Lebbeke krijgt nieuw groen park van meer dan één hectare grootNieuwe wijk Patmoes moet woonnood van komende tien jaar opvangen

De Lebbekenaar krijgt er een gloednieuw park van iets meer dan één hectare bij, vergelijkbaar met de oppervlakte van anderhalf voetbalveld. Dat blijkt uit de plannen voor de nieuwe woonwijk Patmoes die nu voor het eerst aan de buurt worden voorgesteld. Op de afgeleefde De Saedeleir-site komen in totaal 160 woningen, maar zo goed als de helft van de volledige site wordt groengebied. Vastgoedontwikkelaar Ipon en de gemeente Lebbeke willen met het woonproject inspelen op de sterke bevolkingsgroei.

Dat er een compleet nieuwe woonbuurt komt in Lebbeke, hoeft niet te verbazen. Volgens de meest recente vooruitzichten van Statistiek Vlaanderen zouden er in 2027 8.747 gezinnen in de Oost-Vlaamse gemeente wonen. Dat zijn er maar liefst 676 - oftewel 8 procent - méér dan vandaag het geval is. Om op die hoge woonnood in te spelen, liet het gemeentebestuur een Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) opstellen voor een nieuwe woonwijk. En dat op de voormalige site De Saedeleir, een volledig verloederde plek tussen de IJzerenweg, de Klein Antwerpenstraat, de Fabrieksstraat, Lindekensstraat en de P.F. De Naeyerstraat.

De plannen van project Patmoes  - zoals het project heet - worden nu voor het eerst aan het grote publiek voorgesteld. In totaal komen er 160 woningen, waaronder 60 eengezinswoningen, 75 appartementen verspreid over 7 urban-villa's, 16 duowoningen, 1 cohousing project met 9 woonunits. Al komen die woningen er niet allemaal op hetzelfde moment. De uitvoering gebeurt in meerdere fasen en zal zeker tien jaar duren.

“De woonnood in Lebbeke is groot. Als projectontwikkelaar willen we hier onze maatschappelijke taak vervullen en voor nieuwe, moderne én betaalbare woningen zorgen, uiteraard zonder de leefbaarheid van de gemeente uit het oog te verliezen. Dit project - waar we in meerdere fasen 160 woningen voorzien - is op dat vlak zeker een eerste stap in de goede richting.”

Stefanie De Nil, projectontwikkelaar IPON

Nieuw park

Als er iets opvalt aan de toekomstige woonbuurt, is het grote publieke park dat de Lebbekenaar er bij krijgt. Met een oppervlakte van meer dan 10.000 vierkante meter - oftewel goed 1,5 voetbalveld groot - beslaat het nieuwe Patmoespark zowat de helft van de hele site. Er komt onder meer een grote boomgaard, een speelbos en stadstuintjes. De vergunningen voor het park en de nieuwe woonwijk worden samen aangevraagd zodat het park van in het begin voor het hele gebied kan aangelegd worden.

“De hele site was jarenlang een volgebouwd, ontoegankelijk en vervallen bedrijfsterrein. Daar komt nu een nieuwe woonbuurt met een groen hart. Elke inwoner van Lebbeke zal kunnen meegenieten van dit grote publiek park. Bedoeling is het zo aangenaam mogelijk te maken voor iedereen en de leefbaarheid van Lebbeke ten volle te behouden.”

Caroline Van Adorp, projectingenieur IPON
 

Extra parking voor de buurt

Om na te gaan welke impact een nieuwe wijk op het verkeer kan hebben, liet projectontwikkelaar Ipon in september een mobiliteitsstudie uitvoeren. Die onderzocht niet alleen de bereikbaarheid van de site maar ook de verschillende mobiliteitsvoorzieningen en de mogelijke verkeersdrukte. En wat blijkt: het woonproject Patmoes zal niet voor extra files of grote verkeersproblemen zorgen. Zelfs al zouden alle bijkomende verplaatsingen in dezelfde richting gebeuren, zijn ze niet van die aard dat de leefbaarheid in de omliggende straten in het gedrang zou komen, aldus de studie. De site is maximaal ontsloten en zal bovendien een 100-tal parkeerplaatsen méér voorzien dan in feite vereist is. Een deel van de parkings worden aan de ingang van de buurt aangelegd en kunnen ook gebruikt worden door de buurt.

De start van de aanleg van de wegenis en de groenzone is voorzien in 2019. De bouwwerken van de eerste 13 woningen zouden starten eind 2019 en de eerste bewoners zouden er al eind 2020 kunnen intrekken.

De plannen van de nieuwe woonbuurt worden voorgesteld tijdens een infomarkt die op 14 november in ‘t JOC in Lebbeke plaatsvindt van 18u tot 20u.
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Hasselt
16-12-2018

Leerlingen Atlas College ontwikkelen snoezelkar voor woonzorgcentrum Orelia Katharinadal Hasselt, 15 december ’18 – Bij woonzorgcentrum Orelia Katharinadal werd vandaag tijdens het winterevenement een mobiele snoezelkar voorgesteld. Een hulpmiddel dat zal ingezet worden om contact te maken met mensen met dementie. Het bijzondere daaraan? De snoezelkar werd ontwikkeld door de...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Mol
14-12-2018

8500 bezoekers tijdens de 7de editie van Wintersfeer op het Zilvermeer. Op vrijdag 14 december genieten 8500 bezoekers van een betoverende editie van Wintersfeer in het Provinciaal Recreatiedomein Zilvermeer in Mol. Wintersfeer is volledig uitverkocht. Je kan geen tickets meer kopen aan de kassa. Het Zilvermeer werkt voor het tweede jaar op rij met online ticketverkoop. Dit kent een groot...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Scherpenheuvel - Zichem
14-12-2018

De beschermde Sint-Eustachiuskerk in Zichem is in zeer slechte staat. De kerkfabriek, bouwheer in dit dossier, vraagt nog voor het einde van het jaar bij de Vlaamse overheid een subsidie aan voor de nodige instandhoudingswerken. Het stadsbestuur ondersteunt in de coördinatie van het dossier, de administratieve opvolging en de technische ondersteuning. Het schepencollege heeft een overleg...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Bonheiden
13-12-2018

Het gemeentebestuur van Bonheiden heeft samen met 'Rotary Bonheiden' en vzw 'Wim wint' een elektrische rolstoelfiets aangekocht. De inwoners van onze gemeente kunnen de fiets binnenkort gratis uitlenen. De fiets werd gefinancierd met de opbrengst van het belevingsconcert "Haal het doek maar op" met Andrea Croonenberghs, Wanda Joosten en de KABARETband. Dit concert werd...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het