Volpension voor de wilde bijen in ResterheideOp woensdag 30 mei 2018 werden er in Resterheide 2 reuzegrote bijenhotels geopend. De bijenhotels versterken de woongelegenheid voor wilde bijen in dit populaire natuur- en wandelgebied in Hechtel-Eksel en Peer.


Elk bijenhotel bestaat uit 8 grote raten die gevuld werden door scholen en verenigingen uit beide gemeenten. Kinderen en vrijwilligers gingen aan de slag met houtblokken, riet, bamboestengels en ander materiaal om er een creatieve thuis van te maken voor de wilde bijen op de Resterheide.
De creatiefste hotelkamers kregen een bijzondere prijs van de jury.


Met deze opening werd het officiële startschot gegeven voor het biodiversiteitsproject ‘ResterBIJ, meer kansen voor wilde BIJen.
Er bestaan maar liefst 375 soorten wilde bijen in Vlaanderen. Zowel de honingbij als de wilde bijen vervullen een sleutelrol in de natuur. Ze zijn wereldwijd de belangrijkste bestuivers van wilde planten en heel wat landbouwgewassen. Maar liefst één derde van ons voedsel hebben we te danken aan bijen!


Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van leefmilieu en voorzitter van het Regionaal Landschap: “Met de steun van Provincie Limburg kunnen beide gemeentebesturen, samen met de Intergemeentelijke vereniging Resterheide het komende jaar allerlei acties uitvoeren ter ondersteuning van de wilde bijen. We moeten deze nuttige diertjes alle kansen geven omdat ze het door een combinatie van voedseltekort, gebrek aan nestgelegenheid en gebruik van pesticides moeilijk hebben om te overleven.”


Steven Matheï, burgemeester stad Peer: “Peer als landbouwgemeente heeft er baat bij dat bestuiving alle kansen krijgt. Dankzij dit project wordt niet alleen de nestgelegenheid voor de bijen verhoogd maar ook het voedselaanbod verbeterd. Bloemenmengsels worden ingezaaid en de randen van de boswegen worden bloemrijker door sporkehout aan te planten. Ook enkele stukjes heide krijgen terug licht en lucht”. Het belooft een zoemende zomer in Resterheide te worden.”


Raf Truyens, schepen voor Leefmilieu Hechtel-Eksel: “Het onthaalcentrum ’t Begijntje wordt bijvriendelijk ingericht met ligusterhagen, krokussen en bloemrijke struiken. Dit oogt niet alleen mooi maar voor wilde bijen zorgen deze bloemen voor een heerlijk eetfestijn.“


Jan Dalemans, burgemeester Hechtel-Eksel: ”We gaan ook over tot een aangepast beheer van bosranden zodat er een geleidelijke overgang ontstaat tussen bos en weg met een bloem- en struikrijke begroeiing.”


Verder zullen er infomomenten georganiseerd worden voor landbouwers over bijvriendelijke maatregelen zoals het inzaaien van bloemenmengsels langs de akkers.


Bijenspecialisten zullen het gebied onder de loep nemen en onderzoeken welke wilde bijen er al voorkomen. Ze maken dan een beheerplan op met allerlei maatregelen hoe we deze nuttige diertjes ook in de toekomst een handje kunnen helpen.
In de lente van 2019 worden de resultaten van het project voorgesteld.

In elk geval is de wilde bij meer dan welkom in de Resterheide!
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  31-05-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Peer

Peer - Grote en Kleine Brogel
13-12-2018

De Sint-Vincentiusverenigingen kampen met een tekort aan voeding om te bedelen aan mensen die het moeilijk hebben. Daarom organiseert de Sint-Vincentiusvereniging Peer-Hechtel-Eksel samen met Stad Peer een inzameling tijdens de Kersthappening op 15 en 16 december 2018. Sint-Vincentius heeft specifiek nood aan deegwaren en conserven. Kan jij wel enkele pakken spaghetti of een blik tomatensaus...


Meer info

Peer
Peer - Grote en Kleine Brogel
11-12-2018

De Sint-Vincentiusverenigingen kampen met een tekort aan voeding om te bedelen aan mensen die het moeilijk hebben. Daarom organiseert de Sint-Vincentiusvereniging Peer-Hechtel-Eksel samen met Stad Peer een inzameling tijdens de Kersthappening op 15 en 16 december 2018. Sint-Vincentius heeft specifiek nood aan deegwaren en conserven. Kan jij wel enkele pakken spaghetti of een blik tomatensaus...


Meer info

Peer
Peer - Grote en Kleine Brogel
29-11-2018

In februari startte de werken voor ’t Lin in ’t nieuw. Een groot project dat een stevige vernieuwing van Lindedorp en Driekoningenplein inhield. Vanaf 1 december gaat de dorpskern weer open voor het doorgaande verkeer. De dorpskern van Linde had nood aan een stevige make-over. De eerste fase van de werken is nu afgerond, wat ongeveer 10 maanden in beslag nam. Het resultaat? Een...


Meer info

Peer
Peer - Grote en Kleine Brogel
27-11-2018

Stad Peer start met het proefproject Flowbikes, een fietsbeloningssysteem waarmee kinderen digitale munten verdienen wanneer ze met de fiets naar school gaan. De leerlingen van basisschool De Dommelbrug ontvingen vandaag hun fietstags van burgemeester Steven Matheï. Peer is één van de drie steden waar het proefproject in samenwerking met ontwikkelaar Flow Pilots van start...


Meer info

PeerAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het