Infoavond Liberation Garden LeopoldsburgVanavond werd er een infoavond georganiseerd rond het project ‘Liberation Garden Leopoldsburg’. Met dit ambitieuze project wil het gemeentebestuur van Leopoldsburg het ‘Chinees Paviljoen’ ontwikkelen tot een museum, waar bezoekers uit binnen- en buitenland alles te weten komen over de bevrijding tijdens de Tweede Wereldoorlog en de start van de wereldberoemde operatie ‘Market Garden’ in Leopoldsburg.


Op de infoavond kwamen de volgende onderwerpen aan bod:

1) Lezing van dr. Peter Schrijvers, over de inhoudelijke onderwerpen die in het museum behandeld zullen worden.
Hier werd ook een eerste oproep gedaan naar het brede publiek om op 28 april (Erfgoeddag) een bezoekje te brengen aan het Chinees Paviljoen in Leopoldsburg. Daar kan je persoonlijke objecten of documenten uit WO II laten bekijken door experts. De mooiste objecten met een sterk verhaal kunnen eventueel een plekje krijgen in het museum.
Heb je bijzondere WO II-spullen die volgens jou een plekje verdienen in het museum? Breng dan op Erfgoeddag een bezoekje aan het Chinees Paviljoen!


Zondag 28 april, van 10.00 tot 17.00 uur


Dit jaar staat Erfgoeddag in Leopoldsburg in het teken van het nieuwe museum ‘Liberation Garden’. Hiervoor doen we een warme oproep: voor het museum zijn we op zoek naar bijzondere, lokale collectiestukken uit de tijd van WO II. Ben je in het bezit van voorwerpen, brieven of documenten uit de tijd van WO II waar een mooi verhaal aan vasthangt en die je eventueel wil schenken of in bruikleen wil geven aan het museum, dan kan je op Erfgoeddag terecht in het Chinees Paviljoen. Daar voorzien we een team van WO II-experts die je meer uitleg kunnen geven over je spullen. De meest bijzondere voorwerpen kunnen eventueel een vast plaatsje krijgen in het nieuwe museum. Zeker stukken uit de eindfase van de oorlog en over de Bevrijding zijn interessant voor het museum. Maar ook als je gewoon meer info wil, kan je terecht bij ons team van experts, die je met plezier verder helpen!


Daarnaast kan je van 10.00 tot 17.00 uur gratis het Chinees Paviljoen en de tuin bezoeken en krijg je meer info over het museumproject. Na je bezoek kan je gezellig napraten in het cafetaria van het CC, met een hapje en een drankje!


2) Presentatie website
De (voorlopige) website werd gepresenteerd, waarop mensen het verloop van het project kunnen volgen: www.liberationgarden.be


3) Voorstelling projectrekening van Herita


Mensen kunnen het project Liberation Garden financieel ondersteunen, via de projectrekening van Herita.
De ontwikkeling van Liberation Garden moet ervoor zorgen dat het unieke verhaal van Leopoldsburg én de ruimere regio bewaard blijft . Het museum zal bovendien toeristen naar de streek brengen, wat goed is voor de economie en de werkgelegenheid.


Daar kan jij bij helpen. Het museum heeft enkel kans op slagen als het gedragen wordt door een grote groep mensen met een hart voor erfgoed en geschiedenis. Op termijn zoeken we enthousiaste vrijwilligers en ambassadeurs voor het museum. Daarover communiceren we later. Nu al kan je iedereen die het wil horen vertellen dat er een nieuw museum komt in Leopoldsburg dat een bezoek meer dan waard zal zijn.
Ten slotte kan je ook bijdragen aan de renovatie van het Chinees Paviljoen, via de project-rekening van Herita.
Je bijdrage wordt gebruikt om het bijzondere dak van het Paviljoen te herstellen. Het pagodedak is datgene wat het gebouw zijn bijzonder karakter verleent én de reden dat het in de volksmond bekend geworden is als ‘Chinees’ Paviljoen.


Dit kan je doen door een eenmalige of periodiek gift, die vanaf 40 euro fiscaal aftrekbaar is.
Je kunt je gift storten op het rekeningnummer BE50 7430 7574 7718 met als mededeling 'gift Liberation Garden’.
Dit is een speciale projectrekening van de vzw Herita. In ruil stuurt Herita je, vanaf een bedrag van 40 euro, een fiscaal attest op waarmee je 45% belastingvermindering geniet op het geschonken bedrag.


Bedrijven of organisaties die het project willen steunen en die hun naam willen verbinden aan Liberation Garden, kunnen rechtstreeks contact opnemen via de website www.liberationgarden.be


LIBERATION GARDEN: ALGEMENE INFO
September 1944. De Tweede Wereldoorlog.
Na de succesvolle landing in Normandië en de razendsnelle opmars door Frankrijk en België is de geallieerde bevrijding van West-Europa vastgelopen in de streek rond Leopoldsburg. Om de oorlog toch vóór Kerstmis te beëindigen waagt veldmaarschalk Montgomery een spectaculaire gok: hij lanceert ‘Operatie Market Garden’, één van de meest ambitieuze militaire operaties uit de geschiedenis.
Vertrekpunt: Leopoldsburg.


