Wanneer   :  Open Sleufdag TinelsiteOntdek de archeologische vondsten op de Tinelsite tijdens een gratis bezoek

De Tinelsite is volop in verbouwing. Zoals bij vele werken, horen ook bij dit project archeologische onderzoeken naar historische overblijfselen. In de winter van 2015 werd al een deel van de Tinelsite archeologisch onderzocht. Momenteel is de tweede fase van de opgraving in volle gang. De archeologen van Stad Mechelen organiseren een gratis bezoek en tonen belangrijke historische vondsten.

 

De nieuwe bibliotheek in het Predikherenklooster, een publieke ondergrondse parking, een 70-tal woningen en een park van de Goswin de Stassartstraat tot aan de Van Busleydenstraat zijn in de maak. Ook bij dit project investeerde de stad Mechelen in archeologische onderzoeken naar historische overblijfselen. Overblijfselen die meer vertellen over de geschiedenis van de site, van de stad. In de winter van 2015 werd al een deel van de Tinelsite archeologisch onderzocht, toen de Politie nog gehuisvest was op de site. Na de verhuis van de Politie en het afbreken van de gebouwen van Politie en jeugdhuis ROJM kwam de tweede fase van de opgraving in volle gang. Voor Pasen werd het archeologisch onderzoek uitgevoerd op de plek waar de ondergrondse parking zal komen, deze week werd gestart met de zone waar de nieuwbouw ‘Baskerville’ komt.

De archeologen van stad Mechelen nodigen geïnteresseerden uit om kennis te komen maken met de vondsten op zondag 23 april die meer vertellen over een belangrijk kantelmoment in de economische geschiedenis van de stad.

 

Een belangrijke periode in de Mechelse geschiedenis

“Mechelen was op het vlak van lakennijverheid een wereldspeler in de 14e en 15e eeuw. De Bourgondische geschiedenis van Mechelen vinden we bovengronds, maar de periode daarvoor zit onder de grond en die halen we hier op de Tinelsite boven. Volgens geschreven bronnen stonden er in 1320 al lakenramen op de Tinelsite” weet schepen van Cultuur Björn Siffer.

De lakennijverheid in de 14e en 15e eeuw was heel belangrijk als gangmaker van de stedelijke economie van Mechelen en ligt dus ook mee aan de basis de latere bloeiperiode als bestuurlijk centrum.

Verschillende ambachten waren bij deze nijverheid betrokken: wevers, vollers die het laken waterdicht maakten, scheerders die het gevolde laken weer oprokken de pluisjes eraf scheerden, ververs, ...Lakens die uiteindelijk aan de kwaliteitseisen voldeden werden voorzien van één of meer lakenloodjes. Het Mechelse laken was van topkwaliteit en werd over gans Europa geëxporteerd. Mechelse lakenloodjes komen voor tot in Kiev.

 

Op de site werden rijen paalkuilen aangetroffen, de restanten van zogenaamde lakenramen. Dit zijn grote houten constructies waaraan het laken door de scheerders werd opgerokken.

Ook werden enkele met houten palen en planken beschoeide waterbekkens opgegraven. Alvorens het laken op te rekken moest het immers bevochtigd worden. Een lakenloodje en een muntje uit één van de waterbekkens geven volgens archeologische dienst aan dat het om een 14de-eeuwse constructie gaat en dus verband houdt met de lakennijverheid. Na de middeleeuwen werden de terreinen van de Tinelsite ingericht als bleekweide, waar het huishoudlinnen werd gebleekt. Tijdens de opgraving troffen de archeologen resten aan van een groot waterbekken met verstevigde zijkanten, dat vermoedelijk onderdeel uitmaakte van de bleekweide en grote overeenkomsten vertoonde met de structuren die gevonden werden op de site Stompaertshoek.

 

Ook bijzonder is de vondst van een grote visvijver van ruim 50 m lang en bijna 20 m breed, die in de historische bronnen vermeld wordt vanaf 1473. Zowel voor de visvijver als voor het waterbekken werd water afgeleid van de nabijgelegen stadsgracht door middel van gemetselde kanalen.

 

Fasen en budget:

Het archeologisch onderzoek op de Tinelsite gebeurt in verschillende fasen. Van september 2015 tot begin 2016 vond een eerste opgravingscampagne plaats. Na de verhuis van de politiediensten en de sloop van de bestaande gebouwen volgde in het voorjaar van 2017 een tweede fase. De opgravingscampagne loopt tot midden mei, nadien volgt nog een onderzoek in de zone vlak achter de tuinen van de huizen aan Jodenstraat.

