebben op gemeentelijke begraafplaatsen over heel het land.

 

Ten laatste op 11 november 2018 wil het instituut alle bestaande gerepatrieerde graven geïnventariseerd te hebben. Daarvoor organiseren ze een systematische bevraging van gemeenten en heemkundige kringen. De 600 afdelingen van de Nationale Strijdersbond van België/Fédération Nationale des Combattants de Belgique werken hieraan actief mee.

 

Daarnaast wenst het WHI de graven van deze ‘vergeten’ gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog te erkennen door hun gerepatrieerde graven fysiek te markeren met een uniform bordje, dat aan de gemeenten gratis ter beschikking gesteld wordt. Vandaag kregen gouverneur Cathy Berx, burgemeester Bart De Wever en schepen Caroline Bastiaens uit handen van Koen Palinckx, de voorzitter Raad van van Bestuur van het War Heritage Institute, symbolisch de eerste Antwerpse plaatjes overhandigd. Deze eerste plaatjes werden tijdens een plechtigheid aangebracht op het graf van Felix en Edmond Van der Stucken op de stedelijke begraafplaats Schoonselhof in  Wilrijk.

 

Een laatste aspect is het herinneren en herdenken. Het is de bedoeling om zo veel mogelijk mensen actief bij dit project te bedenken. Daarom wordt voorgesteld aan individuen, gemeenten, scholen of vaderlandslievende verenigingen om ook symbolisch het peterschap over een graf op te nemen. Alle info daarover staat op de website www.wardeadregister.be. Klik hier voor de rechtstreekse link.

 

In Antwerpen nemen alvast 3 klassen van Vrije Basisschool De Ark het peterschap over een graf op, wat wil zeggen dat ze erop zullen toezien dat het graf schoongemaakt en onderhouden wordt. Schepen Claude Marinower overhandigde hen het certificaat van peterschap. De stad Antwerpen werkte samen met het Vredescentrum om deze klassen te contacteren.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  16-05-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
24-05-2018

De stad Antwerpen lanceert een nieuw initiatief voor de internationale marketing van de stad: het stadsmarketingfonds. Met dit fonds zal de stad projecten uit de samenleving die bijdragen aan de internationale promotie van Antwerpen kunnen ondersteunen. Stadsmarketingfonds Dankzij het stadsmarketingfonds kan de stad Antwerpen organisaties ondersteunen die een interessant project hebben dat...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
24-05-2018

Sommige Antwerpse jongeren raken al op jonge leeftijd verwikkeld in de drugswereld. Om daar iets aan te doen wil de stad nu leerkrachten ondersteunen in het herkennen van kwetsbare jongeren, om die daarna te kunnen laten begeleiden. In een grootstedelijke context als Antwerpen worden scholen en andere organisaties soms geconfronteerd met erg jonge minderjarigen die gebruikt worden als...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
24-05-2018

ANTWERPEN Steeds meer volwassenen kiezen om hun diploma secundair onderwijs alsnog te behalen. In GO! CVO Antwerpen stijgt het aantal inschrijvingen in het tweedekansonderwijs met 3.6% t.o.v. vorig jaar. GO! CVO Antwerpen breidt daarom hun aanbod uit en start volgend schooljaar met de nieuwe opleiding Helpdeskmedewerker. Helpdesk: eerste hulp bij nood De nood aan ICT'ers is hoog bij de...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
22-05-2018

Gisteren heeft de Raad voor Vergunningsbetwisting beslist om, na een klacht van twee buurtbewoners, de werken aan de ondergrondse parking Steendok op de Gedempte Zuiderdokken stil te leggen. Met deze schorsing komt de realisatie van het toekomstige park Dok Zuid in het gedrang en zullen de werken langer duren dan gepland. Twee buurtbewoners hebben eind 2017 een beroep ingediend bij de Raad...


Meer info

AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het