Leopoldsburg: een bijzondere plek met een rijke geschiedenis
De Limburgse garnizoensstad Leopoldsburg heeft een bijzonder verhaal te vertellen. Het reusachtige militaire kamp is een venster dat een panoramisch zicht biedt op de turbulente Europese geschiedenis. Het kamp ontstond in 1835, in de woelige periode na de Belgische afscheuring van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. In de negentiende eeuw oefenden grote aantallen infanterie, cavalerie en artillerie in het kamp, terwijl Europa verwikkeld raakte in koloniale oorlogen en overhoop lag met zichzelf. Tijdens de Eerste Wereldoorlog experimenteerde de Duitse bezetter op dit uitgestrekt terrein met het gifgas, dat al vlug symbool zou komen te staan voor de grenzeloze wreedheid van geïndustrialiseerde oorlogvoering. Na de Tweede Wereldoorlog oefenden NAVO-troepen onafgebroken in het drukke kamp, dat ook na een halve eeuw Koude Oorlog blijft meeleven op het onvoorspelbare ritme van het wereldgebeuren. Honderdduizenden Belgische jongens deden er hun legerdienst.


Het meest bewogen en internationale hoofdstuk uit de lange geschiedenis van Leopoldsburg is echter ongetwijfeld dat van de Tweede Wereldoorlog, toen de ogen van de hele wereld gericht waren op het strategisch gelegen garnizoensstadje in de schaduw van de Siegfriedlinie. Weinig mensen weten hoe cruciaal de gebeurtenissen in de regio Noord-Limburg en de streek rond de Kempische kanalen waren voor de bevrijding van West-Europa in de eindfase van WO II. Hier liep de opmars van de geallieerden na de landing op kusten van Normandië vast door hevig Duits verzet en werd het duidelijk dat de oorlog nog lang niet gewonnen was. Recent onderzoek van historicus dr. Peter Schrijvers laat zien dat de gevechten in deze regio, gevolgd door de start van het grondoffensief van Market Garden, in termen van schaal en historisch belang rustig in dezelfde adem genoemd kunnen worden als de slag om de Schelde, de strijd om de bruggen in Arnhem en het Ardennenoffensief. En ook na het fiasco van Market Garden en de keuze voor de brede front-strategie tegen Nazi-Duitsland, bleef deze regio enorm belangrijk voor de geallieerden, met o.a. het vliegveld in Kleine Brogel en de enorme veldhospitalen in Leopoldsburg. Deze vergeten geschiedenis, waarin onze provincie gedurende een korte maar hevige periode een hoofdrol speelde op het wereldtoneel, brengen we terug tot leven in Leopoldsburg.


Het nieuwe belevingsmuseum ‘Liberation Garden’, dat geopend wordt in 2020-2021, neemt je mee in dit spannend en meeslepend verhaal. Het is een verhaal voor alle leeftijden, dat op geen betere plek verteld kan worden dan in Leopoldsburg, waar sinds 1835 het grootste legerkamp van het land ligt en waar tijdens de Tweede Wereldoorlog talloze politieke gevangenen én Duitse troepen verbleven. Het is een belangrijk verhaal ook, over de prijs van vrede, democratie en vrijheid. En het is een verhaal dat vandaag actueler is dan ooit.


Een nieuw museum in Limburg: Liberation Garden
Om dit te realiseren wordt de voormalige militaire historische site, ‘het Paviljoen van de Commandant van de Genie’ uit 1869 (in de volksmond bekend als het ‘Chinees Paviljoen’), ontwikkeld tot een belevingsgerichte toeristische attractie met een internationale uitstraling. In 2012 werd deze site door Defensie verlaten. Ondertussen is het 19de-eeuwse Paviljoen zeer dringend aan renovatie toe. Door de geplande herbestemming als toeristische erfgoedsite kan dit unieke domein bewaard blijven en toegankelijk gemaakt worden voor het grote publiek.


Het Paviljoen wordt gerenoveerd en ingericht als toeristisch onthaal. Hier word je ondergedompeld in het verhaal van Leopoldsburg als historische garnizoensstad, van 1835 tot nu. Langs het Chinees Paviljoen wordt een museale nieuwbouw gezet, waar het hoofdstuk over WO II word verteld. De parktuin wordt opgeknapt en omgevormd tot een ‘herdenkingstuin’.


De ontwikkeling van Liberation Garden gebeurt in twee fases. In de eerste fase wordt het Chinees Paviljoen gerenoveerd en ingericht. De opening van het gerenoveerd Paviljoen is gepland op 8 mei 2020 (VE-Day), bij de 75ste herdenking van het einde van WO II. De parktuin (6,8 ha) wordt ook opgeknapt en is vrij te bezoeken. Een jaar later, in 2021, wordt het belevingsmuseum geopend. De reden voor deze fasering is van inhoudelijke aard. Het kost tijd om het belevingsmuseum op hoog niveau te ontwikkelen en in te richten. De beleving moet tot in de puntjes juist zitten.

