Verdwenen café’s en brouwerijen staan centraal.Vijfde editie Historisch Veurne voorgesteld


Historisch Veurne 2019, dat is Verdwenen Café’s en Brouwerijen! Eerder stonden al de Spaanse periode, de Eerste Wereldoorlog en de kunstenaars in de kijker. Tijdens de theaterwandelingen met bekende acteurs kunnen de bezoekers terugkeren naar het begin van de 20e eeuw. Verder is er ook een retrokoers en is er een tentoonstelling in het Spaans Paviljoen.

 

Op het absolute hoogtepunt, rond 1920, telde Veurne maar liefst 194 herbergen. De stad telde toen zo’n 7500 inwoners, wat dus betekent dat er gemiddeld één herberg was voor 38 Veurnaars. Honderd jaar later blijven er nog zo’n 40 cafés over.

 

Nu is een café geen standaard meer in het dagelijkse leven van de hard werkende Veurnaar, maar ooit is het anders geweest! Begin vorige eeuw had elke straat(hoek) wel één of meerdere cafés. Het was de motor van het sociale leven en vaak ook de plaats waar sociaal-maatschappelijke thema’s werden opgehemeld of afgewezen, maar ook waar nieuwe projecten het eerste levenslicht zagen. Het café was toen, veel meer dan nu, de Facebook, Twitter of Instagram van een straat in Veurne.

 

Op 20 april krijg je de kans om de evolutie van de Veurne cafeetjes te ontdekken. Tijdens Historisch Veurne zijn er opnieuw de fel gesmaakte theaterwandelingen. Dit keer nemen bekende acteurs zoals Sam Louwyck, Onno Van Gelder Jr. en Charlotte Dewulf jou mee op een nostalgische kroegentocht. In verschillende scènes verspreid over de stad, kom je alles te weten over het rijke en boeiende caféverleden van Veurne.

Ook Veurnse acteurs nemen deel

De professionele acteurs zullen tijdens deze editie worden bijgestaan door heel wat Veurnaars. De meest opvallende naam is die van Joris Goens. De Bellenman ruilt zijn vaste tenue in voor die van fietsenmaker Clarysse. Ook de toneelverenigingen Sint-Lutgardis- en Sint-Omaarsgilde leveren heel wat acteurs af, die in actie zullen komen op 20 april. Zij zorgen voor de echte couleur locale tijdens dit evenement.

 

Wie wil deelnemen aan de theaterwandelingen, moet zich via www.historischveurne.be inschrijven. Dit kan ook door te bellen naar 058 33 55 31. Je betaalt 9 euro per persoon, voor kinderen is dit 6 euro. Eén wandeling duurt een uur, ze starten om 10 uur, 11.30 uur, 14 uur, 15.30 uur, 17 uur en 18.30 uur.

 

Retrokoers door het centrum van Veurne

 

Tussen 12 en 22 april is er een overzichtstentoonstelling in het Spaans Paviljoen. Een andere blikvanger wordt vast en zeker de Retrokoers! In een nostalgische sfeer fietsen coureurs met ijzeren fietsen, wollen retrotruien en behaarde benen doorheen onze historische stad. Op een circuit van 2,4 km, waarvan de helft van het parcours onverhard of op kasseien is, worden de stuurmanskunsten getest! Kort na de middag begint de wedstrijd met een proloog (elk individueel één rondje tegen de klok), omstreeks 16.30 uur begint dan de retrokoers. De deelnemers moeten 20 ronden afwerken. Tussen deze twee wedstrijden door wordt er ook een retrokoers voor kinderen georganiseerd.

 

Alle informatie over Historisch Veurne 2019 vind je op www.historischveurne.be.


Quote Celine Mouton, schepen van Toerisme: “We gaan per editie terug in de tijd. En wat blijkt? Zowel de inwoners als de bezoekers zorgen op die dag voor een enorm samenhorigheidsgevoel! Verhalen van vroeger komen boven, mensen leren elkaar kennen via anekdotes. Die dag hangt er een heel bijzondere sfeer in de stad. Je moet het echt een komen opsnuiven. Ik ontmoet tijdens Historisch Veurne altijd heel wat collega-schepenen van over het ganse land. Als we punten op sfeer mogen geven, dan wordt Veurne naar mijn gevoel echt wel de nummer één van België.”

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-01-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Veurne

Veurne
19-04-2019

Zaterdag 20 april duikt de vijfde editie van Historisch Veurne de rijke geschiedenis in van het Veurnse caféleven. Veurne telde in het begin van de twintigste eeuw heel veel cafés, zo’n 20 brouwerijen en enkele mouterijen. Ook de 150ste verjaardag van de wielerwedstrijd Veurne-Adinkerke-Veurne wordt gevierd met onder andere de allereerste editie van de Retrokoers. Het...


Meer info

Veurne
Veurne
16-04-2019

Die vindt plaats in het Spaans Paviljoen Nieuwsgierig naar de anekdotes, locaties en bijzonderheden van de vele cafeetjes in Veurne? Dan kan je tot 22 april naar de tijdelijke tentoonstelling in het Spaans Paviljoen. Die kadert natuurlijk in het thema van Historisch Veurne. De grote zaal van dit historisch gebouw is helemaal omgetoverd tot een sfeervol café uit de twintigste eeuw....


Meer info

Veurne
Veurne
12-04-2019

Paasbrunch in het Suikerpark Met gratis paaseierenraap! 14 april, tussen 10 en 14 uur op de site van Suikerpark, Zuidburgweg. Tijdens deze familiehappening zetten we het duurzame karakter van de site in de verf, aan de hand van een gratis gadget voor de mensen die per fiets naar het evenement komen.


Meer info

Veurne
Veurne
09-04-2019

Het is nog even wachten op Veurne La Fête, maar op 6 september kan de organisatie uitpakken met een absolute topnaam! Hooverphonic is de headliner van de zevende editie. Met Luka Cruysberghs heeft Hooverphonic goud in handen. Een nieuwe zangeres, maar een vertrouwd geluid. “Luka is integraal in het verhaal, ze is niet zomaar de volgende zangeres. In zekere zin kiest haar stem welke...


Meer info

VeurneAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het