✝ 07-01-2019Koksijdenaar en cultureel ambassadeur Walter Vilain overleed maandag 7 januari op 80-jarige leeftijd.Hij was grondlegger van de Westhoekacademie, kunstenaar, kunstpedagoog, componist en dichter.

Het gemeentebestuur van Koksijde opent vanaf dinsdagmiddag 8 januari een rouwregister in het gemeentehuis. Het bestuur biedt daarmee de gelegenheid aan zijn bevolking om hun medeleven uit te drukken aan de nabestaanden.

 

3de cultureel ambassadeur van Koksijde

In de gemeenteraadszitting van dinsdag 10 november 1998 werd Walter Vilain de titel cultureel ambassadeur van de gemeente Koksijde toegekend. Op woensdag 23 december werd het diploma in het gemeentehuis van Koksijde aan de heer Vilain overhandigd.

De alombekende kunstpedagoog en kunstschilder Walter Vilain was oud-leerling van Paul Delvaux, oud-directeur van de Koninklijke Academie van Antwerpen en stichter/oud-directeur van de Westhoekacademie van Koksijde. In die hoedanigheid had Walter Vilain onmiskenbaar zijn stempel gedrukt op de ontwikkeling van heel wat artistiek talent aan de Westkust en in de Westhoek. Zijn verdiensten op dat vlak stonden buiten kijf. De toekenning van de titel van “cultureel ambassadeur van Koksijde” was dan ook een blijk van grote erkentelijkheid van het gemeentebestuur ten aanzien van de boeiende persoon die de heer Walter Vilain was.

 

Burgemeester Marc Vanden Bussche:In 2005 heeft de gemeente het oud atelier Vanneuvillehuis overgenomen en kreeg het de bestemming als permanente museumcollectie ‘Walter Vilain’. Walter Vilain is het voorbeeld van een autochtoon Koksijdenaar. Zijn vader was visser en keuterboer en is tijdens de tweede wereldoorlog omgekomen in een vissersboot door een mijn op zee. Walter groeide op in het Vanneuvillehuis. Hij keek op naar de kunstenaars die verbleven in Sint-Idesbald zoals Paul Delvaux, George Grard,... Op die manier werd hij grootgebracht in de kunstwereld. Hij bereikte zelf naam en faam als kunstenaar. Walter was de grondlegger van onze Westhoekacademie en werd benoemd tot 3e cultureel ambassadeur van onze gemeente. Een bijzonder minzame man. Als eerbetoon zullen we zijn Vanneuvillehuis herstellen en het cultureel nalatenschap van Walter blijvend in ere houden.”

Geëngageerd man
Op politiek vlak engageerde Walter Vilain zich van 31 mei 2006 tot 02 januari 2007 als gemeenteraadslid in Koksijde en hij was ook gewezen voorzitter van sp.a Koksijde.
Bij de Koninklijke Gemeentelijke Harmonie van Koksijde was hij jarenlang ondervoorzitter.

Jeugd
Walter Vilain, geboren in Koksijde in 1938, had het in zijn kindertijd niet erg breed en kende geen normale jeugd. Zijn vader bleef op zee toen zijn vissersboot in 1943 op een mijn liep. Zijn grootvader stierf twee jaar later door een landmijn. Maar Sint-Idesbald, het kunstenaarsoord bij uitstek, met de zee, lucht en het licht oefende een geweldige aantrekkingskracht uit op de kunstenaars die er hun vakantie kwamen doorbrengen of er zich kwamen vestigen. Walter Vilain was nauwelijks 5 jaar toen hij al les kreeg van schilder François Dumont. Toen hij 10 jaar werd ontmoette hij zijn geestelijke vader componist-pianist Robert Steyaert en op zijn elfde kwam hij al over de vloer bij Paul Delvaux en probeerde in zijn stijl zeemeerminnen te schilderen. Eveneens op zijn 10de ontmoette hij buurman beeldhouwer George Grard wat hem inspireerde om beeldjes te sculpturen. In die vriendenkring van Grard kwamen heel wat artiesten zoals een Pierre Caille, Paul Delvaux, Edgard Tijtgat over de vloer, ook musici en letterkundigen. Hij maakte ook kennis met de befaamde pianist Eduardo Del Peuyo wiens subtiele piano-interpretaties hij volgde en analyseerde.

Pedagogische loopbaan
In 1955 slaagt hij in het ingangsexamen voor het Nationaal Instituut voor Architectuur en Decoratieve Kunsten van Ter Kameren en volgt monumentale kunst in het atelier van Paul Delvaux. Meteen het begin van een vruchtbare artistieke carrière. In 1960 wordt hij leraar plastische kunsten in Hasselt (tekenen, schilderen, boetseren en decoratie), in 1961 wordt hij ook leraar kunstgeschiedenis en esthetica in Tongeren. Van 1964 sticht hij het grafisch atelier Remans-Vilain en geeft les in aquatint en kleurenets. Maar Sint-Idesbald liet hem niet los en in het familiale Vanneuvillehuis start hij in 1967 met een zomeracademie en geeft hij onder andere tekenles aan wijlen Prins Karel. In 1969 wordt hij leraar aan de kunstacademie van Genk en professor tekenen aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten en het Nationaal Hoger Instituut in Antwerpen. Samen met Jan Hoet, Leo Verhoeven en Bob Stikkers, sticht Walter Vilain in 1971 de Westhoekacademie in Koksijde en is er directeur tot 1988. In 1975 wordt hij voorzitter van de Nationale Raad voor Plastische Kunsten en in 1980 wordt het Vanneuvillehuis, die inmiddels door de gemeente Koksijde werd aangekocht, omgedoopt tot Crea I voor beeldende kunsten, muziekuitvoeringen en dichtkunst. In 1990 wordt hij directeur van de Koninklijke Academie en het Nationaal Hoger Instituut in Antwerpen. Omwille van gezondheidsredenen maakt hij in 1994 een einde aan zijn onderwijsopdrachten.

