5000 Vlaamse gezinnen lieten hun stem horen via de Seizoensgroente-Challenge



Zichtbaarheid en positionering van seizoensgroenten in supermarkten kunnen beter”

Supermarkten doen vandaag al heel wat inspanningen om seizoensgroenten in de kijker te stellen, maar die worden niet altijd opgemerkt door hun klanten. Dat blijkt uit een bevraging die het consumentenplatform "Ik ben meer dan mijn kassaticket" voerde onder de deelnemers van de Seizoensgroente-Challenge, die voorbije week liep. 

 

Bijna 5000 gezinnen schreven zich via meerdanmijnkassaticket.be in voor de Seizoensgroente-Challenge. "Kiezen voor seizoensgroenten is kiezen voor duurzamere boodschappen, iets wat heel erg leeft bij gezinnen", zegt Ingrid Renders, die met haar parent blog Maison Slash de actie mee uitdraagt. "Met de actie daagden we niet alleen onszelf uit om een week lang enkel met seizoensgroenten te koken, we willen ook de supermarkten aansporen om van seizoensgroenten de gemakkelijkste keuze te maken.

Niet altijd beschikbaar

In een korte enquête gaf 25% van de deelnemers bijvoorbeeld aan dat ze de noodzakelijke seizoensgroenten voor het recept moeilijk of niet vonden in de winkel. "We wisten dat eind april geen eenvoudige periode is voor seizoensgroenten", zegt Jelle Goossens van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) en een van de initiatiefnemers van de campagne. "Ons eerste recept was een stamppot van andijvie. Veel mensen vonden nog geen andijvie in hun supermarkt. Navraag bij een gerant leerde ons dat de Belgische andijvie nog maar een kleine twee weken wordt ingekocht en nog niet in alle winkels is geraakt."

 

Eveneens 85% van de deelnemers koppelt terug dat de seizoensgroenten niet extra zichtbaar zijn aangegeven in de supermarkten, of dat de signalisatie hen toch niet is opgevallen. Nochtans meldden de meeste supermarkten ons dat ze wel een aparte toonbank of tafel hebben met de groenten van het seizoen.

 Seizoensgroenten - what's in a name?

 "Supermarkten geven een heel brede definitie aan seizoensgroenten, en dat komt de duidelijkheid niet ten goede", zegt Jelle Goossens. "Groenten die wel afkomstig zijn uit België, maar in verwarmde kassen zijn geteeld, worden bij de seizoensgroenten ingedeeld, samen met groenten en fruit dat in Spanje of Italië 'in seizoen' is... Dat schept verwarring, leren we uit de reacties."

Geslaagde actie!

En dat is meteen het succes van deze actie. Consumenten geven aan wat zij belangrijk vinden en wat ze verwachten van supermarkten. "In de reacties vinden we veel suggesties, bijvoorbeeld om de evolutie van de seizoenen zichtbaar te maken", zegt Jelle Goossens. "Een van de reacties die we kregen, luidde: het zou leuk zou zijn als je die Belgische 'primeurgroenten' mettertijd ziet op schuiven in het rek tot ze écht in het seizoen zijn?"

 Er kan dus nog veel gebeuren om seizoensgroenten tot makkelijkste keuze te maken. "Alle supermarkten investeren vandaag al in een aanbod van seizoensrecepten om de klant te inspireren. Een betere positionering kan de winkelervaring dus alleen maar verbeteren", besluit Jelle Goossens.

 8 initiatiefnemers, 1 doel

"Ik ben meer dan mijn kassaticket" is een initiatief van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden), Fairtrade Belgium, KVLV Vrouwen met Vaart, Femma, GezinsbondLandelijke Gilden en Test Aankoop. De mensen achter de parent blog Maison Slash zijn partner in crime om de wens van veel mensen waar te maken: dat duurzaam de makkelijkste keuze wordt in de supermarkt.

 




Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.




Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!





Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 



Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Mechelen
11-12-2018

Word jij die andere kerstman? Maar wel eentje zonder witte baard en rood pak, wèg dus met al die stereotype cadeaus die in een opwelling gekocht worden. Ga eens voor iets anders, iets meer fun, iets speels en ànders... En waar kun je beter inspiratie opdoen dan bij Galeria Inno in de Bruul in Mechelen? Want Galeria Inno heeft altijd de vinger aan de pols als het gaat om nieuwigheden...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Brussel
11-12-2018

Onze feestweek werd op schitterende wijze ingezet. Vandaag werd een delegatie van VVIA door Minister-President Geert Bourgeois op diens kabinet in Brussel ontvangen, omdat hij op die manier zijn appreciatie wilde uitspreken voor de 40 jaar onverdroten inzet van onze vrijwilligers voor het behoud en de promotie van het industrieel erfgoed. Er kwamen heel wat herinneringen en anekdoten boven water...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Brussel
11-12-2018

Vier Belgische wetenschappelijke onderzoeksprojecten winnen prijzen op de AstraZeneca Foundation Awards 2018 Brussel, 11 december 2018 – De AstraZeneca Foundation, het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek – Vlaanderen (FWO) en het Fonds de la Recherche Scientifique (F.R.S. – FNRS) hebben vandaag de namen bekendgemaakt van de 4 winnaars van de AstraZeneca Foundation Awards 2018. De...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Brussel
11-12-2018

Deze brieven zijn nu online beschikbaar op de website van het Rijksarchief! Bij zijn officieel bezoek aan Rusland in januari 2018 kreeg eerste minister Charles Michel van Vladimir Poetin, president van de Russische Federatie, een opmerkelijk geschenk: een bundel met briefwisseling die koning Albert I tussen 1920 en 1934 richtte aan minister Henri Jaspar. Op 25 oktober 2018 droeg de Kanselarij...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support



Advertenties



Klik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het