Het onderzoeksgebied meet ca. 4500m². Aanleiding is de bouw van appartementen en een ondergrondse parking. Om de opgraving op een vlotte manier te laten verlopen, laat de dienst Archeologie van de stad Mechelen zich bijstaan door archeologen van Monument Vandekerckhove nv uit Ingelmunster. Het studiebureau zorgt voor mensen en materiaal, de stadsarcheologen staan in voor regie en rapportage. Voor de eerste twee fasen van het onderzoek voorzag de stad een budget van ruim 330 000 euro.

 

Verkoop woningen en parkeerplaatsen voor buurtbewoners

Wanneer je enkel geïnteresseerd bent in een woning, kan je langs komen tussen 13u en 17u. Dan organiseert de ontwikkelaar, die instaat voor de bouw en verkoop van de woningen op de site, een verkoopevent. Ook buurtbewoners die een staanplaats willen kopen, kunnen bij de ontwikkelaar terecht. 

 

“Er worden 317 parkeerplaatsen voorzien, waarvan 124 rotatieparkeerplaatsen. De stad voorziet op verzoek van de buurt 88 extra staanplaatsen in de toekomstige ondergrondse parking.De verkoop hiervan loopt zeer vlot. Er werden op enkele maanden tijd, ruim een derde van deze staanplaatsen verkocht. De overige parkeerplaatsen zijn voor de toekomstige bewoners van de site en de politie”, zegt schepen van Stadsvernieuwing Greet Geypen.

 

Buurtbewoners die nog een parkeerplaatsen wensen te kopen, kunnen het contactformulier invullen op www.tinelmechelen.be

 

Publieksmoment Opensleufdag:

De archeologen van de stad nemen geïnteresseerd publiek op zondag 23 april mee naar een veilige plek op de site. Gedurende een half uurtje vertellen ze met plezier over hun vondsten, tonen enkele net opgegraven objecten en speculeren over de vondsten die ze nog verwachten op te graven. 

 

Praktisch:

Info over de Opensleufdag van zondag kan je vinden op https://www.mechelen.be/tinel

 

Praktische info archeologische rondleiding:

  • Zondag 23 april om 10u, 10.30u, 11u, 11.30u, 12u, 12.30u, 13u, 13.30u. Elke rondleiding duurt een half uur.
  • Er is nog plaats voor de toelichting om 11u30, 12u00 en 12u30
  • Tinelsite, ingang via de Kattenbleekstraat
  • Best stevig schoeisel aantrekken
  • Gratis

Reserveren is verplicht

  • Aan de balie van UiT in Mechelen, Hallestraat 2-4-6 (open op ma-vr 10-17u, za van 10-16u, zo en feestdagen van 12.30-16u)
  • Online via www.uitinmechelen.be (opgelet, reservaties via e-mail worden niet aangenomen)Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  21-04-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws voor de cultuuragenda?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
>>
22-11-2017

Ken jij iemand of een organisatie die zich vrijwillig inzet in Mechelen en daarvoor een dikke merci verdient? Nomineer die dan voor de Prijs voor de Vrijwilliger! Elk jaar benoemt de stad een Mechelaar en een Mechelse vereniging of organisatie tot ‘Vrijwilliger(s) van het jaar’. Zij staan symbool voor alle onmisbare vrijwilligers die hun schouders onder Mechelen zetten. Je kan een...


Meer info

Mechelen
Mechelen
21-11-2017

“Van 1 tot 4 november 2018 zal de 7e editie van de Brussels Beer Challenge plaatsvinden in Mechelen”. Dat kondigde Björn Siffer, schepen van Toerisme & Cultuur gisteren trots aan op de horecabeurs in Gent. Daar werden de prijzen uitgereikt van de voorbije editie en kon de verzamelde pers en bierprominenten de aankondiging over Mechelen in primeur goed smaken. De Brussels...


Meer info

Mechelen
Mechelen
20-11-2017

Veel personeelsleden van Groep Mechelen verplaatsen zich dagelijks met de fiets. Omdat de stad de veiligheid van het personeel belangrijk vindt organiseert zij op 20, 21, 27 en 28 november infosessies omtrent fietsveiligheid. Vorig jaar deden zich twaalf fiets ongelukken voor bij fietsen van en naar werk. Daarom is er nu een fietsveiligheid-campagne tot leven geroepen door stad en Sociaal Huis....


Meer info

Mechelen
Mechelen
20-11-2017

Zoals ook in de andere sociale woonwijken investeert Woonpunt Mechelen volop in een grondige renovatie van haar patrimonium. Dit geldt ook voor de wijk Otterbeek. Na de vorige renovatiefases, vormen respectievelijk 39 nieuwe appartementen en 15 nieuwe woningen het sluitstuk van de renovatie van de wijk. Daarbij mag ook de plaatselijke kinder- en tienerwerking, zich aan een nieuwbouw verwachten. ...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het