Opgravingen De Meersen bijna rondTweede rondleiding op de opgraving van de site Ieper – De Meersen

Het archeologisch onderzoek aan de site De Meersen in Ieper gaat zijn laatste weken in. Vooraleer alles onherroepelijk verdwijnt voor het nieuwbouwproject ‘Gloria’, willen de partners het brede publiek nogmaals de kans geven de opgraving te bezoeken, na de eerste succesvolle editie van begin juni.

Intussen zijn alle skeletten opgegraven op de site en zijn de archeologen de middeleeuwse Sint-Niklaasparochie aan het onderzoeken.

 

Oudste Sint-Niklaaskerk

 

De opgraving  van de Sint-Niklaaskerk is zo goed als afgewerkt. Er kunnen twee hoofdfasen worden herkend: Een Romaanse kruiskerk die kort na 1200 werd gebouwd in ijzerzandsteen en een latere omvorming tot een gotische hallenkerk. Het vinden van rode baksteen in de funderingen van de Romaanse kerk moet ons doen besluiten dat de kerk zeker niet voor 1200 werd gebouwd.

Onder de kerkfunderingen zijn ook nog archeologische sporen aanwezig. Wanneer deze worden onderzocht, komt er mogelijk extra informatie vrij over de ingebruikname van het terrein ten westen van de Ieperlee in de 12de eeuw.

 

Middeleeuws kerkhof

De opgraving van het Middeleeuwse kerkhof in en rond de Sint-Niklaaskerk is zo goed als afgerond. Intussen zijn meer dan 1000 skeletten geborgen. De zeer goede bewaringstoestand van het hout van de grafkisten laat de onderzoekers hopen tot zeer goede dateringen te komen van de begravingen. Deze dateringen zorgen dan voor een goede kijk op de evolutie van de leefgewoonten van de Ieperse bevolking. Enkele kisten werden in zijn geheel bewaard om ze later mogelijk te kunnen tentoonstellen.

In de komende weken moet ook de afbakening van het kerkhof nog worden onderzocht.

 

Middeleeuwse parochie

Momenteel zijn de archeologen aan de slag aan de middeleeuwse Sint-Godelievestraat, ten noorden van het Sint-Niklaaskerkhof. De sporen die zijn teruggevonden gaan minstens terug tot de 13de eeuw. Binnen de woningen konden opeenvolgende lagen van aangestampte aarden vloerniveau’s worden onderzocht. In deze niveau’s kwamen verschillende stenen haardplaten aan het licht. Achter de huizen aan de Sint-Godelievestraat zijn verschillende ambachtelijke activiteiten uitgevoerd. Meest opvallend zijn de grote kuilen met leersnippers. Mogelijk gaat het hier om het afval van een schoenlapper.

De brede gracht die in de eerste fase van het onderzoek werd teruggevonden, is ook verder opgegraven. Hij loopt vrij rechtlijnig van noord naar zuid over het terrein. Door zijn breedte lijkt hij een verdedigende functie te hebben. Mogelijk van een eerste bewoningskern ten westen van de Ieperlee? De gracht werd in de loop van de 13de eeuw opgevuld, wat kan overeenkomen met de nieuwe stadsgrachten in het begin van de 13de eeuw. De verdedigende functie was niet meer zinvol en de gracht werd gebruikt als afvalzone of om ambachtelijke activiteiten uit te voeren.

 

Abdij Sint-Jan-Ten-Berghe

Ook de opgraving van de abdij Sint-Jan-Ten-Berghe, gebouwd in 1600, gaat zijn laatste fase in. Daaruit blijkt dat de tekening van Sanderus een vrij getrouwe weergave is van de werkelijke abdij, behalve het ‘hoevegedeelte’. Van de gebouwen van de abdijhoeve werden geen sporen teruggevonden, maar de lange uitloper van één van de hoofdvleugels naar het oosten heeft er effectief gestaan. De abdij moet in die 17de eeuw dan ook ronduit impressionant geweest zijn.

 

Naar aanleiding van het nieuwbouwproject ‘Gloria’ worden op zaterdag 11 augustus de archeologische opgravingen  op de site De Meersen opengesteld voor het publiek.

De presentaties op het terrein starten om 10u, 11.30u, 14u en 15.30u. Vooraf inschrijven is niet nodig. Ingang is voorzien in de Sint-Niklaasstraat. Tijdens het werfbezoek wordt aan de deelnemers gevraagd om passend schoeisel te voorzien. Tijdens deze dag is ook de Sint-Niklaaskerk geopend, waar een overzicht van de opgraving te bezichtigen is en enkele vondsten staan tentoongesteld.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  07-08-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Ieper

Ieper
17-10-2018

Ieper Vredesstad in het middelpunt van de belangstelling: volgende week ontvangt onze stad twee belangrijke delegaties. Op woensdag 24 oktober krijgt vredesstad Ieper bezoek van de Commissie van Bisschoppen van de Europese Gemeenschap (Commissio Episcopatuum Communitatis Europensis, afgekort COMECE). Ze komen een hele dag op werkbezoek rond het thema ‘Vrede & Europa’. In deze...


Meer info

Ieper
Ieper
16-10-2018

De “leeuwen” van de Menenpoort komen terug naar huis. Sinds de Eerste Wereldoorlog waren ze uit het Ieperse straatbeeld verdwenen. Dit jaar komen twee replica’s van de originele leeuwen de Menenpoort opnieuw bewaken. De originele leeuwen blijven in Australië, waar ze in de inkomhal van het Australian War Memorial in Canberra staan. Voorgeschiedenis De twee stenen...


Meer info

Ieper
Ieper
11-10-2018

Al enkele jaren speelt de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Elverdinge traditiegetrouw één concert per seizoen op locatie, dit jaar opnieuw in CC Het Perron in Ieper. Op zaterdag 20 oktober 2018 leidt chef-dirigent Jan Kusseneers de Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia Elverdinge doorheen diverse muziekgenres onder het thema “Let’s get loud 2". Het wordt een...


Meer info

Ieper
Ieper
09-10-2018

Op dinsdag 9 oktober heeft het Yper Museum 10.000 bezoekers op haar teller staan. Astrid Schaek, zorgcoördinator van Vereniging Ons Tehuis uit Ieper was de gelukkige en kreeg een geschenkmand bovenop haar gratis museumbezoek. Sedert de opening op 1 juli 2018 vonden vooral individuele bezoekers de weg naar het nieuwe museum. Zestig procent zijn Belgen. Bijna één derde daarvan...


Meer info

IeperAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het