Installatie districtsbestuur Borgerhout25 raadsleden legden op 8 januari 2019  de eed af voor de nieuwe Borgerhoutse districtsraad. 16 zijn nieuwkomers. Groen, PVDA en sp.a zijn de coalitiepartijen voor de komende zes jaar. N-VA, CD&V, Open Vld en Vlaams Belang vormen de oppositie.

 

Op 8 januari 2019 legden 25 districtsraadsleden in Borgerhout hun eed af. Verder werden de nieuwe districtscollegeleden en de voorzitter van de districtsraad officieel verkozen.

Met 16 raadsleden vormen Groen, PVDA en sp.a de komende 6 jaar de coalitie. N-VA, CD&V, Open Vld en Vlaams Belang voeren de oppositie met 9 raadsleden.

 

16 nieuwkomers in de districtsraad

16 verkozenen zetelen voor het eerst in de districtsraad. Het oudste raadslid is Patrick Paredaens van N-VA met zijn 63 jaar. Het jongste raadslid, Abdullah Ibrahim van Groen, is 21 jaar. Er zetelen 10 vrouwen in de districtsraad (40 %).

 

Verkiezing districtscollegeleden en voorzitter districtsraad

Na de installatie van de districtsraad kozen de raadsleden de districtscollegeleden en de voorzitter van de districtsraad.

 • districtsburgemeester: Marij Preneel (Groen)
 • districtsschepenen:
  • Stephanie Van Houtven (sp.a)
  • Luc Moerkerke (Groen)
  • Mariam El Osri (Groen) – volgt Luc Moerkerke op vanaf 2022
  • Ben Van Duppen (PVDA)
  • Omar al Jattari (Groen)

 

Voorzitter van de districtsraad

Olivier Elias (CD&V) is de voorzitter van de districtsraad. De voorzitter van de districtsraad wordt in Borgerhout apart gekozen uit de districtsraad. Dat is een bewuste keuze zodat de districtsraad, los van het districtscollege, voluit zijn rol kan spelen als hoogste democratisch verkozen orgaan. Groen, PVDA en sp.a kozen er bovendien voor om een voorzitter van de districtsraad aan te duiden die deel uitmaakt van de oppositie. De meerderheidspartijen onderstrepen daarmee de constructieve samenwerking in Borgerhout tussen meerderheid en oppositie in het belang van alle Borgerhoutenaars, en de transparantie van het bestuur.

 

Het college zal instaan voor de dagelijkse werking van het districtsbestuur. De bevoegdheden van dit nieuwe college worden tijdens de eerste collegezitting van januari (dinsdag 15 januari 2019) officieel vastgelegd. De inhoud van het ontwerp-bestuursakkoord zal besproken worden in de districtsraad op donderdag 28 januari 2019.

 

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  09-01-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
20-07-2019

De droogtecommissie heeft code oranje afgekondigd. Dat houdt voorlopig een captatieverbod in op de Laarse Beek en de Grote Schijn. Ook u kan meehelpen door spaarzaam met water om te gaan.Er is de afgelopen weken weinig neerslag gevallen en ook voor de komende weken wordt nauwelijks regen verwacht. Daarom besliste de droogtecommissie om code oranje in te stellen.Concreet betekent dit dat op...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
20-07-2019

De komende week wordt het erg warm weer. Daarom gebeurt de huisvuilophaling uitzonderlijk vroeger dan normaal. De ophaaldiensten starten al om 6.30 uur in plaats van om 7 uur. Zet uw huisvuil dus tijdig buiten.De dagophaling voor huisvuil start in de hele stad normaal gezien om 7 uur. Zo staat het ook op uw ophaalkalender. Om de grootste hitte voor de ophalers te vermijden, start de...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
>>
20-07-2019

U kan deze zomer weer 2 maanden lang dansen in de Scheldebocht op het Eilandje. Pik een gratis les lindyhop, flamenco, tango, salsa of hedendaagse dans & BBB mee of kom gewoon vrij dansen tot middernacht. Zondag kunnen ook kinderen meedoen. Meer infoKlik hier voor een overzicht van alle datums en dansstijlen.


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
18-07-2019

Op feestdag zondag 21 juli (Nationale Feestdag) geldt een aangepaste regeling voor de bereikbaarheid van de stadsdiensten. Zo zijn openluchtzwembad De Molen en zwemvijver Boekenberg open op 21 juli. Ook de stedelijke musea zijn open. Het Maagdenhuismuseum is echter gesloten. De bezoekerscentra van Visit Antwerpen openen wel de deuren op 21 juli. De bibliotheken, overdekte zwembaden en...


Meer info

AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het