Gemeenteraad Boechout keurt parkbeheerplan Vijverhof met openbare wandelwegen goedMet de opmaak van dit parkbeheerplan en de goedkeuring van de openbare wegen in het domein Vijverhof wordt aan belangrijke voorwaarden uit het Ruimtelijk Uitvoeringsplan voldaan.

 

Het RUP Vijverhof werd definitief goedgekeurd door de gemeenteraad op 26 september 2016 (publicatie B.S. 17 november 2016). Het gemeentebestuur koppelde aan de goedkeuring van het RUP Vijverhof steeds 2 belangrijke voorwaarden: het park moet voor het publiek toegankelijk zijn en een parkbeheerplan moet ervoor zorgen dat het park in al zijn fauna en flora opleeft.

 

Vijver en wandelwegen

 

Het parkbeheerplan omvat de omschrijving over de heraanleg, de bestendiging en het onderhoud van de vijver in zijn historisch kader met een gezonde, blijvende waterspiegel en bijhorende fauna en flora. Ook zijn er bepalingen betreffende het onderhoud van het publieke gedeelte. Daarnaast wordt er voorzien in een publieke doorgang vanaf de Alexander Franckstraat via het bruggetje over de vijver naar het achterliggende Biesbesbos. Het wandelpad op het domein zelf blijft toegankelijk voor het publiek.

 

Schepen van Omgeving Kris Swaegers: “We wensten vooral de aanwezige authentieke natuurelementen op het perceel te behouden en te versterken. Omdat dit uiteindelijk een publiek toegankelijk park wordt, is het esthetische aspect zeker ook belangrijk. We legden als voorwaarden ook op dat de parkstructuur met paden en de vijver behouden blijft en dat ook niet-bewoners het park moeten kunnen doorwandelen.”

 

Een troef voor de biodiversiteit en de groene publieke ruimte

 

Door de juiste plantenkeuze en een gepast beheer, wordt een eindbeeld nagestreefd met een hoge natuurwaarde, dat bevorderlijk is voor de vitaliteit van de aanwezige bomen, en tegelijkertijd ook visueel aantrekkelijk en onderhoudsvriendelijk. Alle bomen werden geïnventariseerd en per boom werd, indien nodig, een actieplan opgemaakt. In totaal worden er 48 hoogstammige bomen gerooid omdat ze zich te dicht bij of in de bouwzone bevinden. Er komen op een andere plek in het park 48 nieuwe inheemse (indien beschikbaar autochtone) hoogstambomen. “Een bloemrijk grasland met inheemse bloeiende vaste planten zal de biodiversiteit ten goede komen”, vult schepen Swaegers aan.

 

De eigenaars blijven na de overdracht van het publiek toegankelijke parkgedeelte gedurende 4 jaar verantwoordelijk voor het nieuwe, aangeplante plantgoed.

 

Burgemeester Koen T’Sijen: “Eens het parkbeheerplan is uitgevoerd en het park is opengesteld voor het publiek groeit de aaneengesloten, groene publieke ruimte, met het speelbos en het recent gehuurde parkperceel van de familie Van Der Auwera, uit tot 6 hectare.”

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  26-02-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Boechout

Boechout
14-03-2019

Boechout zoekt een concessiehouder voor het Sfinkscafé in de Heuvelstraat. De gemeente heeft nog tot 2030 een overeenkomst met de NMBS om het pand naast de spoorlijn te bezetten. De concessie is aan een aantal voorwaarden verbonden. Zo wil de gemeente van het café een cultuurcafé maken, een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Eind januari werd de huurovereenkomst...


Meer info

Boechout
Boechout
14-03-2019

Het nieuwe schepencollege houdt haar belofte om de inwoners mee te laten werken aan de nieuwe beleidsnota. Maandag 18 maart komen 144 mensen samen om te praten over de toekomst van Boechout, aan de ‘Toekomsttafels’. Burgemeester Koen T’Sijen is in de wolken: ‘Natuurlijk hoop je altijd op een grote opkomst, maar met 144 mensen, het maximum dat we kunnen ontvangen voor...


Meer info

Boechout
Boechout
26-02-2019

Het bestuur wil van Boechout een meer inclusieve gemeente maken. Een van de stappen daartoe is de realisatie van sociale woningen voor personen met een beperking. Dankzij de opmaak van een nieuw lokaal toewijzingsreglement en doelgroepenplan voor ‘personen met een beperking’ kan Boechout in de toekomst 19 aangepaste woningen inrichten op de voormalige BMT-site. Volgens de Vlaamse...


Meer info

BoechoutAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het