5000 Vlaamse gezinnen lieten hun stem horen via de Seizoensgroente-ChallengeZichtbaarheid en positionering van seizoensgroenten in supermarkten kunnen beter”

Supermarkten doen vandaag al heel wat inspanningen om seizoensgroenten in de kijker te stellen, maar die worden niet altijd opgemerkt door hun klanten. Dat blijkt uit een bevraging die het consumentenplatform "Ik ben meer dan mijn kassaticket" voerde onder de deelnemers van de Seizoensgroente-Challenge, die voorbije week liep. 

 

Bijna 5000 gezinnen schreven zich via meerdanmijnkassaticket.be in voor de Seizoensgroente-Challenge. "Kiezen voor seizoensgroenten is kiezen voor duurzamere boodschappen, iets wat heel erg leeft bij gezinnen", zegt Ingrid Renders, die met haar parent blog Maison Slash de actie mee uitdraagt. "Met de actie daagden we niet alleen onszelf uit om een week lang enkel met seizoensgroenten te koken, we willen ook de supermarkten aansporen om van seizoensgroenten de gemakkelijkste keuze te maken.

Niet altijd beschikbaar

In een korte enquête gaf 25% van de deelnemers bijvoorbeeld aan dat ze de noodzakelijke seizoensgroenten voor het recept moeilijk of niet vonden in de winkel. "We wisten dat eind april geen eenvoudige periode is voor seizoensgroenten", zegt Jelle Goossens van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden) en een van de initiatiefnemers van de campagne. "Ons eerste recept was een stamppot van andijvie. Veel mensen vonden nog geen andijvie in hun supermarkt. Navraag bij een gerant leerde ons dat de Belgische andijvie nog maar een kleine twee weken wordt ingekocht en nog niet in alle winkels is geraakt."

 

Eveneens 85% van de deelnemers koppelt terug dat de seizoensgroenten niet extra zichtbaar zijn aangegeven in de supermarkten, of dat de signalisatie hen toch niet is opgevallen. Nochtans meldden de meeste supermarkten ons dat ze wel een aparte toonbank of tafel hebben met de groenten van het seizoen.

 Seizoensgroenten - what's in a name?

 "Supermarkten geven een heel brede definitie aan seizoensgroenten, en dat komt de duidelijkheid niet ten goede", zegt Jelle Goossens. "Groenten die wel afkomstig zijn uit België, maar in verwarmde kassen zijn geteeld, worden bij de seizoensgroenten ingedeeld, samen met groenten en fruit dat in Spanje of Italië 'in seizoen' is... Dat schept verwarring, leren we uit de reacties."

Geslaagde actie!

En dat is meteen het succes van deze actie. Consumenten geven aan wat zij belangrijk vinden en wat ze verwachten van supermarkten. "In de reacties vinden we veel suggesties, bijvoorbeeld om de evolutie van de seizoenen zichtbaar te maken", zegt Jelle Goossens. "Een van de reacties die we kregen, luidde: het zou leuk zou zijn als je die Belgische 'primeurgroenten' mettertijd ziet op schuiven in het rek tot ze écht in het seizoen zijn?"

 Er kan dus nog veel gebeuren om seizoensgroenten tot makkelijkste keuze te maken. "Alle supermarkten investeren vandaag al in een aanbod van seizoensrecepten om de klant te inspireren. Een betere positionering kan de winkelervaring dus alleen maar verbeteren", besluit Jelle Goossens.

 8 initiatiefnemers, 1 doel

"Ik ben meer dan mijn kassaticket" is een initiatief van Rikolto (het vroegere Vredeseilanden), Fairtrade Belgium, KVLV Vrouwen met Vaart, Femma, GezinsbondLandelijke Gilden en Test Aankoop. De mensen achter de parent blog Maison Slash zijn partner in crime om de wens van veel mensen waar te maken: dat duurzaam de makkelijkste keuze wordt in de supermarkt.

 
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Geel
25-09-2018

Bezoek abdij Westmalle en omgeving met Davidsfonds Geel Westmalle is onlosmakelijk verbonden met zijn trappist. Dat heeft de gemeente te danken aan een groep monniken die La Trappe ontvluchtten na de Franse Revolutie. Ze vestigden zich op het einde van de 18de eeuw in een hoeve in de Kempen. Na uitgebreide verbouwingen ontstond een abdij. De monniken dienden in hun onderhoud te voorzien en...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Ieper
25-09-2018

GRAND OPENING op 29 & 30 September Ieper is een nieuwe trekplijster rijker. Op zaterdag 29 en zondag 30 september opent Benjamin Casidy feestelijk de deuren van zijn nieuw geesteskind ‘Vinyl & Chill’. Een plek waar muziek centraal staat. Een plek die, zoals de naam al doet vermoeden, veel meer wil zijn dan louter een platenzaak. Vinyl & Chill wil een centrum van...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Bassevelde - Oosteeklo
25-09-2018

Het openingsweekend van het nieuw lokaal van onze harmonie werd een schot in de roos! Ondanks het slechte weer vonden vele sympathisanten de weg naar ons lokaal dat op die manier al weer te klein leek… Het was een heel weekend door genieten van prachtige muziek en gezellige ontmoetingen, lekker eten en drinken. Op zondag showden we in een korte optocht ons nieuw kostuum. Een nieuw lokaal,...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Pepingen
24-09-2018

Mogen wij jullie aandacht vragen voor de nieuwkomers op de CD&V-lijst bij de gemeenteraadsverkiezingen van 14 oktober 2018? Op bijgaande foto zien we van links naar rechts Erik Sulmon, Aletheia De Guzman, Ben De Ridder, Anita Deleener en Jeroen Decrick. Erik Sulmon baat samen met zijn echtgenote een landbouwbedrijf uit in Beert. Aletheia De Guzman uit Beert is leerkracht secundair in...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het