Deel Ieperse vestingen wordt binnenkort uitgebaggerd.Op de bodem van de Ieperse vestinggrachten ligt een massa slib die gemiddeld één tot anderhalve meter dik is. Dat slib bestaat uit een ophoping van bladval en andere plantenresten, en ook uit bodemdeeltjes (leem, zand, klei) die door de Dikkebusvijverbeek werden aangevoerd.  

 

Dat slib zal nu na de zomervakantie worden gebaggerd; de eerste slibruiming in de Kasteelgracht sedert het herstel van de vestingen na de Eerste Wereldoorlog.

De ruiming zal in de eerste plaats de ecologische kwaliteit van de vestinggrachten sterk verbeteren en de ontwikkeling van algen en wieren in toom houden. Daarenboven komt dit de waterhuishouding ten goede: in geruimde grachten kan er veel méér water gebufferd worden en ontstaat er een stabieler waterbiotoop.

 

Het is de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) die de ruiming zal uitvoeren omdat Vlaanderen verantwoordelijk is voor het waterbeheer op de Ieperse vestinggrachten.

 

De slibruiming van de Kasteelgracht wordt in twee 2 fasen opgedeeld:
- Fase 1: vanaf het gewezen openluchtzwembad tot de Menenpoort
- Fase 2: vanaf de Menenpoort tot aan de Vaubanstraat

In totaal wordt er ongeveer 500 meter grachten uitgegraven over een breedte van 20 tot 25 meter; de gracht wordt gebaggerd tot op 10 meter van de oever of vestingmuur. Er moet in totaal ongeveer 12.000 m³ slib uitgehaald worden. De ruiming gebeurt met een drijvende kraan. Tijdens de werken behoudt de gracht haar waterniveau. Bakboten brengen het slib telkens naar een vast punt op de oever, waar het wordt overgeladen in vrachtwagens.

 

Voor fase 1 zal er halfweg de Kiplinglaan een werkruimte worden vrijgemaakt. Enkele jonge notelaars moeten hiervoor worden gerooid, maar er worden achteraf nieuwe in de plaats gezet. Voor fase 2 komt de werkruimte langs het Hoornwerk, ter hoogte van de Vaubanstraat. Daarvoor worden enkele essen, die momenteel ziek zijn,  geveld. Na de werken worden ook hier achteraf nieuwe bomen aangeplant.

 

 

De werken worden volledig uitgevoerd en gefinancierd door de VMM. Deze toch wel operatie is ingepland voor september-oktober 2018; er worden 60 werkdagen voorzien. Momenteel onderzoekt de VMM of er zich op de bodem nog explosief oorlogsmateriaal bevindt. Dat moet eventueel eerst afzonderlijk afgevoerd worden.

 

Het slib wordt dus met vrachtwagens weggebracht.Deze werken zullen plaatselijk, enige verkeershinder veroorzaken. De hinder zal in nauwe samenwerking met de stadsdiensten zoveel als mogelijk beperkt blijven. De Stad probeert de burgers zo goed als mogelijk hierover goed te informeren.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  04-08-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Ieper

Ieper
17-10-2018

Ieper Vredesstad in het middelpunt van de belangstelling: volgende week ontvangt onze stad twee belangrijke delegaties. Op woensdag 24 oktober krijgt vredesstad Ieper bezoek van de Commissie van Bisschoppen van de Europese Gemeenschap (Commissio Episcopatuum Communitatis Europensis, afgekort COMECE). Ze komen een hele dag op werkbezoek rond het thema ‘Vrede & Europa’. In deze...


Meer info

Ieper
Ieper
16-10-2018

De “leeuwen” van de Menenpoort komen terug naar huis. Sinds de Eerste Wereldoorlog waren ze uit het Ieperse straatbeeld verdwenen. Dit jaar komen twee replica’s van de originele leeuwen de Menenpoort opnieuw bewaken. De originele leeuwen blijven in Australië, waar ze in de inkomhal van het Australian War Memorial in Canberra staan. Voorgeschiedenis De twee stenen...


Meer info

Ieper
Ieper
11-10-2018

Al enkele jaren speelt de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Elverdinge traditiegetrouw één concert per seizoen op locatie, dit jaar opnieuw in CC Het Perron in Ieper. Op zaterdag 20 oktober 2018 leidt chef-dirigent Jan Kusseneers de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Elverdinge doorheen diverse muziekgenres onder het thema “Let’s get loud 2". Het wordt een...


Meer info

Ieper
Ieper
09-10-2018

Op dinsdag 9 oktober heeft het Yper Museum 10.000 bezoekers op haar teller staan. Astrid Schaek, zorgcoördinator van Vereniging Ons Tehuis uit Ieper was de gelukkige en kreeg een geschenkmand bovenop haar gratis museumbezoek. Sedert de opening op 1 juli 2018 vonden vooral individuele bezoekers de weg naar het nieuwe museum. Zestig procent zijn Belgen. Bijna één derde daarvan...


Meer info

IeperAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het