Volpension voor de wilde bijen in ResterheideOp woensdag 30 mei 2018 werden er in Resterheide 2 reuzegrote bijenhotels geopend. De bijenhotels versterken de woongelegenheid voor wilde bijen in dit populaire natuur- en wandelgebied in Hechtel-Eksel en Peer.


Elk bijenhotel bestaat uit 8 grote raten die gevuld werden door scholen en verenigingen uit beide gemeenten. Kinderen en vrijwilligers gingen aan de slag met houtblokken, riet, bamboestengels en ander materiaal om er een creatieve thuis van te maken voor de wilde bijen op de Resterheide.
De creatiefste hotelkamers kregen een bijzondere prijs van de jury.


Met deze opening werd het officiële startschot gegeven voor het biodiversiteitsproject ‘ResterBIJ, meer kansen voor wilde BIJen.
Er bestaan maar liefst 375 soorten wilde bijen in Vlaanderen. Zowel de honingbij als de wilde bijen vervullen een sleutelrol in de natuur. Ze zijn wereldwijd de belangrijkste bestuivers van wilde planten en heel wat landbouwgewassen. Maar liefst één derde van ons voedsel hebben we te danken aan bijen!


Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van leefmilieu en voorzitter van het Regionaal Landschap: “Met de steun van Provincie Limburg kunnen beide gemeentebesturen, samen met de Intergemeentelijke vereniging Resterheide het komende jaar allerlei acties uitvoeren ter ondersteuning van de wilde bijen. We moeten deze nuttige diertjes alle kansen geven omdat ze het door een combinatie van voedseltekort, gebrek aan nestgelegenheid en gebruik van pesticides moeilijk hebben om te overleven.”


Steven Matheï, burgemeester stad Peer: “Peer als landbouwgemeente heeft er baat bij dat bestuiving alle kansen krijgt. Dankzij dit project wordt niet alleen de nestgelegenheid voor de bijen verhoogd maar ook het voedselaanbod verbeterd. Bloemenmengsels worden ingezaaid en de randen van de boswegen worden bloemrijker door sporkehout aan te planten. Ook enkele stukjes heide krijgen terug licht en lucht”. Het belooft een zoemende zomer in Resterheide te worden.”


Raf Truyens, schepen voor Leefmilieu Hechtel-Eksel: “Het onthaalcentrum ’t Begijntje wordt bijvriendelijk ingericht met ligusterhagen, krokussen en bloemrijke struiken. Dit oogt niet alleen mooi maar voor wilde bijen zorgen deze bloemen voor een heerlijk eetfestijn.“


Jan Dalemans, burgemeester Hechtel-Eksel: ”We gaan ook over tot een aangepast beheer van bosranden zodat er een geleidelijke overgang ontstaat tussen bos en weg met een bloem- en struikrijke begroeiing.”


Verder zullen er infomomenten georganiseerd worden voor landbouwers over bijvriendelijke maatregelen zoals het inzaaien van bloemenmengsels langs de akkers.


Bijenspecialisten zullen het gebied onder de loep nemen en onderzoeken welke wilde bijen er al voorkomen. Ze maken dan een beheerplan op met allerlei maatregelen hoe we deze nuttige diertjes ook in de toekomst een handje kunnen helpen.
In de lente van 2019 worden de resultaten van het project voorgesteld.

In elk geval is de wilde bij meer dan welkom in de Resterheide!
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  31-05-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Peer

Peer - Grote en Kleine Brogel
08-03-2019

De start van de Peerse Fiets-o-theek afgelopen donderdag liep op wieltjes. Heel wat ouders kwamen al een fiets kiezen. Met de Fiets-o-theek wil het Stadsbestuur kinderen op een budgetvriendelijke manier aan het fietsen krijgen. Kinderen groeien, fietsen doen dat helaas niet. Een nieuwe fiets kost snel veel geld, terwijl kinderen de fiets snel ontgroeien. Daarom werkte de Stad Peer samen met De...


Meer info

Peer
Peer - Grote en Kleine Brogel
08-03-2019

Op donderdag 21 maart kan je als initiatiefnemer voor een leuker en socialer Peer deelnemen aan een gratis workshop crowdfunding. Je leert de basisprincipes van crowdfunding en zet je eerste campagneplan op. De Stad Peer en Voor je Buurt organiseren een gratis workshop. Voor je Buurt is het crowdfundingplatform gericht op het realiseren van sociale en maatschappelijke initiatieven. In Peer...


Meer info

Peer
Peer - Grote en Kleine Brogel
04-03-2019

Het beschermde monument Hoeve Vermeulen krijgt een nieuwe bestemming. De Stad Peer start de renovatiewerken in het voorjaar. De kinderopvang Plons zal hier haar nieuwe huisvesting krijgen. Het beschermde monument Hoeve Vermeulen staat midden op de nieuwe scholencampus in het stadscentrum. De Stad Peer wil zo snel mogelijk starten met de restauratie van de hoeve, zodat ze een nieuwe bestemming kan...


Meer info

Peer
Peer - Grote en Kleine Brogel
02-03-2019

Voor Peer zijn er een aantal wijzigingen in de afvalkalender. Zo gaat de kunststofinzameling niet in Linde, maar in Wauberg door en zal de papierophaling vanaf 1 mei in heel Peer centrum op dezelfde dag doorgaan. De container voor de maandelijkse inzameling van kunststof verhuisde al voor de werken in Linde naar Wauberg. De container zal daar nog blijven staan totdat de werken aan het...


Meer info

PeerAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het