George van Raemdonck geëerd in het Hof van EgmontTentoonstelling spotprenten van de eerste Vlaamse cartoonist

 

Voorzitter Koen Anciaux bezocht de spotprenten tentoonstelling van cartoonist George van Raemdonck in het woonzorgcentrum Hof Van Egmont. Dit deed hij samen met de kleindochter van de bekende cartoonist, Cathy Collet en haar echtgenoot Ludo Van Bauwel. Iedereen is welkom om de tentoonstelling te bezoeken en kennis te maken met de werken van de eerste Vlaamse spotprenttekenaar.


De illustraties zijn gemaakt tijdens en over de Eerste Wereldoorlog. Men krijgt een beeld van de gruwelijke oorlog en de barre omstandigheden waarin men moest zien te overleven.  
 
George Van Raemdonck was een Belgisch striptekenaar, cartoonist, boekillustrator, boekbandontwerper en kunstschilder die in Nederland werkzaam was. Vanwege de Eerste Wereldoorlog vluchtte Van Raemdonck op 9 oktober 1914 met vrouw en kind naar Nederland. Daar begon hij politieke prenten te tekenen voor De Amsterdammer (nu: De Groene Amsterdammer). ‘De nijvere Bertha’ is zijn eerste spotprent. Deze verwijst naar de Dikke Bertha, een Duitse kanon. Op enkele dagen tijd werden alle forten rond Luik door de Duitsers opgerold dankzij de Dikke Bertha's. (zie in bijlage levensloop)

Van Raemdonck was de eerste Vlaamse cartoonist, maar bekender in Nederland dan in België. Hij was afkomstig uit Boechout. Daar is hij geboren, getogen en uiteindelijk overleden op 77-jarige leeftijd in 1966.

“We geven deze tentoonstelling graag plaats in ons zorgcentrum, omdat het mogelijk ook herinneringen oproept bij onze bewoners”, zegt schepen Koen Anciaux, voorzitter van het Zorgbedrijf Rivierenland. “Ik waardeer spotprenten en satire enorm, omdat het een creatieve manier is om ideeën te uiten en dat past binnen onze democratische samenleving. Daar moeten we als maatschappij voor openstaan”, vervolgt hij.

De tentoonstelling is nog te bezoeken tot eind november, tijdens openingsuren van het woonzorgcentrum Hof van Egmont, iedereen is welkom.
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Genk
>>
20-05-2019

KRC Genk huldigt de 4de landstitel.Wij van inVlaanderen.be willen de spelers, het bestuur en het hele team rond KRC Genk bedanken voor de mooie momenten tijdens het voetbaljaar 2018-2019Samen KRC Genk!テつテつHeeft u ook heuglijk nieuws te melden of bentテつuテつgetuige van eenテつnieuwsfeit?テつProfiteer dan mee van de kracht van de beste reclame.Wij bieden u de mogelijkheid om zelf zonder kosten...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Brussel
+2
19-05-2019

In de marge van de Algemene Vergadering van burgercoöperatie Bronsgroen heeft REScoop Vlaanderen haar memorandum burgerenergie aan Minister Lydia Peeters overhandigd. In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei vragen we als vereniging van Vlaamse burgercoöperaties voor energie maar één ding: rechtstreekse toegang tot de beschikbare hernieuwbare energiebronnen in onze...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Genk
>>
18-05-2019

Duizenden Racing Genk-fans gaan uit de bol tijdens het kampioenenfeest Geniet mee van onze reportage ...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Genk
>>
18-05-2019

De 4 de landstitel is een feit ! Geniet mee ...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het