November staat traditioneel gekend als een periode van herdenking.Ook in Ichtegem worden er in november n.a.v. Allerheiligen en Wapenstilstand verschillende herdenkingsmomenten ingepland:

Met het project ‘Reveil’ wil de gemeente de begraafplaatsen op 1 november laten opleven. Om 14, 14.45 en 15.30 uur worden er ingetogen concerten gespeeld op de drie begraafplaatsen. Kom ook even meeluisteren naar The One For The Road Band (‘De Reke van Eén’) in Eernegem en naar de West Coast Pipe Band op het kerkhof in Ichtegem en Bekegem. Het klankpallet dat ze schilderen, draagt op een bijzondere wijze bij aan de herdenking van onze dierbaren. Meer info op http://www.reveil.org.

Op het kerkhof vinden nog steeds veel mensen rust en stilte en vaak ook de steun van anderen om verdriet te verwerken. Ook voor ouders van zogenaamde ‘sterrenkindjes’ werd sinds vorig jaar een rouwplek voorzien. De gemeente legde ‘sterrenheuvels’ aan op de 3 gemeentelijke kerkhoven, waar stil wordt gestaan en waarbij geprobeerd wordt om het overlijden van ongeboren kindjes bespreekbaar te maken.

Op 11 november, Wapenstilstand, staan we in Ichtegem extra stil bij ‘100 jaar einde van De Groote Oorlog, WO1’. Vanaf 9.30 uur wordt er verzameld op de hoek van de Stokerijstraat en Stationsstraat in Eernegem voor een optocht met vlaggen en fanfare. Om 10 uur volgt de misviering met om 10.45 uur hulde aan het oorlogsmonument. Omstreeks 11.15 uur start de evocatie ‘Kruisweg van de Oorlog’: woord, beeld en muziek in de St. Medarduskerk in Eernegem samengesteld door Magda Missiaen (lid van de Ichtegemse cultuurraad). Om 12 uur sluiten we af met een Vredesdrink in de kerk.

Het boek “Vergeten Helden” van Anthony Degrande dat vorig jaar naar aanleiding van 11-november werd uitgegeven is ook nog steeds te koop bij de dienst cultuur van de gemeente Ichtegem. Het boek gaat over de Ichtegemse gesneuvelde in Wereldoorlog 1.

Tot slot wordt op 14 november om 19 uur een erfgoedavond ‘De bevrijding van Ichtegem’ in het Lange Max Museum in Koekelare georganiseerd. Een gids neemt ons in het Lange Max Museum in Koekelare mee doorheen de nieuwe tijdelijke tentoonstelling over de bevrijding van de regio op het einde van WOI. Er is specifieke aandacht voor Ichtegem en ook Rozendael en de Drachenwarte komen aan bod.

Achteraf praten we na met een drankje. U kunt zich vooraf inschrijven bij de cultuurdienst Ichtegem (10 euro is ter plaatste te betalen).

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  29-10-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Ichtegem

Ichtegem
21-01-2019

Op vrijdag 18 januari 2019 werden de meest verdienstelijke inwoners van Ichtegem in de bloemetjes gezet. De sport- jeugd- cultuur, senioren- en milieuprijzen werden immers uitgereikt in zaal De Klokkenput in Eernegem. Klik hier om alle genomineerden, de winnaars en hun palmares terug vinden.


Meer info

Ichtegem
Ichtegem
06-12-2018

Verschillende diensten van gemeente en OCMW Ichtegem slaan de handen in elkaar voor een warme week vol acties. Van 17 tot en met 22 december 2018 warmt Ichtegem op met tal van acties voor ons goede doel ‘Pleegzorg West-Vlaanderen’. Net zoals vorig jaar organiseren verschillende diensten van gemeente en OCMW Ichtegem acties in het kader van ‘De Warmste Week’ van Studio...


Meer info

Ichtegem
Izegem
23-10-2018

Er waren optredens van Celien Hermans en Frank Galan. Traditioneel werd tijdens het seniorenfeest ook een tombola georganiseerd met verschillende mooie prijzen. De hoofdprijs, een hometrainer geschonken door De Thuiszorgwinkel, werd mee naar huis genomen door Madeleine Sinnaeve. Zoals steeds mochten wij ruim 500 inwoners verwelkomen op deze muzikale dansnamiddag. Het 35ste Seniorenfeest...


Meer info

IchtegemAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het