Dendermonde: De bib in cijfersDe maand mei is voor bibliotheken traditiegetrouw de tijd om de balans van het vorige werkjaar op te maken en alle cijfers te analyseren. Hoewel we over heel Vlaanderen een licht dalende trend in het bibliotheekgebruik zien, doet de bib van Dendermonde het over het algemeen goed.

 

Algemeen zitten we op de hoogste omzet sinds 2010 (toen we met de opening van de nieuwe bibliotheek een hoogtepunt hadden): 2017 was goed voor 252.978 uitleningen en verlengingen, meer dus dan voor de sluiting van de filialen eind 2013. Ook het bezoekersaantal bereikt het tweede hoogste peil sinds de bib op haar nieuwe locatie zit. We merken dus dat onze keuzes om sterk in te zetten op een digitale collectie en het organiseren van allerlei leesbevorderende en educatieve activiteiten werken, om mensen naar onze bib te blijven trekken.

 

Maar let op, want cijfers zeggen niet alles. Het gaat ons ook om een verdiepende en kwaliteitsvolle dienstverlening. Naast grootschalige activiteiten, willen we dan ook tijd maken voor kwaliteit en trachten we de collectie toegankelijk te maken voor iedereen. Een bewuste keuze die zich niet altijd in cijfers vertaalt. Daar is het zaak om verder te zoeken naar de juiste partners om onze doelgroepen te bereiken.

 

Apart aanbod naar scholen

De scholen in de deelgemeenten kregen een aantal jaar geleden elk een eigen collectie voor de opstart van een schoolbib. En een aantal scholen gaan daar zeer actief mee om. We proberen de leerkrachten ook te ondersteunen door boekenkoffers aan te bieden. Een succes, zo blijkt. In 2017 waren deze goed voor maar liefst 2.584 boeken die langs deze weg de kinderen bereikten.

 

Alleen boeken aanbieden is echter niet genoeg. Het stimuleren van de leesmotivatie blijft een prioriteit. Daarom organiseren we ook auteurslezingen op school (schooljaar 2017-2018 is goed voor 96 voorstellingen met een bereik van 3.374 leerlingen). Er is regelmatig overleg via de werkgroep cultuur-onderwijs waardoor we als bib vraaggericht kunnen werken en producten op maat ontwikkelen (tabletrondleidingen, inspiratiedagen voor leerkrachten vb. Lou rond genderthematiek, STE(A)M-spellen ...)

 

Jongeren maken graag gebruik van onze bib

Jeugd bereiken, blijft een uitdaging, ook voor onze bibliotheek. We merkten reeds in 2012 (voor de sluiting van de filialen) een dalende trend en een nieuwe aanpak naar deze doelgroep drong zich op. Vanaf 2015 zagen we dat onze nieuwe aanpak aansloeg en begonnen de cijfers te stijgen en dat blijven ze doen. In 2017 zagen we zelfs een verdere stijging tot 1.345 uitleningen bovenop de cijfers van 2013.

 

Verder zien jongeren de bib in hun vrije tijd steeds meer als ontmoetingsplek, studeren bij ons, spreken af voor huiswerktaken, maken gebruik van onze internetbatterij en draadloos netwerk. In de cijfers voor 2017 zien we dit sterk vertaald in het Leescafébezoek  (1.487 studenten en 6.648 scholieren op jaarbasis) en de deelnames aan activiteiten (vb. hoog aantal bezoekers Verwendag, 1.150 was o.a. te wijten aan jongeren en kinderen die al dan niet samen met hun ouders deelnamen aan digitale workshops, Play Station Fifatoernooi, Poetry slam …).

 

De toekomst

Algemeen zien we in Vlaanderen dat het bibliotheekgebruik het niet overal even goed doet en dat bibliotheken zichzelf constant moeten heruitvinden. De aanwezigheid van boeken alleen is niet meer genoeg.

 

In 2013 zijn er moeilijke keuzes gemaakt door de dienstverlening van onze bibliotheek te centraliseren. Dat gaf ons de ruimte om extra te investeren in nieuwe collectieonderdelen, randactiviteiten en een gericht doelgroepenbeleid. We blijven jaar per jaar goed monitoren welke impact bepaalde veranderingen op onze leners hebben en sturen op basis daarvan telkens bij waar nodig. We kijken daarbij vooral naar onze bezoekers en het totaal aantal uitleningen en verlengingen. Dit geeft immers het gebruik van onze collectie en dienstverlening weer, om het in meer commerciële termen uit te drukken: onze omzet. Voor het geheel van 2017 tellen we 138.095 bezoekers om precies te zijn, of gemiddeld 468 bezoekers per dag en ook de uitleningen zitten hoger dan vroeger.

 

Schepen Lien Verwaeren: “Dat zijn mooie cijfers, waar we best trots mogen op zijn. Ik dank dan ook graag alle medewerkers voor hun inzet. Maar goede cijfers wil niet zeggen dat we niet meer vooruit moeten kijken. We willen verder blijven in zetten op het bereiken van moeilijk bereikbare doelgroepen (o.a. dienstverlening aan huis …) en de uitbreiding van onze werking. Zo willen we meer inspelen op de makerscultuur en bekijken we de mogelijkheid om een 3D-printer, snijmachine … ter beschikking te stellen voor ons publiek. Alleen door constant te vernieuwen, bij te sturen en in te spelen op nieuwe tendensen blijft onze bibliotheek toekomstproof.”
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  25-05-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Dendermonde

Dendermonde
23-06-2018

Jonge nieuwkomers weten in Dendermonde waar ze terecht kunnen tijdens hun vrije tijd! Op woensdag 27 juni worden de OKAN-jongeren voor een laatste keer verwacht in de Van Langenhovestraat 18, deze keer voor een feestelijke BBQ. We steken het vuur aan om 12.30 u. Het project Taalkracht –Taxi sluit hiermee zijn eerste jaar af. De jongeren ontvangen samen met hun begeleiders, leerkrachten,...


Meer info

Dendermonde
Dendermonde
23-06-2018

De stad Dendermonde en de gemeenten Lebbeke en Buggenhout hebben eind 2015 een intergemeentelijke samenwerking van personen van buitenlandse herkomst opgericht. De doelstellingen naar een integratiebeleid omvat de opmaak van een grondige omgevings- en taalanalyse gemaakt. Uit deze analyse kwam sterk naar voor dat Dendermonde steeds diverser wordt op verschillende levensdomeinen. 12% van de...


Meer info

Dendermonde
Dendermonde
23-06-2018

In afwachting van de afwerking van een fietspadensubisidiedossier vanaf de Hogebrug (Lebbeke) tot de Geldroplaan worden fietssuggestiestroken aangebracht in de Denderbellestraat. Zo worden fietsers op de rijweg meer onder de aandacht gebracht. Dit besliste de gemeenteraad op 20 juni. Om te verhinderen dat voertuigen op de fietssuggestiestroken zouden parkeren, wordt parkeren geregeld zodat de...


Meer info

Dendermonde
Dendermonde
23-06-2018

Dorpsfeest Grembergen op zaterdag 23 juni: verkeersregelingen Op zaterdag 23 juni 2018 van 20-23 u. organiseert de Feestcommissie Grembergen opnieuw het dorpsfeest Grembergen Feest! op het dorpsplein. Er zijn diverse optredens en een receptie voor de inwoners van Grembergen. Voor een vlot en veilig verloop van deze activiteit worden volgende verkeersmaatregelen getroffen: Parkeerverbod op...


Meer info

DendermondeAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het