Rauw ziet heel wat toekomstmogelijkheden in parochiekerkDe inwoners van Rauw delen grotendeels dezelfde visie over de toekomst van ‘hun’ parochiekerk. Dat bleek donderdagavond 6 juni op de startavond over de herbestemming van de parochiekerk van Rauw. Door de drukke bezetting van het nabijgelegen ontmoetingscentrum Hof van ‘t Rauw zien de bewoners van Rauw mogelijkheden om het kerkgebouw op termijn in te schakelen als extra polyvalente locatie voor socio-culturele en ceremoniële activiteiten. De komende maanden gaat een werkgroep van bewoners aan de slag om dit basisidee verder uit te werken.

 

Alle inwoners en vertegenwoordigers van lokale verenigingen waren op donderdagavond 6 juni welkom om mee na te denken over de toekomst van de kerk van Rauw. Een veertigtal mensen daagde op voor de workshop. De vergadering betekende het startschot voor het herbestemmingstraject van deze kerk.

 

Waarom herbestemming?

De kerk van Rauw werd in het kerkenplan aangeduid als een kerk die niet weerhouden wordt voor de eredienst. Het kerkenplan werd voor onze gemeente in 2016 unaniem goedgekeurd door de bisschop en de gemeenteraad. Deze beslissing betekent dat na 2024 een herbestemming voor de kerk van Rauw aan de orde is. Op dit moment is er nog niets beslist over de toekomst van het kerkgebouw. De herbestemming van het kerkgebouw verloopt volgens het afwegingskader dat de gemeenteraad in juni 2018 goedkeurde.

 

Startvergadering

Tijdens deze startvergadering kregen de aanwezen toelichting over het kerkenplan en het afwegingskader dat in onze gemeente wordt gebruikt voor het herbestemmen van de kerken die niet meer worden gebruikt voor de eredienst. Daarnaast gingen de mensen in kleine groepjes aan de slag om te kijken of in Rauw de behoefte en het draagvlak bestaan om het kerkgebouw een nieuwe, lokale invulling te geven.

 

Resultaten van het denkwerk

De resultaten van de verschillende werkgroepjes kwamen sterk overeen. Zo werd er meermaals verwezen naar de (te) drukke bezetting van ontmoetingscentrum Hof van ‘t Rauw. De ingebruikname van de parochiekerk als extra locatie voor socio-culturele en ceremoniële activiteiten zou een oplossing kunnen bieden. In dat geval zijn aanpassingswerken nodig, zo stellen de inwoners. Daarbij wordt in eerste instantie verwezen naar de mogelijkheid om de kerk flexibel te kunnen compartimenteren tot kleinere ruimtes. Ook het belang van sanitair werd meermaals benadrukt. Andere ideeën voor de kerk die tijdens de workshop nog aan bod kwamen waren: museum, toeristische onthaalpoort,….

 

Meerdere werkgroepen stelden voor dat naast de toekomst van de kerk ook de pastorie in het verhaal wordt betrokken. Voor de pastorie dachten de inwoners aan een horecafunctie, zoals B&B, hotel, jeugdherberg,….

 

Wat nu?

Op het einde van de vergadering maakten we afspraken over het verdere verloop van het traject. Daarbij kreeg de al bestaande werkgroep ‘Kerk Rauw 2025’ – bestaande uit inwoners van het gehucht – de opdracht om het gedeelde idee verder uit te werken. De werkgroep zal de komende maanden meermaals samenkomen. Elke inwoner van Rauw is welkom op deze vergaderingen om hierover verder mee na te denken. Voor verdere praktische informatie hierover contacteer je best Igor Geubbelmans (kerkrauw2025@gmail.com).

 

In de loop van het najaar komen we in Rauw opnieuw samen voor een publieke informatievergadering en presenteert de werkgroep het verder uitgewerkte voorstel. Op dat moment bekijken we samen of een technische en financiële haalbaarheidsstudie aan de orde is.  

 

Meer info: communicatiedienst, 014 33 07 11, communicatie@gemeentemol.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-06-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mol

Mol
13-07-2019

Op zondag 14 juli van 11 tot 17 uur is iedereen van harte welkom tijdens de bosbar van vzw Rugendo om kennis te maken met hun werking. Kom genieten van een lekker streekbiertje, een goed glas wijn en een hapje in een gezellige natuurlijke omgeving. Er is ook een sportbar met energiedrank en repen voor de sportievelingen. Je vindt de bosbar in het ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71. Zorg dat...


Meer info

Mol
Mol
13-07-2019

Op donderdag 18 juli van 11 tot 15 uur zijn kinderen en hun ouders welkom in het Eco-atelier van ecocentrum De Goren, Postelsesteenweg 71. Mathilde staat klaar om samen met jou te knutselen, je sluit aan wanneer het jou uitkomt. Deze dag maken we een visje in een CD-aquarium. En wie weet komt er nog muziek uit ook! De activiteit duurt ongeveer 30 minuten. Deelnemen kost 2 euro. Je mag ook met...


Meer info

Mol
Mol
11-07-2019

Het gemeentebestuur zoekt een technisch assistent elektricien, in contractueel dienstverband, niveau D, salarisschaal D1-D3, voor een bepaalde duur voor minimum drie maanden. Stuur je kandidatuur via mail naar vacature@gemeentemol.be of per post aan gemeentebestuur Mol, afdeling personeel, Molenhoekstraat 2, 2400 Mol. Ben jij de juiste schakel die wij zoeken? Heb jij een uitgesproken liefde voor...


Meer info

Mol
Mol
11-07-2019

Het online veilinghuis I&O Auctions start op maandag 15 juli met een online veiling van gemeentelijke goederen. Op donderdag 25 juli gaat de kijkdag door op de gemeentelijke stapelplaats Drill, Kruisven 65 van 10 tot 12 uur en in de kelder van jeugdhuis Tydeeh, Rivierstraat 8 van 13 tot 15 uur. De veiling sluit af op maandag 5 augustus om 18 uur. Alle info over deze veiling vind je op...


Meer info

MolAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het