15-jarigen ontwikkelen snoezelkar voor woonzorgcentrumLeerlingen Atlas College ontwikkelen snoezelkar voor woonzorgcentrum Orelia Katharinadal

 

Hasselt, 15 december ’18 – Bij woonzorgcentrum Orelia Katharinadal werd vandaag tijdens het winterevenement een mobiele snoezelkar voorgesteld. Een hulpmiddel dat zal ingezet worden om contact te maken met mensen met dementie. Het bijzondere daaraan? De snoezelkar werd ontwikkeld door de leerlingen van het Atlas College in Genk. 15 jaar oud zijn ze en ze verdiepten zich in de wereld van dementie. Een ongewone ervaring voor deze adolescenten, maar ze blinken van trots.

 

Kristof Vervloesem, directeur van Orelia Katharinadal: “Met ‘snoezelen’ activeren we de zintuigen van mensen met dementie met behulp van verschillende materialen.” Naarmate de dementie vordert gaat de persoon met dementie zich immers steeds verder terugtrekken in zijn eigen wereld. Het is dan moeilijk om contact te maken. Maar de zintuigen en het gevoel zijn wel nog intact. Vervloesem: “Daar spelen we met het snoezelen op in. Zo kunnen angst en onrust verminderen en kunnen mensen met dementie beter ontspannen en tot rust komen. Aan het werk van deze jongeren zullen onze mensen dan ook nog zeer veel plezier beleven.”  

 

De kar werd ontwikkeld door leerlingen en leerkrachten van de houtafdeling van het Atlas College in Genk. Bezieler van het project is praktijkleerkracht Koen Cuypers. Samen met 2 leerlingen uit het derde jaar houtbewerking, Cristian Selvaggio en Brian Van Suetendael, zette hij zijn schouders onder dit project. Jammer genoeg werd Koen in de loop van het project slachtoffer van een zeer zwaar verkeersongeval waardoor hij nog steeds niet kan werken.

 

Cristian & Brian: “Wat ons heel erg verbaasde is dat de bewoners niet meer buiten het woonzorgcentrum komen. Wat we met de snoezelkar doen, is de buitenwereld weer bij hen naar binnen brengen. Dat doet ons heel veel plezier!”

 

Joris Aerts, graadcoördinator bij het Atlas College: “Jongeren die vandaag alle kansen krijgen, krijgen dat dankzij de oudere generaties. Met dit project doen onze leerlingen hiermee iets terug.

 Het is een kans die ze dan ook graag grijpen.”

 

Dit schooljaar startte zijn collega Koen Quix, samen met de leerlingen van het vierde jaar houtbewerking, het project opnieuw op. Het is voor de leerlingen een unieke kans om hun praktijkvakken te koppelen aan sociale doelen. Vaak hebben leerlingen van het beroepsonderwijs een erg laag zelfbeeld en vinden ze zichzelf minderwaardig ten opzichte van leeftijdsgenoten in het ASO of TSO. Door zulke projecten kunnen ze hun vaardigheden en talenten in de kijker zetten. Bijkomend leren ze reeds op jonge leeftijd om het belang van hun 'kunnen' te plaatsen tegenover de 'kennis’maatschappij. Het feit dat ze samenwerken met een woonzorgcentrum biedt hen de kans om hun wereldbeeld te verruimen. Zo kwam Kristof Vervloesem, directeur van Orelia Katharinadal het project voorstellen in de klas, maar brachten de leerlingen zelf ook een bezoek aan het woonzorgcentrum. Elke leerling in de klas heeft op zijn manier een bijdrage gehad in de ontwikkeling van de snoezelkar.  Ondanks de tegenslagen en vertraging zijn leerkrachten en leerlingen erg trots op het resultaat dat ze kunnen afleveren! 

 

 

 

Orelia Katharinadal

Martelarenlaan 13-15

3500 Hasselt

www.orelia.be

 

 
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
21-09-2019

In onze winkel kan je terecht voor een ruim assortiment kant en klare gerechten, soepen, salades,desserten, frieten, snacks, burgers ...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Maaseik - Neeroeteren - Opoeteren
21-09-2019

Elke dag een drie-gangenmenu met uitsluitend dagverse producten, verkrijgbaar tussen 11h30 en 14h00.


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het