Deel Ieperse vestingen wordt binnenkort uitgebaggerd.Op de bodem van de Ieperse vestinggrachten ligt een massa slib die gemiddeld één tot anderhalve meter dik is. Dat slib bestaat uit een ophoping van bladval en andere plantenresten, en ook uit bodemdeeltjes (leem, zand, klei) die door de Dikkebusvijverbeek werden aangevoerd.  

 

Dat slib zal nu na de zomervakantie worden gebaggerd; de eerste slibruiming in de Kasteelgracht sedert het herstel van de vestingen na de Eerste Wereldoorlog.

De ruiming zal in de eerste plaats de ecologische kwaliteit van de vestinggrachten sterk verbeteren en de ontwikkeling van algen en wieren in toom houden. Daarenboven komt dit de waterhuishouding ten goede: in geruimde grachten kan er veel méér water gebufferd worden en ontstaat er een stabieler waterbiotoop.

 

Het is de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die de ruiming zal uitvoeren omdat Vlaanderen verantwoordelijk is voor het waterbeheer op de Ieperse vestinggrachten.

 

De slibruiming van de Kasteelgracht wordt in twee 2 fasen opgedeeld:
- Fase 1: vanaf het gewezen openluchtzwembad tot de Menenpoort
- Fase 2: vanaf de Menenpoort tot aan de Vaubanstraat

In totaal wordt er ongeveer 500 meter grachten uitgegraven over een breedte van 20 tot 25 meter; de gracht wordt gebaggerd tot op 10 meter van de oever of vestingmuur. Er moet in totaal ongeveer 12.000 m³ slib uitgehaald worden. De ruiming gebeurt met een drijvende kraan. Tijdens de werken behoudt de gracht haar waterniveau. Bakboten brengen het slib telkens naar een vast punt op de oever, waar het wordt overgeladen in vrachtwagens.

 

Voor fase 1 zal er halfweg de Kiplinglaan een werkruimte worden vrijgemaakt. Enkele jonge notelaars moeten hiervoor worden gerooid, maar er worden achteraf nieuwe in de plaats gezet. Voor fase 2 komt de werkruimte langs het Hoornwerk, ter hoogte van de Vaubanstraat. Daarvoor worden enkele essen, die momenteel ziek zijn,  geveld. Na de werken worden ook hier achteraf nieuwe bomen aangeplant.

 

 

De werken worden volledig uitgevoerd en gefinancierd door de VMM. Deze toch wel operatie is ingepland voor september-oktober 2018; er worden 60 werkdagen voorzien. Momenteel onderzoekt de VMM of er zich op de bodem nog explosief oorlogsmateriaal bevindt. Dat moet eventueel eerst afzonderlijk afgevoerd worden.

 

Het slib wordt dus met vrachtwagens weggebracht.Deze werken zullen plaatselijk, enige verkeershinder veroorzaken. De hinder zal in nauwe samenwerking met de stadsdiensten zoveel als mogelijk beperkt blijven. De Stad probeert de burgers zo goed als mogelijk hierover goed te informeren.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  04-08-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Ieper

Ieper
20-08-2018

Op vrijdag 24 augustus vindt de eerste editie plaats van de 'Great War Remembrance Race', een wielerwedstrijd die een ode brengt aan de helden uit de Groote Oorlog. Deze internationale 1 .1 wedstrijd, georganiseerd onder de reglementen van de Union Cycliste Internationale (UCI) en de Koninklijke Belgische Wielerbond (KBWB), start in Nieuwpoort en komt aan op de Grote Markt van leper....


Meer info

Ieper
Ieper
13-08-2018

Zaterdagochtend 18 augustus vetrekken vijf jongeren voor een twee weken durend zomerkamp naar Zagreb - Kroatië. Zij zullen er namens het IFFM deelnemen aan een zomerkamp met jongeren uit 11 andere Europese landen. Het In Flanders Fields Museum werd door het in Weimar gevestigde Europaïsche Jugendbildungs & Begegnungstätte (EJBW) immers gevraagd om als Belgische partner mee te...


Meer info

Ieper
Ieper
10-08-2018

De op zaterdag 11 augustus geplande tweede bezoekersdag aan de archeologische site De Meersen wordt voorlopig uitgesteld omwille van technische redenen. We houden jullie op de hoogte wanneer de archeologen definitief een nieuwe datum hebben kunnen prikken.


Meer info

Ieper
Ieper
10-08-2018

Er werd een nieuwe datum geprikt voor de tweede bezoekersdag aan de archeologische site De Meersen nl. 18 augustus 2018.


Meer info

IeperAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het