Pictet Asset Management : de Zwitserse Frank is terug op het niveau van 2017De Zwitserse frank is terug op het niveau van 2017.

 

De carrousel van politieke en economische belangen maakt mensen duizelig en maakt dat er veel vraag is naar veilige havens. De beweging kan na 12 september, de dag dat Mario Draghi naar verwachting zijn laatste kaarten zal leggen, alleen maar erger worden. 

 

De Europese Centrale Bank zal naar verwachting in september krachtig optreden.

Een tariefdaling van ten minste 0,1% en een hervatting van de kwantitatieve verruiming (QE) zijn meer dan waarschijnlijk. De ECB zou de verwachtingen kunnen overtreffen door haar tarieven met 0,2% te verlagen, met de aankondiging van een massale EQ van ongeveer 60 miljard per maand in plaats van de 40 miljard die analisten verwachten. Aankoop van aandelen kan niet worden uitgesloten. De kers op de taart is dat de ECB bankobligaties in haar mandje zou kunnen opnemen. Tot slot kan een "Japanse" controle van de curve worden overwogen.

 

Daarnaast zijn ook de Federal Reserve, PBOC en de Bank of Japan op weg naar een versoepeling. 

 

Het is duidelijk dat de Zwitserse frank zal worden gezocht.

 

De Zwitserse Nationale Bank zal moeite hebben om haar beleid af te stemmen op dat van de ECB. Zij grijpt nu al zeer actief in om de stijging van haar munt af te remmen. In slechts drie weken tijd zijn de zichtdeposito's bij de instelling met meer dan 8 miljard frank toegenomen! Een dergelijke toename hadden we sinds april 2017 niet meer gezien.

 

De BOG is, zoals elke centrale bank, theoretisch vrij om onbeperkte hoeveelheden frank te verkopen, aangezien zij deze zelf creëert. 

 

Maar het potentieel voor uitbreiding van de balans is beperkt. Na eerdere perioden van deviezeninterventie bedroeg deze laatste meer dan 100% van het nationale BBP, waardoor de BOG de meest expansieve centrale bank ter wereld werd. De Zwitserse politiek maakt zich hier zorgen over en oefent nu druk uit op het land om te voorkomen dat de balans van het land opzwelt. 

 

In de praktijk zullen de deviezeninterventies dus beperkt blijven en zullen ze niet volstaan om de stijging van de frank op eigen houtje een halt toe te roepen.

 

Kwantitatieve verruiming lijkt ook niet haalbaar. De BOG had in 2009 tijdelijk binnenlandse activa gekocht, maar heeft deze optie al snel opgegeven vanwege de geringe omvang van de binnenlandse markt.

 

Het gebruik van de tarieven is beperkt

Het kerntarief is nu -0,75%, wat gelijk staat aan -0,30% als we rekening houden met de Zwitserse indexering. Zo kan de BOG haar tarieven met een kwart punt verlagen tot -1%, waardoor ze op een niveau komt dat gelijk is aan dat van de ECB.

 

Maar -0,25% zal onvoldoende zijn in vergelijking met andere maatregelen van de ECB. Bovendien zou de kredietwaardigheid van de Zwitserse economie, de hoge productiviteit en de lage inflatie van de Zwitserse economie, indien de tarieven in Europa en Zwitserland vergelijkbaar zouden zijn, pleiten voor een waardestijging van ongeveer 1% per jaar van de Zwitserse munt. 

 

En een sterke daling van de basisrente, bijvoorbeeld tot -1,5%, zou op verschillende obstakels kunnen stuiten. 

 

Enerzijds hebben negatieve tarieven een gemengd effect op de economie. Natuurlijk worden de financieringskosten verlaagd, maar de marges van de banken dalen, de huishoudens consumeren minder om de verliezen in verband met hun spaargeld te compenseren en de boodschap is duidelijk niet erg optimistisch. 

 

Als de tarieven daarentegen negatief zouden blijken te zijn, zouden huishoudens er de voorkeur aan kunnen geven om contant geld aan te houden in plaats van hoge rente op hun rekeningen te betalen. Dit risico is zeker moeilijk te meten - de ervaring ontbreekt - maar er moet wel rekening mee worden gehouden. Uit een studie van het IMF blijkt dat de hoeveelheid contant geld in omloop de laatste jaren in de meeste economieën sneller is toegenomen dan het BBP, ondanks het toenemende gebruik van internetbetalingen. Onze grafiek hieronder bevestigt deze studie.

 

Concluderend kan worden gesteld dat de BOG het moeilijk zal hebben om de maatregelen van de ECB te compenseren en dat zowel de Fed als de PBOC en de BoJ de druk nog zullen verhogen. Om nog maar te zwijgen van de geopolitieke angsten, die naar verwachting zullen aanhouden. 

 

Frédéric Rollin
Senior Investment Advisor
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-09-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over bizz com

Brussel
17-09-2019

De vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag 12 september is haar beloften nagekomen. De aangekondigde maatregelen vormen een belangrijke monetaire stimulans. Maar voorbij de eerste indruk is er een erkenning van structurele onmacht. Sommige van de aangekondigde maatregelen waren eenvoudig en langverwacht, met name de daling van de ECB-rente op kasdeposito's van -0,40%...


Meer info

bizz com
Brussel
16-09-2019

Uw eigendom verkopen of verhuren, het huis van uw dromen vinden... betekent een uitdaging waarmee duizenden mensen in België elke dag worden geconfronteerd. Zoals velen hebt u dit al meegemaakt en weet u dat het kopen, verkopen of huren van onroerend goed, veel tijd en energie kost, waardoor u snel ontmoedigd kan worden. Dus, waarom de taak niet vereenvoudigen en het makelaarskantoor vinden...


Meer info

bizz com
Brussel
13-09-2019

Gelet op de kostprijs van de handelsoorlog, zijn de meeste beleggers er blijkbaar van overtuigd dat de centrale banken ter hulp zullen snellen met agressieve monetaire stimulusmaatregelen,” zegt Luca Paolini, chief strategist bij Pictet Asset Management. We delen hun optimisme niet. We verwachten de komende maanden een trage wereldwijde groei. De onzekerheid rond de handelsoorlog is immers...


Meer info

bizz com
Itterbeek
13-09-2019

“Dit wordt mijn eerste finale op hoog niveau. Ik heb niets te verliezen en ga gewoon alles geven.” De Camps Philip wist als geen ander dat hij aan Van Beeck Davids een loodzware dobber had. Van Beeck had nog geen enkele wedstrijd verloren die jaar en won zelfs alle duels met afgetekende cijfers. Toch pakte De Camps ruit met weergaloos tennis en won hij verdiend de eerste set. En hoe. ...


Meer info

bizz comAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het