Artistieke polyvalentie
In zijn woning en atelier, Elsschotje Marie Joséstraat 11, waar Willem Elsschot er ooit op vakantie kwam, kwam hij als hedendaags, modernistisch kunstschilder het meest aan zijn trekken. Maar ook de muziek blijft een passie. In 1951 volgde Walter Vilain initiatielessen muziek en muzikale vorming bij professor Robert Steyaert, die hem als kind al meenam naar concerten. In 1961, is hij medestichter van de kunstgroep Helikon die vier jaar later een muzikaal kwartet wordt. Maar schilderen en lesgeven blijven zijn hoofdbezigheid, zodat zijn muzikaal repertoire pas vanaf 1995 vorm krijgt. Hoogtepunten uit dat repertoire zijn o.m. zijn lieder- en pianocyclus Delvauxiana, het totaalspektakel Coxydeana, de klaviersonate Veneziana, de Thalassa-tango, de Herman Teirlinck-ouverture,… Maar door zijn bewondering als knaap voor Willem Elsschot, wordt Walter Vilain in 1957 student aan het Koninklijk muziekconservatorium in Brussel, meer bepaald in de toneelklas van Gust Maes. Van ’67 tot ’73 gaat hij als woordkunstenaar met Jean Louis Lievens op tournee door heel Vlaanderen met werken van Gezelle, Teirlinck, Elsschot en Ritsos. Zelf schrijft hij dichtbundels en verwerkt ook verzen en teksten in zijn schilderijen. Maar Walter Vilain blijft niet stil zitten, hij organiseerde ook concerten zoals Klassiek op zondag, hielp banketbakker Destrooper in Sint-Idesbald bij het ontwerpen van een artistieke verjaardagtaart, samen met zijn vriend meesterkok André Goderis werd een artiestenmenu uitgedokterd.

Sinds 2009 deelde Walter Vilain met een beeldhouwer een atelier in Parijs. Hij vervolgde zo zijn allereerste intuïtie toen hij er in 1963 bij Johnny Friedlaender gravuren ging studeren, om er zich in de typische inspirerende creatieve sfeer uit te leven.


Walter Vilain heeft een eigen kunstengalerij in de Strandlaan in Sint-Idesbald. Zijn artistieke werken zijn terug te vinden op www.waltervilaingallery.be

 

 

Het gemeentehuis in Koksijde is open van maandag t.e.m. zaterdag van 9.00-12.00 uur en van 13.30 tot 16.00 uur op maandag en woensdag. Tekenen kan t.e.m. dinsdag 15 januari 2019. 

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  08-01-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Wil je gratis een in memoriam plaatsen?
 Meer nieuws over Koksijde

Koksijde
14-06-2019

Wat zou jij plezant vinden in Koksijde?Die vraag kregen alle Koksijdse kinderen in de loop van de maand mei voorgeschoteld. Een vraag waarmee ze graag aan de slag gingen. Dat getuigen de vele gedichten, ontwerpen en andere werkjes die ze indienden. Werkjes die te mooi zijn om zomaar in een donker hok te leggen. Vandaar dat die kunstwerken de komende twee weken – van 14 tot 28 juni –...


Meer info

Koksijde
Koksijde
29-05-2019

Steunpunt Graf - NoordduinenDe Noordduinen ken je waarschijnlijk van de jaarlijkse cyclocross. Maar wist je dat er ook bunkers uit de Tweede Wereldoorlog liggen? Vanop de top van de duinen kijkt een personeelsbunker uit op de Britse Militaire Begraafplaats. Iets verder, verscholen onder het zand en tussen de struiken, ligt een grote VF-machinebunker. Vind je hem? Of heb je de hulp nodig van een...


Meer info

Koksijde
Koksijde
29-05-2019

De jaarlijkse rommelmarkt vindt plaats op zondag 9 juni tussen 6 en 17 uur. Door de werken in Koksijde-Dorp ziet het parcours er dit jaar anders uit.Deze straten nemen deel aan de rommelmarkt: Noordstraat, Veurnestraat, Hovenierstraat, Kerkstraat, Doornhofstraat en Karel Vanneckestraat.


Meer info

Koksijde
Koksijde
29-05-2019

Wie archeologie zegt in Koksijde, denkt Abdijmuseum Vrijdag 14 juni – Rondleiding Van depot tot expoMaak zelf mee - achter de schermen – hoe de opbouw van de tentoonstelling Bouwen voor de eeuwigheid verloopt. Je bekijkt zowel het ondergrondse depot van het museum, als de tentoonstellingsruimte in volle opbouw. Schrijf je nu in via abdijmuseum@koksijde.be of 058 53 39 50. De toegang...


Meer info

KoksijdeAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het