Viering 100-jarige Jan Baptist Semail



Geboren op 15 januari 1918

Voor familie en vrienden is het Jean.

Jean is geboren in Ganshoren, als oudste zoon in een gezin met 5 kinderen.

Hij had 4 zussen die hij samen met zijn mama grootbracht. Zijn vader was een zelfstandige koperslager.

Op 14-jarige leeftijd ging hij werken in de fabriek van zijn vader en later in een fabriek die knopen fabriceerde.

 

Op zijn 18de werd hij verliefd op Maria Stoffels. Ze trouwden in 1937, want hun 1ste en enige dochter Mady was op komst. Zij werd geboren in maart 1938.

Bompa Jean moest dan nog aan zijn legerdienst beginnen, hij diende bij de cavalerie.

Zijn legerdienst zou spijtig genoeg lang duren, want WOII brak uit en bompa maakte die van heel kortbij mee.

Hij werd aan het einde van WOII opgepakt en afgevoerd naar Duitsland. Maar den bompa was altijd “een durver en een snelle” en hij kon gaan lopen. Hij ging een huis binnen waar schilders aan het werk waren en trok een schilderskostuum aan. Zo kon hij ontsnappen en terugkeren naar zijn gezin in Neder-over-Heembeek.

 

Hij startte in de kelder van zijn appartement een zaakje, waar hij als houtbewerker aan de slag ging.

Hij maakte houten onderdelen van paraplu’s, houten handvaten van kookpotten en pannen. Al snel werd de kelder te klein en kochten ze een atelier (oude loods van de Duitsers in Diegem). Zijn vrouw hielp hem met de zaak.

Maar de komst van “bakeliet” zorgde voor een terugval en bompa moest de zaak verkopen.

Hij ging aan de slag als stellingbouwer bij de man van zijn zus. Hij werkte o.a. aan de bouw van de Martini-building in Brussel en in Namen aan de brug over de Maas.

Bobonne vond dit allemaal nogal gevaarlijk en ze gingen op zoek naar iets anders.

Ze werden conciërge bij Motorparts in Schaarbeek. Bompa zorgde voor het wagenpark, auto’s waren altijd een passie voor hem.

 

In 1953 kocht hij zijn 1ste auto, een Morris ten minor, waarmee ze vele uitstapjes maakten naar het strand van Hofstade en naar Sint-Anneke.

In 1958 kocht hij een Fiat 600 en een brommer.

 

In 1969 kochten ze een stuk grond en een stacaravan in Yvoir, waar ze vanaf dan elk weekend naartoe trokken. Met vrienden die ze daar leerden kennen gingen ze een aantal keren met de bus naar Spanje en in 1975 maakten ze hun enige vliegtuigreis naar Napels in Italië.

 

In 1958 trouwde hun dochter Mady met Ferdinand De Vos. Kort daarna kwamen hun kleinzonen Guy en Rudy.

De kleinkinderen gingen vaak mee naar de caravan in Yvoir, waar ze dan met den bompa op ontdekkingstocht trokken door de bossen.

 

In 1990 kwamen ze terug in Diegem wonen, in de bungalow naast dochter Mady en achter de kleinkinderen.

In 1995 en 1996 kwamen de achterkleinkinderen Niels en Kim.

 

Bompa zong graag, hij hoort graag de liedjes van Remy Ray (zijn ex-schoonbroer) en accordeonmuziek.

 

In 1997 vierden ze hun diamanten bruiloft. Daarna begon bobonne te sukkelen met haar gezondheid en in 2001, na 63 jaar huwelijk moesten ze afscheid van mekaar nemen.

 

Bompa, die moeilijk alleen kon zijn, leerde tijdens een uitstapje van de gemeentelijke seniorenraad nog iemand kennen, waarmee hij nog leuke uitstapjes kon maken. Hij kocht ook opnieuw een hond, Snoepie,  die hij met heel veel liefde verzorgde.

 

Tot 1996 woonde hij in Diegem, naast zijn dochter.

 

Alvast proficiat en als geschenk van de gemeente werd een bedrag van 500 euro op uw rekening gestort.

 




Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  10-01-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.








Wil je gratis een familiebericht plaatsen?
 



Meer nieuws over Machelen

Machelen
19-07-2018

Machelen is al jaren lid van VERA en gaat ook in de toekomst verder op dit pad. “Er zijn tal van voordelen aan verbonden,” legt schepen Marco Verberckmoes uit. “We willen in Machelen niet besparen op ICT maar met ICT. Daar is VERA een enorme hulp bij.” VERA is het Vlaams-Brabantse autonoom provinciebedrijf en steunpunt voor e-government. Het begeleidt lokale overheden,...


Meer info

Machelen
Machelen
14-07-2018

Klimmen, klauteren, schommelen, wippen, … Mogelijkheden te over in de nieuwe speeltuin aan Vrijetijdssite Bosveld. Kom hem samen met het college van burgemeester en schepenen en de dienst Vrije tijd feestelijk openen aanstaande dinsdag 17 juli om 13.30 uur! De natuurlijk ogende speelweide werd subtiel geïntegreerd in het parklandschap. Er worden zoveel mogelijk verschillende...


Meer info

Machelen
Machelen
06-07-2018

Lucienne Dewinter werd woensdagavond 4 juli op gepaste wijze bedankt voor haar jarenlange inzet en in de bloemetjes gezet door schepen van Middenstand Rony Debeerst en het bestuur van de Verenigde Handelaars & Zelfstandigen van Diegem. De 76-jarige Lucienne Dewinter uit Diegem gaat met pensioen. Gedurende 56 jaar stond ze elke dag zeventien uur in haar wasserij Sneeuwwitje, waar ze jaren...


Meer info

Machelen
Machelen
28-06-2018

Delegatie zoneringsopdracht biedt mogelijkheid om verloederde zone uit het slop te trekken Het college van burgemeester en schepenen van Machelen ontving op maandag 18 juni de delegatie voor de zonering van de reconversiezone Machelen. Op die manier vertrouwt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege de zoneringsopdracht toe aan het gemeentebestuur. Machelen kan nu zelf...


Meer info

Machelen



Advertenties



Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het