Voedertips voor de vogelsMet de vriestemperaturen en sneeuwbuien die we momenteel meemaken, is het aangewezen om ook eens te denken aan onze gevleugelde vrienden. Om de winter door te komen heeft elke vogelsoort zijn eigen aanpak. Bepaalde soorten trekken weg naar het zuiden, anderen trekken van Scandinavië naar onze contreien, en nog andere soorten blijven hier het hele jaar. Veel zangvogels trekken in de winter naar dorpen en steden waar ze beschutting en allerlei voedsel zoeken. Je kunt deze dieren helpen. Hoe je dat precies kan doen, vind je hieronder in onze voedertips voor de winter.

Waarom voederen?

De beste voedertafel is een tuin die op natuurlijke wijze is aangelegd en onderhouden. In dit soort tuinen staan besdragende struiken, blijven uitgebloeide bomen staan en ligt blad op de grond tot in het voorjaar. Tussen het bladmateriaal zijn er veel insecten te vinden en dit samen met bessen vormt een goede basis voor vele vogels. Toch zijn er verschillende redenen waarom het aangeraden is om tuinvogels tijdens koude periodes te voederen.

Allereerst verteren vogels bij strenge vorst snel hun vetreserves om hun hoge lichaamstemperatuur van zo’n 40°C te behouden. De dagen zijn ook kort, waardoor er weinig tijd is om voedsel te zoeken. Bovendien zorgde de verstedelijking, industrialisering en intensivering van de landbouw de voorbije decennia ervoor dat het natuurlijke voedselaanbod sterk is afgenomen. Genoeg redenen dus om het de vogels iets makkelijker te maken. Maar ook voor jezelf kan het aangenaam zijn omdat je zo de tuinvogels wat beter kunt waarnemen.

Voederplanken en voederhuisjes

Veel vogelsoorten zoeken van nature uit hun voedsel op de grond. Een sneeuwvrije plek, in de buurt van struiken of een haag, zodat vogels bij gevaar snel een veilige plek kunnen vinden, is dan ook een geschikte voederplaats. Een overdekt voederhuisje heeft als voordeel dat het voeder beschermd is tegen regen en sneeuw. Een open voederplank daarentegen heeft als voordeel makkelijk toegankelijk te zijn voor vogels van alle groottes. Let er wel op dat deze voederplanken geen rand zonder openingen mogen hebben aangezien het regenwater zo kan blijven staan. Ook moet je de voedertafel regelmatig schoonmaken met heet water en een borstel (nooit chemische producten gebruiken). Dit voorkomt dat vogels ziek worden door beschimmeld en rottend voedsel te eten. Daarnaast kan een vervuilde voederplaats een besmettingshaard zijn waar vogels elkaar besmetten met ziektekiemen. In de winter zijn vogels vaak verzwakt en daardoor kwetsbaar voor ziekten. Let er ook op dat de voederplank zo opgesteld staat dat er geen katten bij kunnen. Plaats ze daarom op minimaal 1,5 meter van de grond. Bij Natuurpunt kan je terecht voor voederhuisjes, maar natuurlijk kan je er ook zelf een maken.

Tips voor het voederen:

 • Voederen mag op bescheiden schaal het hele jaar (bijvoorbeeld met zaden), maar het is pas echt nodig als het langdurig vriest en/of sneeuwt.
 • Voeder niet te veel tegelijk en liefst 's ochtends (na een lange, koude nacht hebben vogels behoefte aan een stevig ontbijt) en tegen het einde van de middag (zo kunnen ze de nacht doorkomen). Overdadig voederen kan muizen en ratten aantrekken.
 • Geef geen voedsel waarin zout is verwerkt. In de kaas en het brood dat je voedert zit al meer dan genoeg zout.
 • Voeder zeker geen margarine of boter, die werken als laxeermiddel.
 • Voedsel dat makkelijk bevriest, zoals appels, voeder je best als geheel en niet in kleine stukjes.
 • Voeder nooit vet en pinda's in de tijd dat vogels jongen hebben! De jongen van de meeste zangvogels eten insecten.

 

Water

In de winter is water even belangrijk als voldoende voedsel. Wanneer het gesneeuwd heeft, is het niet nodig voor water te zorgen. De vogels komen dan aan vocht door van de sneeuw te prikken. Bij vorst zet je best een bakje met water buiten (nooit zout in het water doen).

Wie eet wat?

