Unicum: vader en zoon Cleirbaut racen tegen elkaar in BMC, zo vader zo zoon!Senior Carl is 48 en junior Jordy is 22 en ze racen allebei in een Rotax Max DD2-kart in de Belgian Max Challenge (BMC). Vader en zoon Cleirbaut uit Bonheiden streden zondag voor het eerst dit seizoen als concurrenten van elkaar. Vooralsnog is senior sneller dan junior. Maar als het aan de twee bakkers ligt, volgt Jordy ook in de kart in vaders voetsporen.

 

“Het is tof dat ik met mijn pa in dezelfde klasse rijd”, zei Jordy na de prijsuitreiking op het circuit van Genk waar zijn vader de winst had gepakt in het dagklassement van de DD2 Masters-klasse. “Het is ook makkelijk omdat we zo samen de afstelling bij elkaar kunnen afkijken. En mijn pa rijdt goed. Ik heb zo een referentiepunt. Ik kan nog veel van hem leren.”

 

Carl: “Maar als het vizier dichtgaat, is het ieder voor zich. Al is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik had vandaag ook iets meer stress dan vroeger omdat Jordy er tijdens de races bij zit. Maar hoe rapper hij gaat hoe liever ik het heb, want dat betekent dat hij goed bezig is.” Hoewel ze allebei in een DD2-kart rijden en in dezelfde race rijden, strijden ze in een aparte klasse. Jordy rijdt in de DD2-klasse en Carl in de DD2 Masters-klasse, voor oudere deelnemers.

 

Voor Carl is 2019 zijn tweede seizoen sinds zijn terugkeer in de kartsport vorig jaar. Daarvoor reed hij tot 2010 heel veel. “Ik ben op mijn dertigste begonnen”, zei Carl, die zijn eigen bakkerij heeft. “Het was altijd maar werken, werken. Ik doe dit om te ontstressen.”

 

Destijds kartte Jordy af en toe ook al. Lang duurde dat avontuur overigens niet. Het wilde niet echt vlotten en de Belg besloot zijn kart te verruilen voor een paar voetbalschoenen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus is Jordy sinds dit seizoen definitief terug in het karten. Vorig jaar reed hij al één keer een race in het GK4-kampioenschap, maar dit jaar rijdt hij in de Belgian Max Challenge een heel kampioenschap.

 

Aangezien Jordy inmiddels volwassen is geworden, bestaat het dat hij nu met zijn vader in dezelfde schakelklasse uitkomt. Jordy: “Ik heb altijd wel de ambitie gehad om weer te gaan karten. Tussendoor heb ik nog ge-indoorkart. Dat heb ik altijd graag gedaan en vorig jaar hebben we weer een kart aangeschaft.

 

Omdat Jordy nog veel ervaring tekortkomt, is zijn vader voorlopig nog zijn leermeester. “Het zit er wel in bij hem, hij moet nu alleen meer trainen. Ik heb hem wel gezegd dat-ie me dit jaar nog niet voorbij mag steken. Anders rijd ik hem eraf”, zei Carl met een knipoog. “In wedstrijden mist hij nog ervaring.”

 

Niettemin was Jordy tevreden over zijn weekeinde in Genk. Hij was er naar de zevende en zesde plaats gesneld in respectievelijk de prefinale en de finale. “In de prefinale was ik wel even gefrustreerd. Ik wist dat er een aantal snellere jongens achter me zaten en dat zijn eraan zouden komen. En die kwamen ook. In de finale ging het al beter. Ik heb enkele plaatsen terug kunnen inhalen. Daar ben ik tevreden over.”

 

Carl: “Je wist dat dat in de prefinale zou gaan gebeuren. Ze duwen een beetje. Daarmee moet je leren omgaan. Maar ik denk dat hij vandaag veel geleerd heeft.”

 

Vader en zoon Cleirbaut bedanken hun mechanieker Wim van den Bosch.

 

blattermedia.com - Foto: Bas Kaligis/RaceXpress.nl 
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Wil je gratis sportnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Bonheiden
20-07-2019

Deze jubileum-editie bouwt verder op de vernieuwingen die vorig jaar op veel bijval konden rekenen.Het podium komt weer centraal te staan in de grote zaal van ’t Blikveld en het publiek zetten we in een op maat gemaakte tent aangebouwd aan het gebouw. De extra aanpassingen die we vorig jaar deden, werden zo hard gesmaakt door ons publiek dat we dit jaar met deze succesformule verder...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Mechelen
20-07-2019

Mechels IT-consultancybedrijf Elmos ontvangt vandaag een prijs voor zijn deelname aan de actie van Unizo voor Dag van de Medewerker. Met de Dag van de Medewerker wil Unizo positieve en inspirerende acties van werkgevers onder de aandacht brengen. Elmos ontvangt een trofee en een gratis deelname aan het Unizo-traject Jobstap voor zijn uitzonderlijk HR-beleid. De Dag van de Medewerker van Unizo...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Scherpenheuvel - Zichem
20-07-2019

Op 25 september 2019 viert de hele wereld de vierde verjaardag van de ondertekening van Agenda 2030 van de Verenigde Naties: een langetermijnagenda met 17 doelstellingen die van de aarde een meer duurzame plaats moet maken tegen 2030. Deze doelstellingen worden de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen of Sustainable Development Goals (SDG’s) genoemd: Samen met tientallen andere Vlaamse...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het