Volpension voor de wilde bijen in ResterheideOp woensdag 30 mei 2018 werden er in Resterheide 2 reuzegrote bijenhotels geopend. De bijenhotels versterken de woongelegenheid voor wilde bijen in dit populaire natuur- en wandelgebied in Hechtel-Eksel en Peer.


Elk bijenhotel bestaat uit 8 grote raten die gevuld werden door scholen en verenigingen uit beide gemeenten. Kinderen en vrijwilligers gingen aan de slag met houtblokken, riet, bamboestengels en ander materiaal om er een creatieve thuis van te maken voor de wilde bijen op de Resterheide.
De creatiefste hotelkamers kregen een bijzondere prijs van de jury.


Met deze opening werd het officiële startschot gegeven voor het biodiversiteitsproject ‘ResterBIJ, meer kansen voor wilde BIJen.
Er bestaan maar liefst 375 soorten wilde bijen in Vlaanderen. Zowel de honingbij als de wilde bijen vervullen een sleutelrol in de natuur. Ze zijn wereldwijd de belangrijkste bestuivers van wilde planten en heel wat landbouwgewassen. Maar liefst één derde van ons voedsel hebben we te danken aan bijen!


Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van leefmilieu en voorzitter van het Regionaal Landschap: “Met de steun van Provincie Limburg kunnen beide gemeentebesturen, samen met de Intergemeentelijke vereniging Resterheide het komende jaar allerlei acties uitvoeren ter ondersteuning van de wilde bijen. We moeten deze nuttige diertjes alle kansen geven omdat ze het door een combinatie van voedseltekort, gebrek aan nestgelegenheid en gebruik van pesticides moeilijk hebben om te overleven.”


Steven Matheï, burgemeester stad Peer: “Peer als landbouwgemeente heeft er baat bij dat bestuiving alle kansen krijgt. Dankzij dit project wordt niet alleen de nestgelegenheid voor de bijen verhoogd maar ook het voedselaanbod verbeterd. Bloemenmengsels worden ingezaaid en de randen van de boswegen worden bloemrijker door sporkehout aan te planten. Ook enkele stukjes heide krijgen terug licht en lucht”. Het belooft een zoemende zomer in Resterheide te worden.”


Raf Truyens, schepen voor Leefmilieu Hechtel-Eksel: “Het onthaalcentrum ’t Begijntje wordt bijvriendelijk ingericht met ligusterhagen, krokussen en bloemrijke struiken. Dit oogt niet alleen mooi maar voor wilde bijen zorgen deze bloemen voor een heerlijk eetfestijn.“


Jan Dalemans, burgemeester Hechtel-Eksel: ”We gaan ook over tot een aangepast beheer van bosranden zodat er een geleidelijke overgang ontstaat tussen bos en weg met een bloem- en struikrijke begroeiing.”


Verder zullen er infomomenten georganiseerd worden voor landbouwers over bijvriendelijke maatregelen zoals het inzaaien van bloemenmengsels langs de akkers.


Bijenspecialisten zullen het gebied onder de loep nemen en onderzoeken welke wilde bijen er al voorkomen. Ze maken dan een beheerplan op met allerlei maatregelen hoe we deze nuttige diertjes ook in de toekomst een handje kunnen helpen.
In de lente van 2019 worden de resultaten van het project voorgesteld.

In elk geval is de wilde bij meer dan welkom in de Resterheide!
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  31-05-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Peer

Peer - Grote en Kleine Brogel
18-09-2018

Metaalslakken in fundering worden verwijderd In Kleine-Brogel wordt momenteel gewerkt aan een veilige schoolomgeving. Daarbij wordt onder meer het plein voor ontmoetingscentrum De Wirix heraangelegd. Bij de grondwerken werd vastgesteld dat een deel van de bestaande fundering bestaat uit metaalslakken. Deze worden nu verwijderd. Voor de werken van start gingen, werden er op verschillende plaatsen...


Meer info

Peer
Peer - Grote en Kleine Brogel
12-09-2018

Geen filefuif, maar een echte ‘fietsfuif’, dat is een van de nieuwe duurzame concepten van het Muilpeer Stadsfestival. Op zaterdag 22 september 2018 start het feest voor het Muilpeer Stadsfestival immers al op weg naar het festivalterrein in Peer. Al rock & rollend naar Peer Om het duurzame karakter van het festival nog meer in de kijker te zetten, organiseert Muilpeer voor het...


Meer info

Peer
Peer - Grote en Kleine Brogel
06-09-2018

195.000 euro voor de ontwikkeling van slimme mobipunten De Stad Peer ontvangt een Vlaamse subsidie van 195.504 euro voor het ontwikkelen van slimme mobipunten. Mobipunten zijn knooppunten voor verschillende vervoerswijzen. Een mobipunt bestaat bijvoorbeeld uit verschillende parkeerplaatsen voor autodelen, fietsparking en een nabije halte van openbaar vervoer. Peer diende samen met Genk,...


Meer info

PeerAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het