Dringende instandhoudingswerken Sint-Eustachiuskerk ZichemDe beschermde Sint-Eustachiuskerk in Zichem is in zeer slechte staat.  De kerkfabriek, bouwheer in dit dossier, vraagt nog voor het einde van het jaar bij de Vlaamse overheid een subsidie aan voor de nodige instandhoudingswerken. Het stadsbestuur ondersteunt in de coördinatie van het dossier, de administratieve opvolging en de technische ondersteuning. Het schepencollege heeft een overleg aangevraagd  bij bevoegd Vlaams minister Geert Bougeois om de mogelijkheden voor bijkomende  financiering vanuit Vlaanderen te bekijken.

 

De Sint-Eustachiuskerk te Zichem is hoogdringend toe aan een grondige restauratie. Sinds de jaren 1980 zijn verschillende instandhoudingswerken en noodherstellingen uitgevoerd, maar deze waren steeds tijdelijk van aard en beperkt in omvang. De toestand van de kerk verslechtert bovendien zienderogen. Zo moesten recent nog opvangbakken rond de toren geplaatst worden om vallende stenen op te vangen.

 

De kerkfabriek is wettelijk verplicht de beschermde Sint-Eustachiuskerk in goede staat te behouden door de nodige instandhoudings-, beveiligings-, herstellings- en onderhoudswerken uit te voeren. De kerk tot een ruïne laten vervallen - een idee ingegeven door de vergevorderde staat van verwering van de ijzerzandsteen - is dus geenszins een optie.  Op lange termijn zal de kerk zo gerestaureerd moeten worden dat alle problemen een degelijke en duurzame oplossing krijgen. De kerkfabriek is bouwheer, het stadsbestuur ondersteunt op administratief en technisch vlak.

 

Het gevaar voor de openbare veiligheid, de precaire stabiliteittechnische toestand van de kerk en het mogelijk groot verlies van erfgoedwaarden is dermate zorgwekkend, dat op korte termijn beveiligings- en consolidatiewerken moeten uitgevoerd worden met als doelstellingen:

  • het verzekeren van de openbare veiligheid;
  • het garanderen van de stabiliteit van de kerk;
  • het in veiligheid brengen en beschermen van kunstvoorwerpen, waardevol kerkmeubilair, gebrandschilderde glas-in-loodramen, waaronder het oudst bewaarde  glasraam van België

( “Kruisigingsraam” van 1398), en historisch pleisterwerk en muurschilderingen.

Pas na het afronden van deze dringende instandhoudingswerken kan het dossier voor de eigenlijke reatauratiewerken ingediend en opgestart worden. Deze laatste bedragen volgens een eerste raming om en bij de 8 miljoen euro.

 

Dit bouwkundig zeer complex dossier heeft mogelijk een zeer grote financiële impact voor de stad. De kostprijs van de dringende instandhoudingswerken wordt geraamd op 4,4 miljoen euro, bijkomend verhoogd met 700.000 euro aan erelonen en mogelijke meerkosten. De kerkfabriek vraagt nog voor het einde van het jaar bij Vlaanderen een subsidie aan, met als doel 80% van de werken te kunnen inbrengen. Deze subsidie geldt echter niet voor alle gemaakte kosten, waardoor het saldo dat ten laste van de stad valt ruim 2 miljoen euro bedraagt.

Na deze investeringen staat de kerk enkel in de steigers en is er nog op geen enkele manier gerestaureerd. Het saldo ten laste van de stad voor de totale restauratie komt neer op een veelvoud van dit bedrag.

 

Mission Impossible

 

Burgemeester Manu Claes: “Indien de stad zou gedwongen worden om dergelijke investering te financieren, wordt het hele volgende meerjarenplan gehypothekeerd. De budgettaire inspanningen die afgelopen legislatuur werden geleverd en die hebben geleid tot een substantiële schuldafbouw, zouden door een dergelijke investering ongedaan gemaakt worden. Meer nog, de totale restauratiekosten zorgen ervoor dat de stad de komende legislaturen geen enkele investering in wegeninfrastructuur, gebouwen, enz. kan doen, zonder de stad met een immense schuldenlast op te zadelen. Voor de stad is het dan ook een Mission Impossible om deze investeringssubsidie aan de kerkfabriek te voorzien in het komend meerjarenplan.”

 

Het stadsbestuur stuurde ondertussen een brief naar bevoegd Vlaams minister Geert Bourgeois met de vraag voor een overleg teneinde na te gaan op welke bovenlokale manier deze instandhoudingswerken kunnen worden gefinancierd en wat de bijkomende concrete inbrang van Vlaanderen hierbij kan zijn.
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Melle
26-03-2019

Voor elk nieuw dienstvoertuig kiest netbedrijf Fluvius voortaan in eerste instantie voor een 100 procent elektrische wagen. Vandaag vertrokken alvast 27 medewerkers emissievrij en geruisloos richting klanten. Ze kregen vooraf hun sleutel overhandigd uit handen van Vlaams minister van Energie Lydia Peeters. Fluvius vervangt de komende 10 jaar zo’n 800 dienstvoertuigen en kiest daarbij...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Turnhout
26-03-2019

Op zondag 31 maart palmt de STORMOPKOMST-familiedag de Warande in. Een bomvol programma met nieuwe voorstellingen, workshops en activiteiten volgens het beproefde STORMrecept: kijken, luisteren, denken, spelen, maken. En dit jaar ook: voelen, want het lichaam staat centraal op deze dag. Op het programma van STORMOPKOMST onder andere de Belgische première 'Pel' (6+) van...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Melle
25-03-2019

Energiezuinig kantoor van 2.000 m2 om verder te groeien in Oost-Vlaanderen Advieskantoor BDO verhuist zijn kantoor in de Gentse regio van het Guldensporenpark in Merelbeke naar Melle. Het bedrijf neemt op 25 maart zijn intrek in een nieuw kantoor van 2.000 m2 op de Brusselsesteenweg. Na 10 jaar is het kantoor in Merelbeke te klein geworden voor de 75 medewerkers. Het kantoor in Melle biedt BDO...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Dendermonde
24-03-2019

CD&V Dendermonde trek verjonging door in nieuw partijbestuur. De partijleden van CD&V Dendermonde gaven afgelopen zaterdag 23/03/2019 het vertrouwen aan een grotendeels vernieuwd partijbestuur dat de ingeslagen weg die aangekondigd was bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen verder zal bewandelen. Hendrik Verwaeren ziet als voorzitter zijn ploeg onder andere aangevuld met Ellen Cassimon...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het