Maak zelf een insectenhotel in jouw tuin!Duizenden solitaire bijen, lieveheersbeestjes, zweefvliegen … gaan rond deze tijd weer volop op zoek naar nest- en schuilgelegenheid. Jij kan hen helpen door het maken van een insectenhotel! Winterse tuinresten die je in het voorjaar opruimt, zijn vaak ideale bouwmaterialen voor hun mini-hotel.

 

Een levendig hotel

Wil je de tuin aantrekkelijk maken voor nuttige insecten, maar verkies je een eerder opgeruimde tuin? Bouw dan een insectenhotel. Je kan er heel wat plantenresten uit je kringlooptuin in kwijt en bovendien zorg je voor een natuurlijk (insecten)evenwicht in de tuin. De grootte van het hotel kan je aanpassen aan de hoeveelheid tuinresten die je ter beschikking hebt.

Voor elk wat wils

  • (Solitaire) bijen en (solitaire) wespen verkiezen gaten in hun hotel en zien de holtes als broedplaats. De solitaire wesp leeft alleen en is niet agressief zolang die niet lastiggevallen wordt. Ze leggen hun eitjes in bamboe, holle takken, rietstengels en houtblokken met voorgeboorde gaatjes. Gebruik droog hard hout om gaatjes van verschillende diepten (4 tot 20 cm) en verschillende diameters (2 tot 8 mm diameter) in te boren. Boor best geen gaten dwars door het hout heen, want ook bijen houden niet van tocht. De gaatjes moeten mooi glad zijn, zodat de insecten zich niet kunnen verwonden aan de randen. Deze bijen en wespen hebben vaak een zeer beperkte actieradius; voedsel, nestmateriaal en nestgelegenheid liggen dan ook best dicht bij elkaar.
  • Metselbijen zijn dan weer gek op (bak)stenen vol gaten.
  • Bij koud of nat weer wensen (nacht)vlinders een schuilplek met grotere, holle ruimtes en gaten.
  • Lieveheersbeestjes schuilen het liefst in dichte, natuurlijke materialen (droge bladeren, dennennaalden, dennenappels…).
  • Gaasvliegen gebruiken het hotel heel het jaar door als veilig onderkomen. Een kamertje gevuld met wat tarwestro is prefect voor hen.
  • Heb je kort gekapt stro, spar- of dennenappels, dan kan je er een oorwormkamertje mee maken.

 

Aan de slag

Zorg ervoor dat het hotel duurzaam en stevig is. Je kan een bouwplan maken, maar gewoon beginnen timmeren levert vaak ook een mooi resultaat op. Insecten stel je gemakkelijk tevreden. Ga aan de slag met houtstukken en vulling die je hebt liggen (stro, dennenappeltjes, bamboestokjes, …). Daarnaast heb je nog enkele oude planken nodig (voor de hotelmuren en -wanden), spijkers, schroeven, zaag, potlood, rolmeter, hamer, schroevendraaier en een boormachine met boortjes van 2 tot 8 mm. Je maakt een stevige achterkant aan je hotel; die geeft de rest van de onderdelen de nodige steun en houdt de tocht buiten.

 

Klein onderhoud of grote kuis?

Een insectenhotel hang je een halve tot drie meter boven de grond. Liefst zonnig en warm én met de openingen naar het zuiden. Laat het dak een beetje oversteken en werk met tussenschotten. Het mag regenen op het hotel, maar het mag niet binnen regenen. Als de gasten ingecheckt zijn, laat je hen best zoveel mogelijk met rust. Toch benieuwd of jouw projectje in de smaak valt? Als de hotelonderdelen vol zitten met zand, klei, steentjes of zelfs blaadjes én als de gaatjes zijn afgesloten, weet je dat de insecten er schuilen en er eitjes in hebben gelegd. Echt schoonmaken doe je dus beter niet.

 

Is een B&B ook oké?

Het begrip hotel mag heel ruim opgevat worden: omgekeerde potjes met stro of hooi (voor de oorwormen) of een dode boomstronk met geboorde gaten erin, zijn ook erg interessant voor insecten. Wie de insecten tuinresten als woonplaats aanbiedt, is sowieso goed bezig: ook zo sluit jij de kringloop en zorg jij voor meer biodiversiteit in de tuin.

 

Toch nog restjes?

Heb je nog tuinrestjes die je niet kwijt kan in je hotel? Takkenrillen, vlechtwerken, versnipperen (en eventueel composteren) zijn alternatieve verwerkingsmogelijkheden! En ook de composthoop zegt geen “nee” tegen oude plantenresten. Heb je nog vragen? Surf dan snel naar www.vlaco.be
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  24-07-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Wil je een tip of een truk plaatsen?
 Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
13-08-2018

Op zaterdag 18 augustus 2018 tussen 11 en 12.30 uur signeert Kris Van Steenberge de 20ste druk van zijn succesroman 'Woesten' in de Standaard Boekhandel in de Lippenslaan. Het gaat om een jubileumeditie met een harde kaft, een nawoord en … dit allemaal voor de prijs van 15 euro! Het boek wordt op dit moment verfilmd.


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
13-08-2018

Op zondag 19 augustus 2018, dé Fandag van het Casino Cycling Team Knokke, rijden de leden in één groot peloton dwars door deelgemeente Knokke als eerbetoon aan Frank Misseghers, afscheidnemende als voorzitter. Daarom wordt deze Fandag voor deze ene keer omgedoopt tot ‘Frankdag’. Om de rit in goede banen te leiden is er deskundige begeleiding van de politie, alsook...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
13-08-2018

Bij het starten van een eigen zaak op oudere leeftijd komt er wel wat om de hoek kijken! Daarom organiseert Integraal vzw (de 50+ ondernemerswerking van UNIZO en Zenito Sociaal Verzekeringsfonds) een praktische opleidingsreeks over het starten met een eigen zaak na je vijftigste. Tijdens de vierdelige cyclus krijg je uitgebreid informatie over de startmodaliteiten, over je nieuwe...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
13-08-2018

Kraamcentrum 'de wieg', een initiatief van Familiezorg West-Vlaanderen vzw, organiseert op vrijdag 24 augustus 2018 een opendeurdag van 14 tot 19 uur. Toekomstige of pas bevallen ouders zijn welkom voor alle info over wat de kraamverzorgende, vroedvrouw of vrijwilliger thuis voor hen kunnen betekenen tijdens de zwangerschap of na de geboorte van hun kindje. Ook zijn er gratis...


Meer info

Knokke-HeistAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het