Verdwenen café’s en brouwerijen staan centraal.Vijfde editie Historisch Veurne voorgesteld


Historisch Veurne 2019, dat is Verdwenen Café’s en Brouwerijen! Eerder stonden al de Spaanse periode, de Eerste Wereldoorlog en de kunstenaars in de kijker. Tijdens de theaterwandelingen met bekende acteurs kunnen de bezoekers terugkeren naar het begin van de 20e eeuw. Verder is er ook een retrokoers en is er een tentoonstelling in het Spaans Paviljoen.

 

Op het absolute hoogtepunt, rond 1920, telde Veurne maar liefst 194 herbergen. De stad telde toen zo’n 7500 inwoners, wat dus betekent dat er gemiddeld één herberg was voor 38 Veurnaars. Honderd jaar later blijven er nog zo’n 40 cafés over.

 

Nu is een café geen standaard meer in het dagelijkse leven van de hard werkende Veurnaar, maar ooit is het anders geweest! Begin vorige eeuw had elke straat(hoek) wel één of meerdere cafés. Het was de motor van het sociale leven en vaak ook de plaats waar sociaal-maatschappelijke thema’s werden opgehemeld of afgewezen, maar ook waar nieuwe projecten het eerste levenslicht zagen. Het café was toen, veel meer dan nu, de Facebook, Twitter of Instagram van een straat in Veurne.

 

Op 20 april krijg je de kans om de evolutie van de Veurne cafeetjes te ontdekken. Tijdens Historisch Veurne zijn er opnieuw de fel gesmaakte theaterwandelingen. Dit keer nemen bekende acteurs zoals Sam Louwyck, Onno Van Gelder Jr. en Charlotte Dewulf jou mee op een nostalgische kroegentocht. In verschillende scènes verspreid over de stad, kom je alles te weten over het rijke en boeiende caféverleden van Veurne.

Ook Veurnse acteurs nemen deel

De professionele acteurs zullen tijdens deze editie worden bijgestaan door heel wat Veurnaars. De meest opvallende naam is die van Joris Goens. De Bellenman ruilt zijn vaste tenue in voor die van fietsenmaker Clarysse. Ook de toneelverenigingen Sint-Lutgardis- en Sint-Omaarsgilde leveren heel wat acteurs af, die in actie zullen komen op 20 april. Zij zorgen voor de echte couleur locale tijdens dit evenement.

 

Wie wil deelnemen aan de theaterwandelingen, moet zich via www.historischveurne.be inschrijven. Dit kan ook door te bellen naar 058 33 55 31. Je betaalt 9 euro per persoon, voor kinderen is dit 6 euro. Eén wandeling duurt een uur, ze starten om 10 uur, 11.30 uur, 14 uur, 15.30 uur, 17 uur en 18.30 uur.

 

Retrokoers door het centrum van Veurne

 

Tussen 12 en 22 april is er een overzichtstentoonstelling in het Spaans Paviljoen. Een andere blikvanger wordt vast en zeker de Retrokoers! In een nostalgische sfeer fietsen coureurs met ijzeren fietsen, wollen retrotruien en behaarde benen doorheen onze historische stad. Op een circuit van 2,4 km, waarvan de helft van het parcours onverhard of op kasseien is, worden de stuurmanskunsten getest! Kort na de middag begint de wedstrijd met een proloog (elk individueel één rondje tegen de klok), omstreeks 16.30 uur begint dan de retrokoers. De deelnemers moeten 20 ronden afwerken. Tussen deze twee wedstrijden door wordt er ook een retrokoers voor kinderen georganiseerd.

 

Alle informatie over Historisch Veurne 2019 vind je op www.historischveurne.be.


Quote Celine Mouton, schepen van Toerisme: “We gaan per editie terug in de tijd. En wat blijkt? Zowel de inwoners als de bezoekers zorgen op die dag voor een enorm samenhorigheidsgevoel! Verhalen van vroeger komen boven, mensen leren elkaar kennen via anekdotes. Die dag hangt er een heel bijzondere sfeer in de stad. Je moet het echt een komen opsnuiven. Ik ontmoet tijdens Historisch Veurne altijd heel wat collega-schepenen van over het ganse land. Als we punten op sfeer mogen geven, dan wordt Veurne naar mijn gevoel echt wel de nummer één van België.”

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-01-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Veurne

Veurne
08-07-2019

Veurne wil er met een vernieuwd participatiereglement voor zorgen dat iedereen op een transparante en inclusieve manier toegang krijgt tot het beleid.Het participatiereglement is een bundeling van verschillende (ver)nieuwde reglementen zoals melding- en klachtenbehandeling, het indienen van verzoekschriften, de vraag om bepaalde documenten in te kijken volgens de openbaarheid van bestuur of om...


Meer info

Veurne
Veurne
01-07-2019

Op 8 juli stopt de samenwerking met Onze Stad App en wordt de Veurne App afgesloten. De stad had een overeenkomst met de ontwikkelaar dat het een gratis service zou blijven. Begin dit jaar kwam Onze Stad App echter met de melding dat er een einde komt aan het gratis verhaal en dat er een jaarlijkse kost zou moeten worden betaald. Voor Veurne zou dit meer dan 4000 euro bedragen. De ruime...


Meer info

Veurne
Veurne
28-06-2019

Tijdens de gemeenteraad hebben schepen van Financiën Jan Verfaillie en Financieel Directeur Kris Degraeve de cijfers van de jaarrekening 2019 bekend gemaakt. Daaruit blijkt dat het lokaal bestuur Veurne er financieel goed voor staat. De stad heeft alweer een exploitatie-overschot, wat goed nieuws is voor de financiering van investeringen. De geconsolideerde exploitatierekening van 2018 oogt...


Meer info

Veurne
Veurne
23-06-2019

Op 19 juni vond in het stadhuis van Brugge de eerste jaarlijkse Preventietop plaats. De schepenen van gezondheid van 20 lokale besturen uit de regio Brugge-Oostende-Veurne tekenden present en wisselden ervaringen uit over hoe ze een gezonde leefstijl in een gezonde omgeving bij hun burgers kunnen brengen. Ze spraken vol overtuiging hun keuze uit om van hun gemeente een Gezonde Gemeente te maken....


Meer info

VeurneAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het