Dringende instandhoudingswerken Sint-Eustachiuskerk ZichemDe beschermde Sint-Eustachiuskerk in Zichem is in zeer slechte staat.  De kerkfabriek, bouwheer in dit dossier, vraagt nog voor het einde van het jaar bij de Vlaamse overheid een subsidie aan voor de nodige instandhoudingswerken. Het stadsbestuur ondersteunt in de coördinatie van het dossier, de administratieve opvolging en de technische ondersteuning. Het schepencollege heeft een overleg aangevraagd  bij bevoegd Vlaams minister Geert Bougeois om de mogelijkheden voor bijkomende  financiering vanuit Vlaanderen te bekijken.

 

De Sint-Eustachiuskerk te Zichem is hoogdringend toe aan een grondige restauratie. Sinds de jaren 1980 zijn verschillende instandhoudingswerken en noodherstellingen uitgevoerd, maar deze waren steeds tijdelijk van aard en beperkt in omvang. De toestand van de kerk verslechtert bovendien zienderogen. Zo moesten recent nog opvangbakken rond de toren geplaatst worden om vallende stenen op te vangen.

 

De kerkfabriek is wettelijk verplicht de beschermde Sint-Eustachiuskerk in goede staat te behouden door de nodige instandhoudings-, beveiligings-, herstellings- en onderhoudswerken uit te voeren. De kerk tot een ruïne laten vervallen - een idee ingegeven door de vergevorderde staat van verwering van de ijzerzandsteen - is dus geenszins een optie.  Op lange termijn zal de kerk zo gerestaureerd moeten worden dat alle problemen een degelijke en duurzame oplossing krijgen. De kerkfabriek is bouwheer, het stadsbestuur ondersteunt op administratief en technisch vlak.

 

Het gevaar voor de openbare veiligheid, de precaire stabiliteittechnische toestand van de kerk en het mogelijk groot verlies van erfgoedwaarden is dermate zorgwekkend, dat op korte termijn beveiligings- en consolidatiewerken moeten uitgevoerd worden met als doelstellingen:

  • het verzekeren van de openbare veiligheid;
  • het garanderen van de stabiliteit van de kerk;
  • het in veiligheid brengen en beschermen van kunstvoorwerpen, waardevol kerkmeubilair, gebrandschilderde glas-in-loodramen, waaronder het oudst bewaarde  glasraam van België

( “Kruisigingsraam” van 1398), en historisch pleisterwerk en muurschilderingen.

Pas na het afronden van deze dringende instandhoudingswerken kan het dossier voor de eigenlijke reatauratiewerken ingediend en opgestart worden. Deze laatste bedragen volgens een eerste raming om en bij de 8 miljoen euro.

 

Dit bouwkundig zeer complex dossier heeft mogelijk een zeer grote financiële impact voor de stad. De kostprijs van de dringende instandhoudingswerken wordt geraamd op 4,4 miljoen euro, bijkomend verhoogd met 700.000 euro aan erelonen en mogelijke meerkosten. De kerkfabriek vraagt nog voor het einde van het jaar bij Vlaanderen een subsidie aan, met als doel 80% van de werken te kunnen inbrengen. Deze subsidie geldt echter niet voor alle gemaakte kosten, waardoor het saldo dat ten laste van de stad valt ruim 2 miljoen euro bedraagt.

Na deze investeringen staat de kerk enkel in de steigers en is er nog op geen enkele manier gerestaureerd. Het saldo ten laste van de stad voor de totale restauratie komt neer op een veelvoud van dit bedrag.

 

Mission Impossible

 

Burgemeester Manu Claes: “Indien de stad zou gedwongen worden om dergelijke investering te financieren, wordt het hele volgende meerjarenplan gehypothekeerd. De budgettaire inspanningen die afgelopen legislatuur werden geleverd en die hebben geleid tot een substantiële schuldafbouw, zouden door een dergelijke investering ongedaan gemaakt worden. Meer nog, de totale restauratiekosten zorgen ervoor dat de stad de komende legislaturen geen enkele investering in wegeninfrastructuur, gebouwen, enz. kan doen, zonder de stad met een immense schuldenlast op te zadelen. Voor de stad is het dan ook een Mission Impossible om deze investeringssubsidie aan de kerkfabriek te voorzien in het komend meerjarenplan.”

 

Het stadsbestuur stuurde ondertussen een brief naar bevoegd Vlaams minister Geert Bourgeois met de vraag voor een overleg teneinde na te gaan op welke bovenlokale manier deze instandhoudingswerken kunnen worden gefinancierd en wat de bijkomende concrete inbrang van Vlaanderen hierbij kan zijn.
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Brussel
19-01-2019

Van 19 tot en met 27 januari 2019 opent de grootste autoshow van het land opnieuw zijn deuren in Brussels Expo op de Heizel. Circuit Zolder krijgt dit jaar ook een verdiende plaats op het Autosalon. Op maar liefst twee standen promoot het circuit het DTM-Kampioenschap en de Petrolhead Days. Bezoekers genieten van speciale salonacties en werpen exclusief een blik op de deelnemende wagens. Het...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Antwerpen
19-01-2019

Het gemiddeld aantal ziektedagen opgenomen door onderwijspersoneel bleef in 2017 stabiel, goed voor 15,87 dagen. Ruim 4 op de 10 personeelsleden was geen enkele dag ziek. Dat blijkt uit een jaarlijks rapport van het Agentschap voor Onderwijsdiensten (AGODI). De meeste ziektegevallen zijn het gevolg van de griep. De meeste ziektedagen zijn, net zoals de voorbije jaren, het gevolg van psychosociale...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Antwerpen
18-01-2019

Vandaag namen tien Antwerpse verenigingen een Award van BNP Paribas Fortis Foundation in ontvangst. Deze Awards worden voor het negende jaar op rij uitgereikt aan educatieve projecten van Belgische verenigingen die de strijd aangaan tegen de sociale uitsluiting van kansarme kinderen en jongeren in moeilijkheden. In totaal slepen niet minder dan 93 projecten een Award van BNP Paribas Fortis...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Geraardsbergen - Moerbeke
18-01-2019

De urologen van het Algemeen Stedelijk Ziekenhuis behandelen sinds ruim drie jaar goedaardige prostaatvergroting (BPH) met de uiterst efficiënte HoLEP – lasertechniek. Sinds kort kunnen patiënten ook terecht op campus Geraardsbergen voor deze innovatieve behandeling. Het aantal ziekenhuizen welke deze lasertechniek voorstellen is in België beperkt. De dienst Urologie van het...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het