Sterretjesweide om doodgeboren kindjes niet te vergetenOp de begraafplaats in het centrum van Rijkevorsel is de gemeente bezig met het inrichten van een sterretjesweide. Het moet een serene gedenkplek worden voor ouders die hun kindje al vroeg in de zwangerschap verloren hebben, zodat ze het verlies van hun kind een plaats kunnen geven.

Ouders van een doodgeboren kindje hebben vaak geen fysieke plaats waar ze heen kunnen om hun verdriet te verwerken. Zeker als de zwangerschap nog geen 180 dagen (25 à 26 weken) duurde en er geen geboorteakte is opgemaakt. Vaak heerst er nadien zelfs een taboesfeer: er wordt niet meer over gesproken, waardoor ouders in een zwart gat belanden.

Het gemeentebestuur van Rijkevorsel vindt het belangrijk dat deze kindjes niet vergeten worden. Daarom biedt de gemeente met de sterretjesweide de mogelijkheid aan ouders om hun kinderen op een waardige manier te blijven gedenken. Een plek om ergens heen te kunnen om te bezinnen en stil te staan bij wat er is gebeurd, is erg belangrijk in het verwerkingsproces.

Gedenkplaatjes

Op het kerkhof in het centrum van Rijkevorsel is een grafsteen met een passende tekst geplaatst. Ouders die dat willen, kunnen een gedenkteken met daarop de naam van hun kindje aanbrengen op de achterkant van deze steen. Het feit dat je een naam kan achterlaten op de steen is een vorm van erkenning dat het kindje er wel geweest is.

De gemeentelijke technische dienst zal in de komende maanden de weide verder aanleggen. Achter de steen wordt een groenperk aangelegd met siergras, waarin een tiental metalen sterretjes zullen verschijnen.

Ouders die een gedenkplaatje wensen, kunnen hiervoor terecht bij de dienst burgerzaken van de gemeente: 03 340 00 30 of burgerzaken@rijkevorsel.be.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  01-06-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Rijkevorsel

Rijkevorsel
13-06-2018

Verschillende wijkpaadjes in Sint-Jozef Rijkevorsel hebben een speelse naam gekregen, denk maar aan het Kortjakjepad, Ozewiezewozepad of Hoddebedotpad. De nieuwe benamingen, gekozen door de inwoners van Rijkevorsel, zijn gebaseerd op oude rijmpjes, spelletjes of liedjes. In 2016 kregen een aantal wijkwegjes in het centrum van Rijkevorsel reeds een speelse naam. Dit jaar werd een vervolg...


Meer info

Rijkevorsel
Rijkevorsel
11-06-2018

Op zaterdag 9 juni 2018 werd het splinternieuwe gebouw van de Kinderclub Sint-Jozef en De Schakel officieel geopend met een heus tuinfeest. Alle inwoners waren welkom om de prachtige nieuwbouw – met een hapje en een drankje - te ontdekken. Ondertussen konden de kinderen zich uitleven op de Vlaamse kermis. Al sinds begin mei genieten de kinderen en het personeel van de buitenschoolse...


Meer info

Rijkevorsel
Rijkevorsel
18-04-2018

Sinds begin 2018 werkt de gemeente Overijse opnieuw aan het RUP. Hiervoor werd ook een participatietraject opgestart. Nadat het vorige RUP deels geschorst werd door de Raad van State, ligt het voorlopig vastgestelde plan voor de dorpskernvernieuwing van Maleizen uit 2013 terug op tafel. Hiervoor werd een bewonersparticipatietraject opgestart. Tijdens twee workshops in februari en maart,...


Meer info

RijkevorselAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het