Een toegangspoort tot de ‘Oosthoek van de Tweede Wereldoorlog’


Liberation Garden wordt ontwikkeld tot een toegangspoort om het rijke WO II-erfgoed in de streek te ontdekken. De site zelf ligt in een groene, erfgoedrijke omgeving van zalige rust. Nadat je het museum bezocht hebt, word je uitgenodigd om je ontdekkingstocht verder te zetten in het elegante koninklijke Park, met zijn unieke militaire erfgoed (waaronder o.a. het Britse Commonwealth War Cemetery en de Belgische oorlogsbegraafplaats). Met de fiets ben je heel snel op de unieke Poolse en de indrukwekkende Duitse begraafplaats in Lommel. Om deze verbinding te maken, wordt in 2020 een nieuw toeristisch fietspad geopend, dat langs de schietvelden van Defensie zal lopen.


Met de auto of per bus kan je vanuit het museum in amper een uurtje tijd een dozijn markante WO II-herinneringsoorden bereiken, waar maar liefst honderdduizend soldaten begraven liggen, van veertien verschillende nationaliteiten. Daarnaast kan je een bezoek brengen aan het Geheim Kerkhof in Hechtel, de voormalige Britse hoofdkwartieren in Hamont-Achel en Zonhoven, de brug van Vroenhoven, Joe’s Bridge in Lommel, het beroemde Fort van Eben-Emael, etc. Op dit moment zijn veel van deze sites niet zo onbekend bij het grote publiek. Door ze met elkaar te connecteren en er een sterk marketingverhaal rond op te bouwen, kan deze regio zich profileren als de ‘Oosthoek van de Tweede Wereldoorlog’, naar analogie met de Westhoek (WO I) in West-Vlaanderen.


Internationaal gezien heeft Liberation Garden de ambitie om zich als de eerste Vlaams WO II-museum te profileren op de Liberation Route Europe, de internationale route die de bevrijding van Europa volgt. Op die manier kunnen we een deel van de zeer grote groep internationale WO II-bezoekers, die nu plekken als Arnhem of Bastogne bezoeken, ook naar Limburg trekken.


Liberation Garden moet een hefboom zijn om het roerend en onroerend (militair) erfgoed van de historische garnizoensstad Leopoldsburg te bewaren, te ontsluiten en toeristisch te valoriseren. Aansluitend daarbij moet het project bijdragen aan de economische heropleving van de gemeente en de versterking van de handelskern. In een bredere context moet Liberation Garden, zoals gezegd, een trigger zijn om het zeer waardevolle WO II-erfgoed in de provincie Limburg te ontsluiten en deze regio in de markt te zetten als de ‘Oosthoek voor de Tweede Wereldoorlog’.
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  21-03-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Leopoldsburg

Leopoldsburg
12-06-2019

Ook ambtenaren van het gemeentebestuur van Leopoldsburg gaan vrijuit in zaak rond luchtkwaliteit Zwembad De MerelIn 2011 startte een klachtenprocedure over de luchtkwaliteit in Zwembad De Merel. De toenmalige Zwemclub De Merel, met penningmeester Patrick Vleminx op kop, klaagde over hoestende en zieke kinderen na de zwemtrainingen in het zwembad.De zwemclub werd een eerste keer in het ongelijk...


Meer info

Leopoldsburg
Leopoldsburg
22-05-2019

In 2016 organiseerde Leopoldsburg ‘De Groote Rappèl’, een muzikaal totaalspektakel over de geschiedenis van de garnizoensstad van bij haar ontstaan tot nu. Dit jaar – in het kader van 75 jaar Bevrijding – komt er een tweede editie en daar werken nóg meer mensen aan mee. Vanavond kwamen alle acteurs, dansers en figuranten samen in het CC voor een zangrepetitie...


Meer info

Leopoldsburg
Leopoldsburg
17-04-2019

75 Jaar geleden werd België bevrijd en eindigde de Tweede Wereldoorlog. Leopoldsburg speelde een belangrijke rol in de Bevrijding en wil dit dan ook niet ongemerkt voorbij laten gaan. In samenwerking met o.a. Defensie, het War Heritage Institute (WHI) en de Vlaamse Gemeenschap wordt er een uitgebreid programma uitgewerkt dat loopt van 12 t.e.m. 15 september 2019. September 1944. De Tweede...


Meer info

Leopoldsburg
Leopoldsburg
15-04-2019

De jeugdraad wil het goede voorbeeld geven op het gebied van alcoholgebruik. Daarom besliste de algemene vergadering van de jeugdraad om over te gaan tot de aankoop van zogeheten “alcoholbandjes”. Enerzijds zorgt de raad er op die manier voor dat hij actief helpt om alcoholmisbruik door minderjarigen te voorkomen, en anderzijds reikt hij jeugdverenigingen ook een hulpmiddel aan om een...


Meer info

LeopoldsburgAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het