Ruimtes in Het Predikheren hebben naamFocus op mensenrechten


Zaal Mandela. Zo zal de polyvalente ruimte in Het Predikheren voortaan heten, uiteraard verwijzend naar de Zuid-Afrikaanse anti-apartheidsstrijder Nelson Mandela. Ook Eleanor Roosevelt, Emile Zola, Fatima El Mernissi, Hannah Arendt en Salman Rushdie krijgen een belangrijke plaats in het nieuwe bibliotheekgebouw. “Allemaal mensen die zich tijdens hun leven ingezet hebben voor mensenrechten”, verklaart cultuurschepen Björn Siffer.


De renovatie van Het Predikheren loopt op zijn einde. De ontwerper is momenteel bezig met het vormgeven en aanbrengen van alle signalisatie, onder meer de naamgeving van de zalen. In het voormalig predikherenklooster is een polyvalente zaal op het gelijkvloers, die gebruikt zal worden voor lezingen, optredens en recepties, en vijf vergaderlokalen op de eerste verdieping, waar vergaderingen, opleiding, workshops en ateliers kunnen plaatsvinden. Rode draad doorheen het historisch gebouw is natuurlijk de bibliotheek, waarin de stad de komende jaren wil focussen op mensenrechten.

Geweten van Mechelen
“Het Predikheren is gevestigd in het symbolisch geweten van Mechelen. Verschillende instellingen in deze vernieuwde stadswijk doen ons terugblikken naar het verleden, zoals onder meer Kazerne Dossin en het stadsarchief. Maar ze gaan ook over herstel en hoop. Het Predikheren als culturele, dynamische en laagdrempelige hotspot van Mechelen vormt daar het sluitstuk van”, aldus schepen van Cultuur Björn Siffer. “Omwille van de ligging en de educatieve rol van Het Predikheren vonden we het interessant om de namen van de verschillende ruimtes te linken aan belangrijke schrijvers, denkers of activisten die zich tijdens hun leven hebben ingezet voor mensenrechten. En even veel mannen als vrouwen”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer.

“De namen moesten internationaal herkenbaar zijn, gezien de toeristische aantrekkingspool in de stad en omdat we Het Predikheren volop willen inzetten als Special Meeting Venue voor internationale meetings”, aldus burgemeester Bart Somers. “Schrijvers en filosofen leggen bovendien de link naar de bibliotheek. Het Predikheren wil een vrijplaats zijn voor open debat. Alle initiatieven om in dialoog te gaan moeten een plaats krijgen in deze unieke, historische setting. De keuze voor klinkende namen moet die ambitie ondersteunen.”

Symboliek
De lijst met mogelijke namen werd samengesteld door medewerkers van de bibliotheek en er werd ook aan de experten van Kazerne Dossin gevraagd om input. Het schepencollege keurde uiteindelijk deze zes namen goed:
 
De polyvalente zaal op het gelijkvloers heet voortaan Zaal Mandela. Nelson Mandela (1918-2013) behoort tot de bekendste strijders voor mensenrechten uit de geschiedenis. Hij verbleef maar liefst 28 jaar lang in de gevangenis op Robbeneiland voor zijn verzet tegen het apartheidsregime in Zuid-Afrika. Na zijn vrijlating slaagde hij erin de Apartheid af te schaffen. Hij wordt daarmee gezien als de grondlegger van een nieuw democratisch Zuid-Afrika en kreeg daarvoor in ’93 de Nobelprijs voor de Vrede. Mandela was president van Zuid-Afrika van 1994 tot 1999.

Lokaal 1.1 op de eerste verdieping heet voortaan Roosevelt. Anna Eleanor Roosevelt (1884-1962) was erg sociaal geëngageerd en zette zich vooral in voor de gelijke behandeling van vrouwen. Ze was twaalf jaar lang First Lady van de Verenigde Staten en speelde na de Tweede Wereldoorlog een grote rol in het opstellen van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens en in het vaststellen van basisrechten voor Amerikanen. Eleanor zorgde voor hogere lonen voor Afro-Amerikanen en vrouwen.

Lokaal 1.2 op de eerste verdieping heet voortaan Zola. Emile Zola (1840-1902) was één van de belangrijkste Franse schrijvers van de 19e eeuw en liet zich met de vlammende open brief J’Accuse (Ik beschuldig), n.a.v. de Dreyfus-affaire, kennen als mensenrechtenactivist avant la lettre.

Lokaal 1.3 op de eerste verdieping heet voortaan El Mernissi. Fatima El Mernissi (1940-2015) was een Marokkaanse sociologe en auteur die de strijd aanging voor gendergelijkheid in de Arabische wereld. Haar oeuvre verkent de relatie tussen macht, gender en islam en slaat bruggen tussen het Westen en de Arabische wereld.

Lokaal 1.4 op de eerste verdieping heet voortaan Arendt. De Duits-Amerikaanse Hannah Arendt (1906-1975) was een belangrijke politiek filosofe van de twintigste eeuw. In haar boek The Origins of Totalitarianism vraagt ze zich af hoe totalitaire regimes als nazi-Duitsland en bolsjewistisch-Rusland kunnen ontstaan, hoe het mogelijk is dat een democratie van individuele rechten verloren gaat en het kwaad zich zo eenvoudig manifesteert.

Lokaal 1.5 op de eerste verdieping heet voortaan Rushdie. Salman Rushdie (°1947) kon als groots schrijver en voorvechter van de vrijheid van meningsuiting niet ontbreken in de nieuwe bibliotheek van Mechelen.
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  12-04-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
20-04-2019

Vooruitblik Onder het thema 'Hoe maakt u het?' staan op zondag 28 april in heel Vlaanderen de erfgoedverenigingen in de spotlights. In de regio van en rond Mechelen pakt Erfgoeddag uit met een nieuw recept: een uitgebreider programma, nieuwe organisaties en Museum Hof van Busleyden als uitvalsbasis. Met 66 activiteiten hopen de verenigingen een massa volk op de been te brengen. In...


Meer info

Mechelen
Mechelen
20-04-2019

Manestarters is een nieuwe online en offline community voor jongeren (18-30 jaar) uit het Mechelse met zin voor ondernemen. Stad Mechelen, KU Leuven, Thomas More en J@M vzw willen hen met dit project informeren, inspireren en enthousiasmeren om voor een carrière als ondernemer te kiezen. Dit doen ze als eerste door op 7 mei een groot startevent te organiseren met workshops en inspirerende...


Meer info

Mechelen
Mechelen
19-04-2019

‘Wij gaan het tweede Nationaal Park van België creëren’. Met die belofte trok de Stadslijst in oktober naar de kiezer. Het hele project zou in een stroomversnelling kunnen komen na de aankondiging vanmiddag dat er geld vrijgemaakt wordt vanuit Vlaanderen voor de uitbouw van verschillende natuurgebieden in de Mechelse regio. Minister van Natuur Koen Van den Heuvel kondigde...


Meer info

Mechelen
Mechelen
19-04-2019

Ook in 2019 komt het mobiel recyclagepark van IVAREM naar de burgers toe. Op drie verschillende locaties in Mechelen en dat op vijf verschillende momenten. Het is al de derde keer dat IVAREM deze dienstverlening organiseert. Stad Mechelen neemt de kosten op zich. “Nagenoeg alle afvalstoffen die in een gewoon recyclagepark aanvaard worden, kunnen in het mobiel recyclagepark achtergelaten...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het