Bijzondere archeologische vondsten in VelmOpgravingen naar aanleiding van aanleg kunstgrasveld

 

Dat Sint-Truiden een stad is met een rijk verleden staat buiten kijf. Dat bleek vorige week eens te meer, toen bij de aanleg van het nieuwe kunstgrasveld bij voetbalclub Velm vv enkele archeologische vondsten ontdekt werden.

Begin deze maand ging de aanleg van start van een nieuw voetbalterrein in kunstgras in deelgemeente Velm. Voetbalclub Velm vv beschikt over twee voetbalterreinen, waarvan het noordelijke op dit moment heraangelegd wordt.

Archeologisch vooronderzoek
“Omdat bij de aanleg van het nieuwe voetbalterrein een gedeelte moest afgegraven worden, diende een archeologisch waarderingsonderzoek uitgevoerd te worden. Het voorafgaand bureauonderzoek toonde niet meteen aan dat de kans groot was op het terugvinden van sporen van vroegere menselijke activiteit. Het was dus afwachten wat het onderzoek ter plaatse zou opleveren”, zegt schepen van Sport Carl Nijssens.

Urnengraven
“Dat gebeurde door middel van een aantal proefsleuven en proefputten. Dat leverde enkele verrassende resultaten op. In één van de proefsleuven werden twee crematiegraven ontdekt die vergezeld waren van enkele aardewerken objecten. Op basis daarvan zouden we deze graven kunnen toeschrijven aan de urnenveldencultuur, die uit de late Bronstijd tot de Midden IJzertijd dateert. Het zijn dus uitzonderlijke vondsten die we kunnen rekenen bij de oudste vondsten op het grondgebied van Sint-Truiden”, stelt schepen van erfgoed Johan Mas.

Verder onderzoek

“Volgens de archeologen komen dergelijke graven zelden alleen voor. Ze zijn meestal gegroepeerd in grafvelden van gemiddeld een 80-tal graven en worden meestal op hoger gelegen terreinen teruggevonden. Om de aanwezigheid van andere graven na te gaan is verder archeologisch onderzoek nodig. Dat onderzoek zal volgende week maandag van start gaan en zal vermoedelijk 10 werkdagen in beslag nemen. We zijn heel benieuwd, aangezien het gaat over vondsten die ongeveer 3000 jaar oud zijn. Na het archeologisch onderzoek kunnen de werken weer gewoon verder gaan”, besluit burgemeester Veerle Heeren.

 

 

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  19-09-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Sint-Truiden

Sint Truiden
19-10-2018

Op vrijdag 19 oktober 2018 vierde Sint-Truiden de Dag van de Jeugdbeweging. In het stadspark verzamelden de leden van de Truiense jongerenverenigingen voor schooltijd voor een smakelijk FairTrade-ontbijtje, gezellige livemuziek en tal van andere animatie. Op de Dag van de Jeugdbeweging werd het maatschappelijke belang van jongerenverenigingen in Vlaanderen en Brussel in de kijker gezet. Ook...


Meer info

Sint-Truiden
Sint Truiden
09-10-2018

Sint-Truiden is een toeristische trekpleister rijker. In het wandelgebied van de fruitvallei, middenin de natuur, staat er een gigantische glijbaan. Een dergelijke attractie is ongezien in Europa. U kan parkeren aan de achterzijde van het station van Sint-Truiden. Vandaaruit kan u via de Fabriekstraat en de Volmolenweg te voet de fruitvallei bereiken.


Meer info

Sint-Truiden
Sint Truiden
30-09-2018

Het stadsarchief van Sint-Truiden is het collectieve geheugen van tientallen generaties Truienaren. Dat archief wordt continu aangevuld en ontsloten. Een boeiende selectie ervan staat jaarlijks in een ander kerkdorp tentoon op ‘Hallo Micro!’. Dit keer zijn Melveren en Metsteren aan de beurt. De expo is vrij te bezoeken van 29 september tot 4 oktober in de parochiezaal van Melveren. ...


Meer info

Sint-Truiden
Sint Truiden
30-09-2018

Op 28 en 29 september mochten buurtbewoners de speelpleintjes ‘Okidoki’ en ‘De Harlekijn’ feestelijk inhuldigen. De terreintjes in de Okeleistraat en Steenovenstraat waren eerst aan de beurt voor een vernieuwingsoperatie na het ‘Buitenpret’-project. Via deze bevraging peilde Sint-Truiden bij haar inwoners naar de toekomstige invulling van de lokale...


Meer info

Sint-TruidenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het