 • Merel, kramsvogel, koperwiek, zanglijster en spreeuw
  Brood, gewelde krenten en rozijnen, kaasresten, fruit, schillen en klokhuizen, alle soorten bessen, gekookte aardappelen. Op de grond, sneeuwvrij, een open plek met beschutting dichtbij.
 • Koolmees, pimpelmees, matkop, kuifmees, zwarte mees en staartmees
  Vetbollen, slingers ongebrande, ongezouten pinda's, halve kokosnoot, vogelzaad en zonnebloempitten. Op de voedertafel, voederbuis, opgehangen in bomen of struiken.
 • Specht, boomklever en boomkruiper
  Ongezouten pinda's en noten, vetbollen, zonnebloempitten, kaas zonder korst. Eventueel vastgemaakt aan een boomstam op een rustige plek.
 • Huismus, ringmus, sijs, distelvink, vink, keep en groenling
  Bruin brood, onkruidzaden, gemengd strooizaad, etensresten, zonnebloempitten. Op de grond, voedertafel, voederbuis.
 • Winterkoninkje, heggenmus en roodborstje
  Universeel voer, bessen, meelwormen, broodkruimels, maden en larven, ongekookte havermout. Op de grond, sneeuwvrij, mag ook beschut onder heggen en struiken.
 • Probeer extra aandacht te geven aan vogelsoorten die minder vertegenwoordigd zijn dan vroeger. Mussen kunnen bijvoorbeeld wel wat hulp gebruiken gezien hun aantallen sterk gedaald zijn de afgelopen decennia.

 

Hoe maak je een vetbol?

Vetbollen maken is een leuke bezigheid om bijvoorbeeld samen met kinderen te doen. Hieronder volgt het recept. Stel het menu voor uw favoriete vogels samen en de kookles kan beginnen.

 • Smelt 0,5 kg ongezouten rundsvet in een pan. Wacht tot het warm is, maar niet te heet.
 • Voeg daar al roerend een mengsel van ca. 120 gr. gebroken hennepzaad en 50 gr. zonnebloempitten aan toe. Voeg eventueel het vogelvoer van je favoriete vogels toe (zie voedingswijzer hierboven).
 • Giet de warme brij in een vorm, bijvoorbeeld een blikje, een melkkarton, een theeglas of een halve kokosnoot.
 • Voordat de brij stolt, leg je hierin een stevige katoenen draad die er ruim bovenuit steekt.
 • Zodra de massa hard is geworden, kunnen de bollen aan de draad worden opgehangen.
 • Soms is de vetbol moeilijk uit de vorm los te krijgen. Hou een glas of blik even in heet water, de vetbol komt dan gemakkelijk los. Een melkkarton kan rondom afgescheurd worden.
 • Uiteraard kunnen naar eigen inzicht ook kleinere hoeveelheden gebruikt worden.

 

Hoe grote vogels ontmoedigen?

De grotere vogels zoals de kauw en de Turkse tortel hebben zeker recht op hun deeltje van het vogelvoer. Echter jagen sommige grotere vogels (vb. de merel) de andere vogels weg omdat de voederplaats deel uitmaakt van zijn of haar territorium. Je kan de merel ontmoedigen door op verschillende manieren voer aan te bieden en eventueel op verschillende plekjes. De merel kan niet op alle plaatsen tegelijkertijd zijn en moet wel anderen toelaten en misschien is dat geen deel van zijn territorium. Voor de roodborst is een voedertafeltje aangewezen, niet alle merels durven daar op te landen, zeker niet als 't een met een dakje is.

Bron: www.natuurpunt.be 

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  24-01-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Wil je een tip of een truk plaatsen?
 Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
19-04-2019

Uiterlijk op 22 december 2021 zal de Vlaamse Regering de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027 en het bijhorende maatregelenprogramma vaststellen. De plannen voor Schelde en Maas zullen maatregelen en acties bevatten die moeten zorgen voor een verbetering van de toestand van de watersystemen en voor een betere bescherming tegen overstromingen en droogte. Om de mogelijke effecten van dat plan op...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
19-04-2019

De hulplijn 1712 voor alle vragen en meldingen over geweld kwam er in opdracht van de Vlaamse overheid. Dit initiatief verloopt in samenwerking tussen de Vertrouwenscentra Kindermishandeling en de Centra Algemeen Welzijnswerk. Elke burger met vermoedens van geweld, misbruik en kindermishandeling kan er terecht, telefonisch of via e-mail. Anoniem Het telefoonnummer 1712 is één...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
18-04-2019

Naar jaarlijkse traditie slaan de Jeugdraad Knokke-Heist en de Gezinsbond Knokke opnieuw de handen in elkaar om een schitterende editie van de Paasgrabbel op poten te zetten. Op paaszaterdag 20 april 2019 vindt dit grote evenement opnieuw plaats in de tuin van CC Scharpoord. Programma Vanaf 13.30 uur starten de inschrijvingen en worden de neusjes van de deelnemers in een fleurig paastintje...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
18-04-2019

Het Surfers Paradise golfsurf trainingsteam bestaat 11 jaar! Jongeren tussen 8 en 16 jaar komen elke zondagnamiddag van 13.30 tot-16.30 uur samen om te trainen. De focus tijdens deze trainingen is vooral om het golfsurfniveau van jongeren in België op te trekken, terwijl een portie amusement hier uiteraard niet aan mag ontbreken. In een ontspannen sfeer en onder begeleiding van Jerry Brown...


Meer info

Knokke-HeistAdvertentiesMedia Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het