REScoop Vlaanderen overhandigt memorandum  burger-energie aan minister Lydia PeetersIn de marge van de Algemene Vergadering van burgercoöperatie Bronsgroen heeft REScoop Vlaanderen haar memorandum burgerenergie aan Minister Lydia Peeters overhandigd.

 

In aanloop naar de verkiezingen van 26 mei vragen we als vereniging van Vlaamse burgercoöperaties voor energie maar één ding: rechtstreekse toegang tot de beschikbare hernieuwbare energiebronnen in onze omgeving. Dat is de normaalste zaak van de wereld: de zon schijnt voor iedereen, net zoals de wind waait voor groot en klein, arm en rijk. Onze natuurlijke rijkdommen zijn een gemeenschappelijk goed waar de lokale  gemeenschap vruchten van kan plukken. Niet enkel financieel, ook sociaal en ecologisch. Burgercoöperaties voor energie bevorderen lokale cohesie en vergroten het engagement van burgers in de noodzakelijke energietransitie. Die is enkel haalbaar als ook gewone mensen op een faire en betaalbare kunnen deelnemen.

 

De Vlaamse overheid moet de weg voor energiecoöperaties vrijmaken door een gelijk speelveld te creëren. Hoe dan? Bijvoorbeeld door de recente Europese Richtlijnen ter bevordering van hernieuwbare burgerenergie op een goede en volledige manier te integreren in Vlaamse wetgeving. Daarnaast moeten  overheden hun eigen infrastructuur systematisch openstellen voor het oogsten van groene energie. Ook  dienen zij tot 50% participatie via burgerenergiecoöperaties te garanderen in energieprojecten en collectief zonnedelen door de lokale gemeenschap mogelijk te maken.

 

REScoop.Vlaanderen vraagt ook dat de federale overheid de burgerenergiecoöperaties betrekt bij aanbestedingen voor offshore windenergie. REScoop.Vlaanderen nodigt projectontwikkelaars en energiemultinationals om hernieuwbare-energieprojecten te ontwikkelen in samenspraak met de lokale gemeenschap en niet ‘ten koste van’.

 

Geert Janssens, hoofdeconoom bij ETION en expert participatief ondernemen, breekt een lans voor een duurzaam energiebeleid. “De Vlaamse overheid dient de weg vrij te maken voor energiecoöperaties door een gelijk speelveld te creëren. Overheden en bedrijven kunnen hierbij hun eigen infrastructuur nog veel meer openstellen voor groene energie.”

 

Dirk Vansintjan, voorzitter REScoop EU benadrukt dat Europa via de nieuwe Europese energierichtlijnen de weg openzet naar een echte en hechte energiedemocratie. “De definitie en rechten die Europa aan hernieuwbare- en  burgerenergie-gemeenschappen geeft vergen dat Vlaanderen haar regelgeving aanpast. De leden van REScoop Vlaanderen voldoen perfect aan de Europese definitie en kijken er naar uit om de gegeven kansen aan te grijpen.”

 

Philippe Awouters, bestuurslid REScoop Vlaanderen: “Onze overheden kunnen niet achterblijven, zowel op Vlaams, Federaal als lokaal vlak. Dit dient een prioriteit te zijn bij de regeringsvorming na de verkiezingen en snel in wetgeving te worden verankerd.”

 

Minister Lydia Peeters, Vlaams minister van Begroting, Financiën en Energie besloot met te zeggen dat zij blij is met de rol die burgercoöperaties voor energie in Vlaanderen spelen. “Ik onderschrijf de nood aan het gelijk speelveld en toegang voor alle burgers tot hernieuwbare energie. Ik zal er in de komende maanden mee voor ijveren dat de Europese regelgeving op een goede manier wordt omgezet in Vlaanderen, zodat burgercoöperaties een nog grotere rol kunnen spelen in de energietransitie.”

 

REScoop Vlaanderen
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Oostende - Stene - Zandvoorde
19-06-2019

Sophie Vandamme wordt de nieuwe verantwoordelijke voor het hr-beleid van de 9000 medewerkers bij Lidl in België en Luxemburg, verdeeld over 315 winkels. Dat maakt de warenhuisketen officieel bekend. Vandamme, die al bijna 25 jaar ervaring heeft in de hr-sector in binnen- en buitenland, wil van Lidl de beste werkgever in de retailssector maken en het samenhorigheidsgevoel binnen het Lidl-team...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Aalst
19-06-2019

Donderdag 20 juni opent onlinemarketingbureau Green Bananas officieel de deuren van zijn nieuwe pand in De Ridderstraat. Zaakvoerders Jeroen Plattiau en Yves Snoeren investeerden in het voormalige restaurant ’t Verdiep om er met het team, dat intussen bestaat uit de beide zaakvoerders en tien vaste werknemers, zijn intrek te doen. Na jaren leegstand was het gebouw toe aan een grondige...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Bornem
18-06-2019

In 1979 is CB - oftewel Citizen Band of 27mc - razend populair geworden. Eerst waren tienduizenden tot honderdduizenden Vlamingen illegaal bezig met een "bakje" thuis of in hun auto, eind 1979 heeft de Belgische overheid - toen RTT - CB gelegaliseerd. Maar ook de radioamateurs hadden in die tijd hun gloriedagen!Tijdens de hoogdagen van de CB, en dat was van 1979 tot ca. 1985 - waren...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het