Zondagsrust geen conservatief ideeDe uitbreiding van het aantal koopzondagen staat opnieuw bovenaan de politieke agenda. Het zou hardwerkende tweeverdieners meer comfort verschaffen. Maar is dat ook echt zo? En wat met de nood aan collectieve momenten van rust?
 
Beleidsmaatregelen omtrent tijd gaan vandaag steevast over flexibiliteit en efficiëntie in functie van de economie, over het ‘beter’ benutten van de tijd. Zo ook maatregelen die meer koopzondagen en -avonden mogelijk willen maken.
Maar wat zijn daarvan de gevolgen voor onze vrije tijd en voor onze gezamenlijke rustmomenten? We verliezen als samenleving steeds meer de waarde van tijd als collectief gegeven. Tijd om samen dingen te doen bijvoorbeeld met je gezin, vrienden, familie, collega’s … Het wordt hoe langer hoe moeilijker om een gezamenlijk moment van vrije tijd te vinden. En daar heeft ook de 24 uurseconomie schuld aan.
 
Er is nood aan maatregelen die vrije tijd als basisrecht voor iedereen vrijwaren en versterken. We moeten voorkomen dat vrije tijd ondergesneeuwd raakt als een ‘onbelangrijke en ondergeschikte’ persoonlijke waarde. Zo hebben veel zon- en feestdagen in onze tijd een nieuwe betekenis gekregen. Je zou het de gemeenschappelijke accudagen kunnen noemen, de dagen waarop we de tijd nemen om samen op te laden, om te verpozen en de alledaagse bezigheden te vergeten.
 
“Vandaag opnieuw pleiten voor de liberalisering van de openingstijden, is spelen met de arbeidstijd van tienduizenden werknemers, zelfstandigen en hun gezinnen. Bovendien geloven we niet dat dit economische voordelen biedt, het zorgt hooguit voor een spreiding van de kopers.” Michel Vandendriessche, gedelegeerd-bestuurder van Pasar.
 

Pasar vindt het afschaffen van de collectieve rustdag op zondag gevaarlijk. “Het zal de samenleving onomkeerbaar beschadigen. Want een vaste rustdag komt tegemoet aan de kwaliteit van het samenleven. Het biedt mogelijkheden voor een rijk gemeenschapsleven waarin nood is aan feesten en rusten in een vast ritme. Heel veel vrijwilligerswerk vindt plaats op zondag en het is de hoogdag voor het verenigingsleven. Dat we als samenleving daar de voordelen niet van inzien, gaat mijn verstand te boven.” meent Vandendriessche. Pas als de zondagsrust daadwerkelijk afgeschaft is, zullen we beseffen wat we missen.
 

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  04-02-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Pasar

Nieuwpoort
28-06-2018

Opening nieuwe camperzone in Nieuwpoort dankzij Pasar, Kompas Camping en Provincie West-Vlaanderen Nieuwe camperzone op Kompas Camping Nieuwpoort met 56 verharde camperplaatsen van 70 m² en 2 servicestations. Dat de campersector een stevige opmars maakt, zie je in het straatbeeld. Liever cijfers? De camperverkoop stijgt jaarlijks met zo’n zeven procent! Ook de verhuurmarkt groeit...


Meer info

Pasar
Dendermonde
20-04-2017

Om kampeerders veilig op reis te laten vertrekken, organiseert Pasar i.s.m. met de erkende ondernemingen voor autokeuring lid bij GOCA, opnieuw een gratis weegactie. Vijf autokeuringscentra in Vlaanderen zetten op zaterdag 22 april (van 8.30 u. tot 14 u.) de deuren open voor een gratis keuring en weging van caravans en motorhomes. Deze worden er gecontroleerd en je krijgt nuttige tips en...


Meer info

PasarAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het