Deel Ieperse vestingen wordt binnenkort uitgebaggerd.Op de bodem van de Ieperse vestinggrachten ligt een massa slib die gemiddeld één tot anderhalve meter dik is. Dat slib bestaat uit een ophoping van bladval en andere plantenresten, en ook uit bodemdeeltjes (leem, zand, klei) die door de Dikkebusvijverbeek werden aangevoerd.  

 

Dat slib zal nu na de zomervakantie worden gebaggerd; de eerste slibruiming in de Kasteelgracht sedert het herstel van de vestingen na de Eerste Wereldoorlog.

De ruiming zal in de eerste plaats de ecologische kwaliteit van de vestinggrachten sterk verbeteren en de ontwikkeling van algen en wieren in toom houden. Daarenboven komt dit de waterhuishouding ten goede: in geruimde grachten kan er veel méér water gebufferd worden en ontstaat er een stabieler waterbiotoop.

 

Het is de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die de ruiming zal uitvoeren omdat Vlaanderen verantwoordelijk is voor het waterbeheer op de Ieperse vestinggrachten.

 

De slibruiming van de Kasteelgracht wordt in twee 2 fasen opgedeeld:
- Fase 1: vanaf het gewezen openluchtzwembad tot de Menenpoort
- Fase 2: vanaf de Menenpoort tot aan de Vaubanstraat

In totaal wordt er ongeveer 500 meter grachten uitgegraven over een breedte van 20 tot 25 meter; de gracht wordt gebaggerd tot op 10 meter van de oever of vestingmuur. Er moet in totaal ongeveer 12.000 m³ slib uitgehaald worden. De ruiming gebeurt met een drijvende kraan. Tijdens de werken behoudt de gracht haar waterniveau. Bakboten brengen het slib telkens naar een vast punt op de oever, waar het wordt overgeladen in vrachtwagens.

 

Voor fase 1 zal er halfweg de Kiplinglaan een werkruimte worden vrijgemaakt. Enkele jonge notelaars moeten hiervoor worden gerooid, maar er worden achteraf nieuwe in de plaats gezet. Voor fase 2 komt de werkruimte langs het Hoornwerk, ter hoogte van de Vaubanstraat. Daarvoor worden enkele essen, die momenteel ziek zijn,  geveld. Na de werken worden ook hier achteraf nieuwe bomen aangeplant.

 

 

De werken worden volledig uitgevoerd en gefinancierd door de VMM. Deze toch wel operatie is ingepland voor september-oktober 2018; er worden 60 werkdagen voorzien. Momenteel onderzoekt de VMM of er zich op de bodem nog explosief oorlogsmateriaal bevindt. Dat moet eventueel eerst afzonderlijk afgevoerd worden.

 

Het slib wordt dus met vrachtwagens weggebracht.Deze werken zullen plaatselijk, enige verkeershinder veroorzaken. De hinder zal in nauwe samenwerking met de stadsdiensten zoveel als mogelijk beperkt blijven. De Stad probeert de burgers zo goed als mogelijk hierover goed te informeren.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  04-08-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Ieper

Ieper
10-12-2018

Op 1 januari 2019 stopt Marieke Cloet, na 30 jaar lid van de gemeenteraad Ieper, met de actieve politiek. Zij werd gemeenteraadslid op 1 januari 1989 en volgde Jan Durnez op in december 1991 als schepen. In 2001 werd zij OCMW-voorzitter in opvolging van Brigitte Vandamme. Sociale huisvesting, sociale tewerkstelling en activering, het oprichten van Netwerk Dorpen (nu het Zorgnetwerk), het...


Meer info

Ieper
Ieper
10-12-2018

Op 1 januari 2019 stopt Marieke Cloet, na 30 jaar lid van de gemeenteraad Ieper, met de actieve politiek. Zij werd gemeenteraadslid op 1 januari 1989 en volgde Jan Durnez op in december 1991 als schepen. In 2001 werd zij OCMW-voorzitter in opvolging van Brigitte Vandamme. Sociale huisvesting, sociale tewerkstelling en activering, het oprichten van Netwerk Dorpen (nu het Zorgnetwerk), het...


Meer info

Ieper
Ieper
04-12-2018

Hypnoiz, de concertwerking van jeugdhuis JOC Ieper, organiseert op vrijdag 14 december haar laatste concertavond voor 2018. Headliner van dienst is de jonge Franse neoklassieke /elektronica componist LAAKE. De affiche wordt verder aangevuld met B (zijproject van drummer Bert Libeert van Goose) en DJONNAH. Met LAAKE haalt de Ieperse concertwerking HYPNOIZ een jong en beloftevol muzikaal talent...


Meer info

Ieper
Ieper
13-11-2018

Tot 2 december staat de tentoonstelling “De Bom – Hiroshima en Nagasaki – weerbare steden in de Goliathzaal van het Yper Museum. In het kader van deze tentoonstelling ontvangt het stadsbestuur van Ieper op 19 en 20 november Mevrouw Sadae Kasaoka uit Hiroshima als gaste in de stad . Zij was 13 jaar in 1945 ( nu dus 86) toen de bom boven Hiroshima ontplofte. Sedert die...


Meer info

IeperAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het