Dendermonde: De bib in cijfersDe maand mei is voor bibliotheken traditiegetrouw de tijd om de balans van het vorige werkjaar op te maken en alle cijfers te analyseren. Hoewel we over heel Vlaanderen een licht dalende trend in het bibliotheekgebruik zien, doet de bib van Dendermonde het over het algemeen goed.

 

Algemeen zitten we op de hoogste omzet sinds 2010 (toen we met de opening van de nieuwe bibliotheek een hoogtepunt hadden): 2017 was goed voor 252.978 uitleningen en verlengingen, meer dus dan voor de sluiting van de filialen eind 2013. Ook het bezoekersaantal bereikt het tweede hoogste peil sinds de bib op haar nieuwe locatie zit. We merken dus dat onze keuzes om sterk in te zetten op een digitale collectie en het organiseren van allerlei leesbevorderende en educatieve activiteiten werken, om mensen naar onze bib te blijven trekken.

 

Maar let op, want cijfers zeggen niet alles. Het gaat ons ook om een verdiepende en kwaliteitsvolle dienstverlening. Naast grootschalige activiteiten, willen we dan ook tijd maken voor kwaliteit en trachten we de collectie toegankelijk te maken voor iedereen. Een bewuste keuze die zich niet altijd in cijfers vertaalt. Daar is het zaak om verder te zoeken naar de juiste partners om onze doelgroepen te bereiken.

 

Apart aanbod naar scholen

De scholen in de deelgemeenten kregen een aantal jaar geleden elk een eigen collectie voor de opstart van een schoolbib. En een aantal scholen gaan daar zeer actief mee om. We proberen de leerkrachten ook te ondersteunen door boekenkoffers aan te bieden. Een succes, zo blijkt. In 2017 waren deze goed voor maar liefst 2.584 boeken die langs deze weg de kinderen bereikten.

 

Alleen boeken aanbieden is echter niet genoeg. Het stimuleren van de leesmotivatie blijft een prioriteit. Daarom organiseren we ook auteurslezingen op school (schooljaar 2017-2018 is goed voor 96 voorstellingen met een bereik van 3.374 leerlingen). Er is regelmatig overleg via de werkgroep cultuur-onderwijs waardoor we als bib vraaggericht kunnen werken en producten op maat ontwikkelen (tabletrondleidingen, inspiratiedagen voor leerkrachten vb. Lou rond genderthematiek, STE(A)M-spellen ...)

 

Jongeren maken graag gebruik van onze bib

Jeugd bereiken, blijft een uitdaging, ook voor onze bibliotheek. We merkten reeds in 2012 (voor de sluiting van de filialen) een dalende trend en een nieuwe aanpak naar deze doelgroep drong zich op. Vanaf 2015 zagen we dat onze nieuwe aanpak aansloeg en begonnen de cijfers te stijgen en dat blijven ze doen. In 2017 zagen we zelfs een verdere stijging tot 1.345 uitleningen bovenop de cijfers van 2013.

 

Verder zien jongeren de bib in hun vrije tijd steeds meer als ontmoetingsplek, studeren bij ons, spreken af voor huiswerktaken, maken gebruik van onze internetbatterij en draadloos netwerk. In de cijfers voor 2017 zien we dit sterk vertaald in het Leescafébezoek  (1.487 studenten en 6.648 scholieren op jaarbasis) en de deelnames aan activiteiten (vb. hoog aantal bezoekers Verwendag, 1.150 was o.a. te wijten aan jongeren en kinderen die al dan niet samen met hun ouders deelnamen aan digitale workshops, Play Station Fifatoernooi, Poetry slam …).

 

De toekomst

Algemeen zien we in Vlaanderen dat het bibliotheekgebruik het niet overal even goed doet en dat bibliotheken zichzelf constant moeten heruitvinden. De aanwezigheid van boeken alleen is niet meer genoeg.

 

In 2013 zijn er moeilijke keuzes gemaakt door de dienstverlening van onze bibliotheek te centraliseren. Dat gaf ons de ruimte om extra te investeren in nieuwe collectieonderdelen, randactiviteiten en een gericht doelgroepenbeleid. We blijven jaar per jaar goed monitoren welke impact bepaalde veranderingen op onze leners hebben en sturen op basis daarvan telkens bij waar nodig. We kijken daarbij vooral naar onze bezoekers en het totaal aantal uitleningen en verlengingen. Dit geeft immers het gebruik van onze collectie en dienstverlening weer, om het in meer commerciële termen uit te drukken: onze omzet. Voor het geheel van 2017 tellen we 138.095 bezoekers om precies te zijn, of gemiddeld 468 bezoekers per dag en ook de uitleningen zitten hoger dan vroeger.

 

Schepen Lien Verwaeren: “Dat zijn mooie cijfers, waar we best trots mogen op zijn. Ik dank dan ook graag alle medewerkers voor hun inzet. Maar goede cijfers wil niet zeggen dat we niet meer vooruit moeten kijken. We willen verder blijven in zetten op het bereiken van moeilijk bereikbare doelgroepen (o.a. dienstverlening aan huis …) en de uitbreiding van onze werking. Zo willen we meer inspelen op de makerscultuur en bekijken we de mogelijkheid om een 3D-printer, snijmachine … ter beschikking te stellen voor ons publiek. Alleen door constant te vernieuwen, bij te sturen en in te spelen op nieuwe tendensen blijft onze bibliotheek toekomstproof.”
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  25-05-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Dendermonde

Dendermonde
26-03-2019

De stedelijke dienst voor onthaalouders werd geselecteerd voor de Gouden Kinderschoen met het project ‘Onthaalouders: samen uit, samen sterk’. Het is een initiatief van vvsg dat inspirerende, lokale projecten rond kinderopvang in de kijker zet. Stem op ons project en breng de Gouden Kinderschoen naar Dendermonde! Specifiek houdt het project in dat een wisselend aantal...


Meer info

Dendermonde
Dendermonde
22-03-2019

Biodiversiteit en soortgericht beleid staan op de agenda voor het stadsbestuur. Om dit soortenbeleid extra in de schijnwerper te zetten, willen we vanaf 2019 een ‘Dier van het Jaar’ laten verkiezen door onze inwoners en met deze soort interactief aan de slag gaan. Via themawandelingen, lezingen, en het aanbieden van specifieke beschermingstools zoals nestkasten, voeder- en...


Meer info

Dendermonde
Dendermonde
21-03-2019

De nieuwe rotonde op het vroegere kruispunt Hamsesteenweg/Zogsebaan is een feit. De openstelling is voorzien vanaf maandag 25 maart. Intussen wordt verdergewerkt in deel Hamsesteenweg van rotonde tot Gaverstraat. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV), de nv Aquafin en de Stad Dendermonde realiseren momenteel de vernieuwing van de Hamsesteenweg (N470) van de Gaverstraat tot de Zogsebaan,...


Meer info

Dendermonde
Dendermonde
21-03-2019

In de Fernand Khnopffstraat, Gravenhuisstraat en Keefstraat heerst momenteel onduidelijkheid over parkeren. Bijgevolg wordt er veel (onbewust) foutief geparkeerd. Wat is toegestaan en wat niet? De gemeenteraad besliste op 20 maart om dit te verduidelijken met een reglement en de nodige parkeersignalisatie. Het reglement gaat uit van de maximale parkeercapaciteit binnen het huidige straatprofiel. ...


Meer info

DendermondeAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het