Kunstenares Chloé Op de Beeck exposeert in Mechelen: “Twijfelen mag”Talent in de kijker
De Mechelse Chloé Op de Beeck (°1986) verkent de wereld met haar camera. De foto’s en video’s die ze verzamelt, combineert ze met verschillende objecten. Daaruit ontstaan installaties die een open choreografie evoceren in dialoog met de ruimte. Haar volgende tentoonstelling heet ‘Perhaps’ en loopt van 22 juni tot en met 1 september in de Garage in Mechelen.

 

Chloé Op de Beeck gebruikt de camera om het dagelijkse leven te verkennen. Met haar werk stelt ze vragen en staat ze stil bij de dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen. Daarbij nodigt ze de kijker uit om te vertragen. “Ik vind het boeiend dat mensen een bepaalde norm hebben van wat interessant is om in beeld te brengen”, zegt ze.

De kunstenares volgde Fotografie aan het KASK in Gent. Onlangs rondde ze haar postgraduaat af aan het HISK en momenteel geeft ze les aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Mechelen. Daarnaast houdt ze heel wat tentoonstellingen. Haar solotentoonstelling ‘Perhaps’ loopt binnenkort in De Garage in Mechelen.

“De titel ‘Perhaps’ is open en heeft twijfel en mogelijkheden in zich. Het belooft iets, maar misschien ook niet. Het zou best kunnen dat ik in de loop van de tentoonstelling alles verander. Andere combinaties leiden tot andere betekenissen. Ik vind veel plezier in het aftasten van een ruimte, dingen verplaatsen en verschuiven. Traagheid, herhaling, verschuiven, twijfels, terugblik, wachten, dialoog aangaan, weer verschuiven... Het hoort allemaal bij mijn werk”, aldus Chloé Op de Beeck.

Beloftevol
”Beloftevolle Mechelse kunstenaars krijgen bij ons alle kansen. Op de Beeck is zo iemand. Op de rand van een doorbraak. Door haar de ruimte te geven om verder te experimenteren en haar werk aan een breder publiek te laten zien, hopen we haar die laatste duw te kunnen geven”, zegt schepen van Cultuur Björn Siffer. “Haar culturele bagage kreeg ze onder meer mee in het Mechels Cultuurcentrum, waar ze jarenlang als jobstudent werkte en haar interesse voor kunsten verder ontwikkelde.”

Om inspiratie op te doen gaat Chloé gaat vaak urenlang wandelen. Of ze maakt werkreizen om nieuw materiaal te filmen. Ze reist bewust alleen om heel geconcentreerd te kunnen observeren. Soms ontstaat er een werk uit de toevallige ontmoeting met mensen. Wanneer ze op pad gaat, wil ze op voorhand ook niet te veel weten over de plek. Het maken van beelden is grotendeels een gevoelsmatig proces. Op De Beeck: “In

veel van de momenten die ik vastleg, lijkt het alsof alles plots samenvalt. Alsof iemand een decor heeft gebouwd en door de beweging van de mensen in dat decor alles een enscenering lijkt. Door de duur van de beelden, ontstaat er een spanning. In wat op het eerste zicht een gevoel van rust lijkt, zit vaak iets meer verontrustends.”

Haar video ‘Moments (16)’ is hiervan een mooi voorbeeld. De beelden zijn opgenomen in Tokio. “Ik filmde er voornamelijk ’s nachts, zodat er kunstlicht was. Zo leek de omgeving meer een filmset. Tijdens het filmen wacht ik heel lang. In één van de scenes komt op een bepaald moment een vrouw voorbij, ze wandelt tot het midden van het beeld en draait zich dan plotseling om. Alles viel samen: het licht, haar kleding, het geluid van haar schoenen… Zoiets kan je niet voorzien, maar na een tijd weet je wel welke plekken je moet opzoeken.”

Groot raam
Haar nieuwe tentoonstelling ‘Perhaps’ wordt een combinatie van video’s, objecten en architecturale vormen. De kunstenares vertrekt vanuit het alledaagse en het automatische menselijke handelen. Door de positie van vormen en objecten bewegen de bezoekers doorheen de ruimte alsof ze een choreografie uitvoeren. Door het groot raam in De Garage, zal het voor de passanten buiten lijken alsof de bezoekers een deel van het werk zijn, alsof ze performers zijn. Andersom draagt het ritme en de omgeving van buiten ook bij aan de beleving van binnen.

De tentoonstelling ‘Perhaps’ loopt vanaf zaterdag 22 juni tot en met zondag 1 september 2019 in De Garage en is gratis te bezoeken. Openingsuren: donderdag tot en met zondag, 13 uur – 18 uur. Klik hier voor meer info.
 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  12-06-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
15-06-2019

Historische wandeling op zondag 16 juniNu zondag organiseert Mechelen een historische wandeling op de site van Ragheno. Vandaag volgden een aantal mensen met een verstandelijke beperking dezelfde route, om vrijwillig het zwerfvuil op te ruimen. Dit is geen eenmalige actie. Ook in de toekomst stellen ze zich vrijwillig ter beschikking om in Mechelen op regelmatige basis zwerfvuil op te ruimen....


Meer info

Mechelen
Mechelen
15-06-2019

Goede samenwerking met G4S: “rust bewaard ondanks moeilijke omstandigheden”In Mechelen slaapt niemand op straat. Dat is het basismotto voor de organisatie van winternachtopvang in Mechelen. Tijdens de winter van 2018-2019 hebben er 38 verschillende mensen zich aangemeld voor een slaapplek. Sommigen maar voor een paar nachten, anderen voor twee weken of langer. Voor het eerst stond...


Meer info

Mechelen
Mechelen
14-06-2019

Brewery of Ideas, organisator van de jaarlijkse hoogmis van IoT in België, sluit een samenwerkingsakkoord met het Mechelse IxorTalk voor het gebruik van een door haar ontwikkelde en op IoT gebaseerde toegangscontrole.Van zodra een deelnemer op de conferentie toekomt zal hij via zijn smartphone worden aangemeld, waarna automatisch zijn of haar de deelnemersbadge wordt afgedrukt. Udini is een...


Meer info

Mechelen
Mechelen
14-06-2019

Zestig inwoners investeerden elk 500 euro voor de aanleg van dakisolatie voor enkele woningen van het Sociaal Huis. De bijdragers krijgen hun investering over drie jaar terug met een intrest van 3% per jaar. Het ingezamelde geld zal gebruikt worden voor de uitvoering van het project ‘Overal Stroomversnellers’, waarbij een aantal daken van sociale woningen van het Sociaal Huis zal...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het