Verdwenen café’s en brouwerijen staan centraal.



Vijfde editie Historisch Veurne voorgesteld


Historisch Veurne 2019, dat is Verdwenen Café’s en Brouwerijen! Eerder stonden al de Spaanse periode, de Eerste Wereldoorlog en de kunstenaars in de kijker. Tijdens de theaterwandelingen met bekende acteurs kunnen de bezoekers terugkeren naar het begin van de 20e eeuw. Verder is er ook een retrokoers en is er een tentoonstelling in het Spaans Paviljoen.

 

Op het absolute hoogtepunt, rond 1920, telde Veurne maar liefst 194 herbergen. De stad telde toen zo’n 7500 inwoners, wat dus betekent dat er gemiddeld één herberg was voor 38 Veurnaars. Honderd jaar later blijven er nog zo’n 40 cafés over.

 

Nu is een café geen standaard meer in het dagelijkse leven van de hard werkende Veurnaar, maar ooit is het anders geweest! Begin vorige eeuw had elke straat(hoek) wel één of meerdere cafés. Het was de motor van het sociale leven en vaak ook de plaats waar sociaal-maatschappelijke thema’s werden opgehemeld of afgewezen, maar ook waar nieuwe projecten het eerste levenslicht zagen. Het café was toen, veel meer dan nu, de Facebook, Twitter of Instagram van een straat in Veurne.

 

Op 20 april krijg je de kans om de evolutie van de Veurne cafeetjes te ontdekken. Tijdens Historisch Veurne zijn er opnieuw de fel gesmaakte theaterwandelingen. Dit keer nemen bekende acteurs zoals Sam Louwyck, Onno Van Gelder Jr. en Charlotte Dewulf jou mee op een nostalgische kroegentocht. In verschillende scènes verspreid over de stad, kom je alles te weten over het rijke en boeiende caféverleden van Veurne.

Ook Veurnse acteurs nemen deel

De professionele acteurs zullen tijdens deze editie worden bijgestaan door heel wat Veurnaars. De meest opvallende naam is die van Joris Goens. De Bellenman ruilt zijn vaste tenue in voor die van fietsenmaker Clarysse. Ook de toneelverenigingen Sint-Lutgardis- en Sint-Omaarsgilde leveren heel wat acteurs af, die in actie zullen komen op 20 april. Zij zorgen voor de echte couleur locale tijdens dit evenement.

 

Wie wil deelnemen aan de theaterwandelingen, moet zich via www.historischveurne.be inschrijven. Dit kan ook door te bellen naar 058 33 55 31. Je betaalt 9 euro per persoon, voor kinderen is dit 6 euro. Eén wandeling duurt een uur, ze starten om 10 uur, 11.30 uur, 14 uur, 15.30 uur, 17 uur en 18.30 uur.

 

Retrokoers door het centrum van Veurne

 

Tussen 12 en 22 april is er een overzichtstentoonstelling in het Spaans Paviljoen. Een andere blikvanger wordt vast en zeker de Retrokoers! In een nostalgische sfeer fietsen coureurs met ijzeren fietsen, wollen retrotruien en behaarde benen doorheen onze historische stad. Op een circuit van 2,4 km, waarvan de helft van het parcours onverhard of op kasseien is, worden de stuurmanskunsten getest! Kort na de middag begint de wedstrijd met een proloog (elk individueel één rondje tegen de klok), omstreeks 16.30 uur begint dan de retrokoers. De deelnemers moeten 20 ronden afwerken. Tussen deze twee wedstrijden door wordt er ook een retrokoers voor kinderen georganiseerd.

 

Alle informatie over Historisch Veurne 2019 vind je op www.historischveurne.be.


Quote Celine Mouton, schepen van Toerisme: “We gaan per editie terug in de tijd. En wat blijkt? Zowel de inwoners als de bezoekers zorgen op die dag voor een enorm samenhorigheidsgevoel! Verhalen van vroeger komen boven, mensen leren elkaar kennen via anekdotes. Die dag hangt er een heel bijzondere sfeer in de stad. Je moet het echt een komen opsnuiven. Ik ontmoet tijdens Historisch Veurne altijd heel wat collega-schepenen van over het ganse land. Als we punten op sfeer mogen geven, dan wordt Veurne naar mijn gevoel echt wel de nummer één van België.”

 




Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-01-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.








Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 



Meer nieuws over Veurne

Veurne
18-02-2019

De toren krijgt een complete 3D-scan Veurne is volop bezig met het toegankelijk maken van de Sint-Niklaastoren. Tijdens deze werken is er ook ruimte voor archeologisch onderzoek. Deze week heeft het team van BAAC Archeologie en Bouwhistorie resten gevonden van een klokkengieterij, vermoedelijk uit de Late Middeleeuwen of Nieuwe Tijd (16de-18de eeuw). Klokken werden vaak vervaardigd op de...


Meer info

Veurne
Veurne
18-02-2019

De daken van de bedrijven zullen optimaal worden benut Bij de ontwikkeling van de Suikersite komt er ook een industriezone. Veurne en WVI zetten bij de bouw van de nieuwe bedrijfspanden in op het maximaliseren van de hernieuwbare energieproductie. Geen enkele kans onbenut laten om zo energie-efficiënt mogelijk te werk gaan, dat is het doel van Veurne en van de West-Vlaamse Intercommunale....


Meer info

Veurne
Veurne
18-02-2019

De historische villa wordt opgewaardeerd Het college van burgemeester en schepenen heeft een omgevingsvergunning afgeleverd voor de bouw van een meergezinswoning, in combinatie met de renovatie en de herbestemming van de leegstaande belle epoque-villa aan de hoek van het Jaagpad en de Weststraat. Een vorige aanvraag werd zowel door het college van burgemeester en schepenen als de...


Meer info

Veurne
Veurne
+1
13-02-2019

De Technische Dienst kan nu gebruik maken van een CNG-voertuig Veurne heeft de sleutels gekregen van een splinternieuwe bestelwagen. De FIAT Ducato is trouwens het eerste CNG-voertuig in het wagenpark van de stad. De aankoop van deze milieuvriendelijke bestelwagen lichte vracht past binnen het engagement van het stadsbestuur om de eigen CO2-uitstoot terug te dringen met 20 procent. Het...


Meer info

Veurne



Advertenties



Klik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het