✝ 11-11-2017Temse neemt afscheid van belleman Gerard VercauterenOp zaterdag 11 november overleed in het UZ Gent, op 73-jarige leeftijd, Gerard Vercauteren. Hij was sinds 1998 belleman van Temse.

De begrafenisplechtigheid vindt plaats op zaterdag 18 november om 9.30 u. in de O.L.V.-kerk in Temse.

 

 

Gerard Vercauteren werd geboren in Temse op 11 juni 1944 als 6de van de 12 kinderen (en als 2de van opeenvolgende 7 zonen) in een landbouwersgezin.

Van beroep was hij bouwvakker, in het bijzonder kraanman.

Hij was in de wieg gelegd als presentator-animator en begeesterde van jongs af talrijke vieringen en feestelijkheden, zoals o.a. de jaarmarkt en de Miss-verkiezing tijdens Hollebeek-kermis (jaren ‘70-‘80). Hij was ook lid van de Breughelclub (Temse), waarvan hij het peterschap aanvaardde.

Jarenlang nam hij deel aan het Ambachtelijk Weekend en behoorde tot de blikvangers: hij bakte gezondheidsbrood en maakte zelf (vruchten)wijn en ovenspek. Een andere geliefkoosde bezigheid was het kweken van groenten en exotische planten en bloemen.

 

Belleman

Gerard was in Temse bekend én populair als een levenslustige en praatgrage robbedoes met een sociale reflex.

In de lente van 1998 bood hij zich spontaan aan bij burgemeester Luc De Ryck en presenteerde hij zich als gemeentelijke belleman. De burgemeester liet het zich geen tweemaal vragen, omdat hij in hem een extra troef zag voor de promotie van Temses (eendags)toerisme en gemeentelijke evenementen.

Op 19 juni 1998 werd Gerard officieel op het gemeentehuis aangesteld. Hij bleek de geknipte figuur en maakte in minder dan geen tijd deel uit van Temses toeristisch patrimonium. Gewapend met zijn bimbammende bel en zijn krachtige bariton kondigde hij de evenementen aan, getooid in een sprekend kostuum en voorzien van een majestueuze snor, die golvend herinnerde aan (over)grootmoeders tijd. Hij was volks en joviaal, humoristisch en hofnarrig, bereidwillig en behulpzaam, altijd paraat om de handen uit de mouwen te steken wanneer en waar dat nodig was.

Hij was vooral ook een levensgenieter, een pallieteriaanse figuur, zo weggelopen uit een schilderij van Breughel, een volbloed Bourgondiër, die met grote gretige graagte de graantjes meepikte van de geneugten des levens. Zijn inzet was spreekwoordelijk. Hij deed zijn werk met hart en ziel en keek op uur noch km.

Gerard was wekelijks aan de slag. Hij hoorde bij de vrijdagmarkt van Temse zoals de wiek bij de vlam en riep daar de meest uiteenlopende toeristische en culturele berichten om. Hij was een vaste waarde op de jaarlijkse Sleutelbraderij, de ontvangst van Sinterklaas, de carnavalstoeten, de Speelkaai (met verkiezing van jeugdbelleman), de opening van het toeristisch seizoen, Temse in de Wolken… Bij speciale gelegenheden was hij ook in de deelgemeenten actief, o.a. nog dit jaar (15 april) op de opening van de Landbouwmarkt in Tielrode. Voor de gemeentelijke activiteiten vormde de burgemeester zijn aanspreekpunt.

Gerard raakte bekend tot ver buiten de gemeentegrenzen! Op verzoek van stads- en gemeentebesturen en op uitnodiging van andere instanties doorkruiste hij het Vlaamse land. Het spreekt vanzelf dat hij daarbij vaak met ministers, prominenten en BV’s in contact kwam en op vele bijzondere gelegenheden aanwezig was. En de foto’s waarop hij geposeerd heeft, zijn ontelbaar.

Belleman-zijn was voor hem niet enkel een plezante bezigheid, het was ook boeiend en leerrijk.

Een absoluut hoogtepunt op zijn palmares was de ontvangst van 2 000 Amerikaanse toeristen in 2005-2007. Zij kwamen in groepen van 24 (per boot) naar Temse en werden steevast (tweemaal per week!) door Gerard verwelkomd. De Amerikanen beschouwden hem als een ‘attractie’ en velen vroegen om een foto met hem. Buitenlandse toeristen verwelkomde hij in hun eigen taal.

