Kunstenares Chloé Op de Beeck exposeert in Mechelen: “Twijfelen mag”Talent in de kijker
De Mechelse Chloé Op de Beeck (°1986) verkent de wereld met haar camera. De foto’s en video’s die ze verzamelt, combineert ze met verschillende objecten. Daaruit ontstaan installaties die een open choreografie evoceren in dialoog met de ruimte. Haar volgende tentoonstelling heet ‘Perhaps’ en loopt van 22 juni tot en met 1 september in de Garage in Mechelen.

 

Chloé Op de Beeck gebruikt de camera om het dagelijkse leven te verkennen. Met haar werk stelt ze vragen en staat ze stil bij de dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen. Daarbij nodigt ze de kijker uit om te vertragen. “Ik vind het boeiend dat mensen een bepaalde norm hebben van wat interessant is om in beeld te brengen”, zegt ze.

De kunstenares volgde Fotografie aan het KASK in Gent. Onlangs rondde ze haar postgraduaat af aan het HISK en momenteel geeft ze les aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Mechelen. Daarnaast houdt ze heel wat tentoonstellingen. Haar solotentoonstelling ‘Perhaps’ loopt binnenkort in De Garage in Mechelen.

“De titel ‘Perhaps’ is open en heeft twijfel en mogelijkheden in zich. Het belooft iets, maar misschien ook niet. Het zou best kunnen dat ik in de loop van de tentoonstelling alles verander. Andere combinaties leiden tot andere betekenissen. Ik vind veel plezier in het aftasten van een ruimte, dingen verplaatsen en verschuiven. Traagheid, herhaling, verschuiven, twijfels, terugblik, wachten, dialoog aangaan, weer verschuiven... Het hoort allemaal bij mijn werk”, aldus Chloé Op de Beeck.

Beloftevol
”Beloftevolle Mechelse kunstenaars krijgen bij ons alle kansen. Op de Beeck is zo iemand. Op de rand van een doorbraak. Door haar de ruimte te geven om verder te experimenteren en haar werk aan een breder publiek te laten zien, hopen we haar die laatste duw te kunnen geven”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer. “Haar culturele bagage kreeg ze onder meer mee in het Mechels Cultuurcentrum, waar ze jarenlang als jobstudent werkte en haar interesse voor kunsten verder ontwikkelde.”

Om inspiratie op te doen gaat Chloé gaat vaak urenlang wandelen. Of ze maakt werkreizen om nieuw materiaal te filmen. Ze reist bewust alleen om heel geconcentreerd te kunnen observeren. Soms ontstaat er een werk uit de toevallige ontmoeting met mensen. Wanneer ze op pad gaat, wil ze op voorhand ook niet te veel weten over de plek. Het maken van beelden is grotendeels een gevoelsmatig proces. Op De Beeck: “In

veel van de momenten die ik vastleg, lijkt het alsof alles plots samenvalt. Alsof iemand een decor heeft gebouwd en door de beweging van de mensen in dat decor alles een enscenering lijkt. Door de duur van de beelden, ontstaat er een spanning. In wat op het eerste zicht een gevoel van rust lijkt, zit vaak iets meer verontrustends.”

Haar video ‘Moments (16)’ is hiervan een mooi voorbeeld. De beelden zijn opgenomen in Tokio. “Ik filmde er voornamelijk ’s nachts, zodat er kunstlicht was. Zo leek de omgeving meer een filmset. Tijdens het filmen wacht ik heel lang. In één van de scenes komt op een bepaald moment een vrouw voorbij, ze wandelt tot het midden van het beeld en draait zich dan plotseling om. Alles viel samen: het licht, haar kleding, het geluid van haar schoenen… Zoiets kan je niet voorzien, maar na een tijd weet je wel welke plekken je moet opzoeken.”

Groot raam
Haar nieuwe tentoonstelling ‘Perhaps’ wordt een combinatie van video’s, objecten en architecturale vormen. De kunstenares vertrekt vanuit het alledaagse en het automatische menselijke handelen. Door de positie van vormen en objecten bewegen de bezoekers doorheen de ruimte alsof ze een choreografie uitvoeren. Door het groot raam in De Garage, zal het voor de passanten buiten lijken alsof de bezoekers een deel van het werk zijn, alsof ze performers zijn. Andersom draagt het ritme en de omgeving van buiten ook bij aan de beleving van binnen.

De tentoonstelling ‘Perhaps’ loopt vanaf zaterdag 22 juni tot en met zondag 1 september 2019 in De Garage en is gratis te bezoeken. Openingsuren: donderdag tot en met zondag, 13 uur – 18 uur. Klik hier voor meer info.
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  12-06-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
12-09-2019

In 2018 organiseerde Dēmos de eerste DIP. Participatie is een vaak gebruikt begrip. Het staat in de subsidiecriteria en het duikt op in projecten. Tijdens deze DIP meetup werd de vraag luidop gesteld hoe men dit begrip omzet in werkbare modellen, in realisaties. Tegelijk broeit er onder de radar heel wat sterk en onzichtbaar terreinwerk dat nog te weinig gezien wordt. Daarom is deze DIP meetup...


Meer info

Mechelen
Mechelen
11-09-2019

Standhouders kunnen zich inschrijven t.e.m. 28 september 2019De voorbije edities won de ‘Kerstmarkt aan de Dijle’ aan populariteit. Een must-do activiteit tijdens de winter. Mechelen houdt je Warm doet niet mee aan een winterslaap want er staat weer een gezellig, winters programma op het menu. De winterliefhebbers kunnen maar liefst vier weekends afzakken naar het centrum van...


Meer info

Mechelen
Mechelen
10-09-2019

De stad en Mest vzw hebben samen een oplossing gevonden voor het majorettekorps Va et Vient, dat eind augustus haar repetitieruimte verloor door een zware brand. De culturele vereniging kan in september nog terecht in het voormalig Artenova-gebouw aan het station en vanaf oktober in de oude bibliotheek in de Moensstraat.Op woensdag 28 augustus sloeg het noodlot toe voor drumband Fatiboombastic en...


Meer info

Mechelen
Mechelen
10-09-2019

Het Plantjesweekend van Kom op tegen Kanker viert dit jaar haar 25ste verjaardag. Op 13, 14 en 15 september zullen duizenden vrijwilligers in Vlaanderen azalea’s verkopen voor 7 euro. Ook in Mechelen zullen een aantal verenigingen op pleinen en aan supermarkten geld inzamelen voor Kom op tegen Kanker.Stad Mechelen kan voor de azaleaverkoop rekenen op de hulp van een 30-tal vrijwilligers....


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het