Ontdek op het ambachtenfestival ‘Kempen Kraft’ eeuwenoude stielen met een hedendaagse twistDe 19e editie van Erfgoeddag focust met het jaarthema ‘Hoe maakt u het’ op vakmanschap. Op zondag 28 april kun je op verschillende locaties vaklieden aan het werk zien. In Geel organiseren erfgoedcel k.ERF en het Gasthuismuseum het eenmalige ambachtenfestival ‘Kempen Kraft’ waarbij specialisten tonen hoe eeuwenoude stielen vandaag een verrassend nieuwe invulling krijgen. Kijken mag, de handen uit de mouwen steken ook! Er zijn gratis demonstraties en workshops.

Het ambachtenfestival ‘Kempen Kraft’ vindt plaats op de site van het Gasthuismuseum waar gidsen een hele dag rondleidingen geven. Je kunt het museum op 28 april niet alleen gratis bezoeken, ook voor de demonstraties en workshops moet je niets betalen. Van 10 tot 18 uur tonen Kempense vakmensen hun meesterschap en geven daarbij een woordje uitleg.

 

Demonstraties door vakmensen

Prisca Van Dessel uit Mol ontwerpt en tekent wapenschilden en adelbrieven. Ook koperslager Theo Alofs uit Dessel is van de partij. Een jong Geels gezicht is Yannick van The Dude Beard Products. Hij maakt organische verzorgingsproducten voor baarden. Een andere topper in haar vakgebied is Jeanny Bouwen van mandenmakerij De Ratelaar. Hetzelfde geldt voor edelsmid Claire Dries, steen- en letterkapper Herman Bijnens, mozaïekmaakster Mieke Ceusters en experte in het wecken van groenten en fruit Cris Rutten. Er schuilt veel talent in de Kempen!

 

Steek je handen uit de mouwen

De oude stielen worden niet enkel getoond. Wie wil, mag zelf de handen uit de mouwen steken tijdens de vele workshops. Zo illustreer je bij Ruth Mentens katoenen draagzakken, Annelies Vanherck leert je graveren, de creatieve duizendpoten van NooKs tonen hoe je een botanisch glasraam maakt of een pennenzak en kaartjes decoreert. Beeldhouwen kan bij Marijke Verlinden, ’t pASSt vzw komt kaarsen maken, Lidy Jennes macramé sleutelhangers. Alle workshops zijn gratis. Het aantal plaatsen per workshop is wel beperkt. Als je zeker wil zijn van een plaats, schrijf je dan in via www.erfgoedcelkerf.be/kempenkraft. Je kunt ook erfgoedcel k.ERF (014 56 66 88) of het Gasthuismuseum (014 56 68 40) contacteren.

 

Kempense proevertjes

Alles op Kempen Kraft is artisanaal en lokaal, ook de catering. Dokter Wesley-Jan Hoppe van Het Hoppitaal stelt zijn gamma aan ambachtelijke bieren voor. Teute Gerard stookt en kookt ter plaatse en zorgt voor lekkere stoverij uit vuurschalen. De ganse dag kunnen bezoekers genieten van proevertjes uit een Kempense lemen bakoven.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  19-04-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Geel

Geel
23-05-2019

Culinair genieten van diverse (inter)nationale keukensGeels Stadspark wordt opnieuw omgetoverd voor smakelijk Frinket Foodtruck FestivalVan vrijdag 24 tot en met zondag 26 mei 2019 maakt het Geelse stadspark opnieuw plaats voor Frinket Foodtruck Festival. Gedurende het hele weekend kan je er terecht voor streetfood toppers uit de lokale en internationale keuken en een gevarieerd aanbod van...


Meer info

Geel
Geel
23-05-2019

In april gingen de gemeenschapswachten op pad om sluikafval op te sporen tijdens een handhavingsactie. Ze doen dit sinds september 2017 twee maal per jaar. Dit keer werden ook de straatvuilbakken buiten het centrum en containers aan kerkhoven uitgeplozen. De actie leverde 833 sluikstorten op, goed voor 1530 kg sluikafval. Voor de eerste keer werd een sluikstorter op heterdaad betrapt. De komende...


Meer info

Geel
Geel
23-05-2019

AGB Sport Geel ontvangt een subsidie van 975 000 euro voor de bouw en renovatie van sportcentrum Axion. Deze subsidies kaderen in het decreet voor ondersteuning van bovenlokale sportinfrastructuur. Sport Vlaanderen ontving 43 dossiers. 18 dossiers daarvan krijgen een part van de 10 000 000 die Vlaanderen verdeelt. De vernieuwde sportsite zal 8 265 000 euro kosten. Stad Geel zal onder andere een...


Meer info

Geel
Geel
23-05-2019

Twijfel je nog of je deelneemt aan het Tweede Geels Kampioenschap Buikschuiven op zaterdag 22 juni?Voor 12 euro per team van 4 personen, dus slechts 3 euro per persoon, krijg je een namiddag vol waterpret, teamwerk en beweging. En, als je wint, de eer om door het leven te gaan als Geels Kampioen Buikschuiven. Je kunt je nog inschrijven tot 16 juni via www.geel.be/buikschuiven. Niet twijfelen!


Meer info

GeelAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het