Gerard kwam ook vaak op TV, zowel nationaal als regionaal, en ook de Witrussische TV heeft een reportage aan hem gewijd in 2010.

Hij was de enige belleman die voor het Belgische leger bevelsoverdrachten heeft ingeleid. Hij was peter van de in 2015 overleden belleman van Beveren, Roland Verbeke, en van de Temsese reus Roeland. Hij was lid van de Europese Snorrenclub van Antwerpen en werd in 2007 verkozen tot De Snor van het Jaar.

Gerard was ook lid van de Eerste Vereniging van Stads- en Dorpsomroepers (EVSDON) van Nederland. Zij gaf in maart 2016 het boek Hoort, zegt het voort… 25 jaar EVSDON uit en publiceerde daarin (op blz. 55-57) de levensloop van de belleman van Temse, geschreven door burgemeester Luc De Ryck.

Gerard was ook lid van The Ancient Honourable Guild of Town Criers en nam deel aan wereld-, Europese en nationale kampioenschappen voor bellemannen. In november 2015 won hij een bellemanwedstrijd in het Nederlandse Winschoten n.a.v. ‘200 jaar Allerheiligenmarkt - 200 jaar Adrillen’. Hij was ook kampioen van Zeeuws-Vlaanderen.

Samen met de hostessen van Toerisme Temse speelde hij een hoofdrol in de propaganda en het imago van Temses toerisme. Samen met hen prijkt hij op de gemeentelijke placemat van 2016 en 2017 (voor de horeca) en de bellemankaart van 2011 en 2015. Het Gemeentebestuur startte met de uitgave van een jaarlijkse bellemankaart in 2000.

Gerards verdiensten werden ook buiten de gemeente gehonoreerd. Hij werd verkozen tot Gezel van de Wase Raap (2005) en maakte als dusdanig deel uit van - wat heet - de toeristische adel van het Waasland.  

Zijn echtgenote, Nelly Poissonnier, was zijn escorte. Haar aanwezigheid gaf extra kleur en luister. Gerard was ook vader van 2 zonen.

 

Voor Temse was Gerard Vercauteren méér dan een omroeper, méér dan een (succesvol!) mondeling communicatiekanaal: hij was een toeristische ambassadeur, een populaire volksfiguur-animator, een levensgenieter, een helpende hand, een vriend van velen...

 

Voor Temse was Gerard Vercauteren… een belleman uit de duizend!

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-11-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je een in memoriam te melden?
 Meer nieuws over Temse

Temse
21-11-2017

4 jaar geleden, op de Nieuwjaarsreceptie van pastoor Raf De Loor, ontstond bij een 2-tal leden van de Parochieploeg van H. Hart Temse het idee om Willem Vermandere (hun persoonlijke favoriet) te laten optreden in de H. Hartkerk. Ondertussen hadden zij vernomen dat de verlichting in de H. Hartkerk aan vervanging toe was. Dus kon de opbrengst van de kaartenverkoop besteed worden aan een nieuwe en...


Meer info

Temse
Temse
20-11-2017

Op 21 oktober brachten 7 (van de 10) kinderen en enkele kleinkinderen van Albert De Cauwer, oud-schepen en -gemeenteraadslid van Temse, een bezoek aan diens geboorteplaats Amersfoort in Nederland; zijn ouders waren naar Nederland gevlucht bij het uitbreken van Wereldoorlog I. Albert werd er geboren op 13 december 1917 in één van de toenmalige opvangcentra voor Belgische...


Meer info

Temse
Temse
16-11-2017

De Oud-Leerlingenbond van de Academie en Vaktekenschool, beter gekend als OLAV, heeft zijn archief aan het Gemeentebestuur geschonken. De vereniging ging in 1961 van start op initiatief van directeur Jos Hoste en Flor Van Hoeylandt, secretaris van de beheerraad. In 2014 - na 53 jaar - zette OLAV een punt achter zijn bestaan. Daarmee kwam een einde aan een vereniging die niet enkel een...


Meer info

Temse
Temse
14-11-2017

Tot zondag 26 november loopt in het Gemeentemuseum de expo Wind #5 met werken van Robert De Keersmaecker en Jacques Neve, een organisatie van het Cultuurcentrum Temse i.s.m. de Koninklijke Wase Kunstkring. Er worden voornamelijk assemblages, installaties, schilderijen en collages geëxposeerd. Het betreft, zoals Johan De Vos het in de inleiding formuleerde, voldragen werk van twee heren...


Meer info

TemseAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het