November staat traditioneel gekend als een periode van herdenking.Ook in Ichtegem worden er in november n.a.v. Allerheiligen en Wapenstilstand verschillende herdenkingsmomenten ingepland:

Met het project ‘Reveil’ wil de gemeente de begraafplaatsen op 1 november laten opleven. Om 14, 14.45 en 15.30 uur worden er ingetogen concerten gespeeld op de drie begraafplaatsen. Kom ook even meeluisteren naar The One For The Road Band (‘De Reke van Eén’) in Eernegem en naar de West Coast Pipe Band op het kerkhof in Ichtegem en Bekegem. Het klankpallet dat ze schilderen, draagt op een bijzondere wijze bij aan de herdenking van onze dierbaren. Meer info op http://www.reveil.org.

Op het kerkhof vinden nog steeds veel mensen rust en stilte en vaak ook de steun van anderen om verdriet te verwerken. Ook voor ouders van zogenaamde ‘sterrenkindjes’ werd sinds vorig jaar een rouwplek voorzien. De gemeente legde ‘sterrenheuvels’ aan op de 3 gemeentelijke kerkhoven, waar stil wordt gestaan en waarbij geprobeerd wordt om het overlijden van ongeboren kindjes bespreekbaar te maken.

Op 11 november, Wapenstilstand, staan we in Ichtegem extra stil bij ‘100 jaar einde van De Groote Oorlog, WO1’. Vanaf 9.30 uur wordt er verzameld op de hoek van de Stokerijstraat en Stationsstraat in Eernegem voor een optocht met vlaggen en fanfare. Om 10 uur volgt de misviering met om 10.45 uur hulde aan het oorlogsmonument. Omstreeks 11.15 uur start de evocatie ‘Kruisweg van de Oorlog’: woord, beeld en muziek in de St. Medarduskerk in Eernegem samengesteld door Magda Missiaen (lid van de Ichtegemse cultuurraad). Om 12 uur sluiten we af met een Vredesdrink in de kerk.

Het boek “Vergeten Helden” van Anthony Degrande dat vorig jaar naar aanleiding van 11-november werd uitgegeven is ook nog steeds te koop bij de dienst cultuur van de gemeente Ichtegem. Het boek gaat over de Ichtegemse gesneuvelde in Wereldoorlog 1.

Tot slot wordt op 14 november om 19 uur een erfgoedavond ‘De bevrijding van Ichtegem’ in het Lange Max Museum in Koekelare georganiseerd. Een gids neemt ons in het Lange Max Museum in Koekelare mee doorheen de nieuwe tijdelijke tentoonstelling over de bevrijding van de regio op het einde van WOI. Er is specifieke aandacht voor Ichtegem en ook Rozendael en de Drachenwarte komen aan bod.

Achteraf praten we na met een drankje. U kunt zich vooraf inschrijven bij de cultuurdienst Ichtegem (10 euro is ter plaatste te betalen).

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  29-10-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Ichtegem

Ichtegem
17-04-2019

Ode aan Woodstock in Bekegem. Ichtegem - In 1969 vond het legendarische Woodstock-festival plaats in het Amerikaanse dorpje Bethel. Precies 50 jaar later doet Bekegem deze mijlpaal in de muziekgeschiedenis nog eens met glans over! Kom dus op zaterdag 27 april naar Bekegem! De Nederlandse Bob Dylan Jacques Mees opent het minifestival met een meesterlijke ode aan de leadzanger van The Band...


Meer info

Ichtegem
Ichtegem
15-04-2019

Op vrijdag 12 april nam de vrijdagmarkt in Eernegem deel aan 'De Week van de Markt'. De Week van de Markt is een initiatief van de provincie West-Vlaanderen, waarbij de marktdagen een hele week lang extra in de kijker worden gezet. In Eernegem konden ze alvast van een geslaagde editie spreken! Het concept is simpel: op vrijdag 12 april werd elke aankoop op de markt beloond met een...


Meer info

Ichtegem
Ichtegem
10-04-2019

Ook in Ichtegem doen we op woensdag 24 april mee aan de nationale Buitenspeeldag! Een hele namiddag lang buiten spelen, sporten en ravotten op de buitenterreinen van sportcentrum de Klokkenput! Jij komt toch ook?! De diensten sport en jeugd van de gemeente voorzien op woensdag 24 april van 13.30 tot 17 uur heel wat leuke activiteiten. Na de succesvolle editie (met meer dan 250 enthousiaste...


Meer info

Ichtegem
Ichtegem
21-01-2019

Op vrijdag 18 januari 2019 werden de meest verdienstelijke inwoners van Ichtegem in de bloemetjes gezet. De sport- jeugd- cultuur, senioren- en milieuprijzen werden immers uitgereikt in zaal De Klokkenput in Eernegem. Klik hier om alle genomineerden, de winnaars en hun palmares terug vinden.


Meer info

IchtegemAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het