Primeur: Lidl België lanceert “supereerlijke” chocolade van eigen huismerkLidl betaalt 440 Ghanese cacaoboeren extra premie bovenop fairtradeprijs en begeleidt hen in verschillende projecten

In Melle, in Oost-Vlaanderen, heeft Lidl haar eerste superfairtradechocolade in primeur voorgesteld: Way to Go! Dat gebeurde in aanwezigheid van uittredend vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. Daarmee voegt Lidl naast de klassieke fairtradechocolade van het eigen huismerk, een nog eerlijker chocolade aan haar assortiment op de Belgische markt toe. Daardoor helpt en financiert Lidl met de supereerlijke chocolade rechtstreeks 440 boeren uit Ghana. De primeur kadert in de strategie van Lidl om het assortiment elk jaar tien procent duurzamer te maken.

 

Net zoals veel winkels verkoopt Lidl al enkele jaren fairtradechocolade. Zo garanderen ze de consument dat de boeren die de cacao voor de chocolade produceren en verwerken, op een eerlijke manier worden behandeld. Vandaag gaat Lidl België een stap verder. De supermarkt gaat boeren een extra premie betalen, wat een primeur is. De consument zal de chocolade herkennen onder de naam “Way To Go!” en weet op die manier dat zijn geld goed terecht komt. De chocolade is bovendien 100% traceerbaar tot de coöperatie Kuapa Kokoo.

 

Concreet zal Lidl België 440 boeren in het Afrikaanse land Ghana helpen. De supermarktketen werkt hiervoor samen met Fairtrade, Rikolto (voormalige Vredeseilanden) en Kuapa Kokoo. Die laatste is een coöperatie die cacaoboeren verenigt en haar leden een menswaardig bestaan laat opbouwen en op een duurzame en milieuvriendelijke manier cacao laat telen. Kuapa Kokoo spant zich daarnaast in om meer vrouwen te betrekken in de cacaoteelt.

 

“Wie onze superfairtradechocolade koopt, helpt de cacaoboer zijn leven en de wereld nog beter te maken. Elk ingrediënt dat afkomstig kan zijn van eerlijke handel, moet dat ook zijn! Door met Kuapa Kokoo te werken, geven we de consument de garantie dat een deel van het geld dat ze voor de chocolade in de winkel betalen, rechtstreeks naar de boeren gaat. Zonder tussenstappen”, zegt Boudewijn van den Brand, CEO van Lidl België.

 

Initiatieven om cacaoboeren op te leiden en te ondersteunen

Met het extra geld wil Lidl extra investeren in verschillende initiatieven die de boeren ondersteunen. Die initiatieven worden op poten gezet samen met de boeren en de coöperatie.

 

“Met de extra premie die wij bovenop de fairtradepremie betalen, kunnen de boeren werken aan een beter inkomen. We gaan hiervoor ter plaatse, in Ghana, samenwerken met de coöperatie Kuapa Kokoo en met Fairtrade en Rikolto. We starten met twee concrete projecten. Enerzijds gaan we de boeren ondersteunen om naast cacao ook andere economische activiteiten op te starten, zoals de productie van rijst, honing en zeep als aanvulling op hun cacao teelt. Anderzijds gaan de boeren begeleid worden in het professionaliseren van hun oogsttechnieken. Dat gaat bijvoorbeeld over het aanleren van nieuwe snoei- en sproeimethodes en manieren om de grond te bewerken. Zo kunnen de boeren een aanzienlijk hoger rendement halen uit hun productie. Beide projecten moeten ertoe leiden dat de inkomens van de cacaoboeren op korte tijd aanzienlijk toenemen.”, zegt Philippe Weiler, hoofd duurzaamheid bij Lidl.

 

100 procent duurzame chocolade in kader van charter ‘Beyond Chocolate’

Deze primeur past volledig in het charter ‘Beyond Chocolate’ dat Lidl vorig jaar in december mee ondertekende samen met tientallen bedrijven uit de chocolade- en retailsector. Dat charter houdt in dat de Belgische chocoladesector tegen 2025 wil streven naar honderd procent duurzame geproduceerde chocolade en tegen 2030 naar een leefbaar inkomen voor alle cacaoboeren.

 

Uittredend vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, die het charter mee opstartte, is dan ook verheugd dat duizenden consumenten op een tastbare manier mee helpen verduurzamen.

 

“België is wereldberoemd voor haar chocolade. Jaarlijks importeren we meer dan 300.000 ton. Daarmee staan we in de Europese top drie. Een jaar na de lancering van Beyond Chocolate is het fantastisch en bemoedigend om te zien hoe Lidl duurzame doelstellingen concretiseert. En het verhaal gaat verder dan de eerlijke verloning van cacaoboeren. De consumenten hier helpen indirect ook kinderarbeid aan te pakken en ontbossing tegen te gaan. Eerlijk maakt onze chocolade gewoon nog lekkerder”, aldus minister De Croo.

 

Verkoop van superfairtradechocolade is Belgisch idee

Het idee om de chocolade “Way to Go!” te verkopen en zo honderden cacaoboeren te steunen, is bedacht door de experten van de afdelingen Inkoop en CSR bij Lidl België. De verwerking van de cacao tot chocolade die voor de consument bestemd is, gebeurt in Duitsland bij Ludwig Weinrich. Dat is een bekende chocoladefabriek die erom gekend staat om op eerlijke manier te produceren.

 

“Het is super om te zien hoe duurzaamheid ingebakken zit bij onze medewerkers. We willen elk jaar tien procent duurzamer zijn. Consumenten staan vandaag meer en meer stil bij de traceerbaarheid van producten en of ze op een duurzame manier geteeld worden. Met dit initiatief willen we tonen dat we dat ernstig nemen”, aldus Boudewijn van den Brand.

 

De “Way to Go!” chocolade zal in alle 315 winkels van Lidl in België en Luxemburg verkocht worden aan 1,99 euro. De chocolade zal vanaf deze week in vier verschillende smaken beschikbaar zijn: melk, puur, caramel-zeezout en pecannoot-cocos.

 
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Project: Open ondernemerschap!

Wens je meer visibiliteit, meer leads naar je onderneming of product?
Gebruik dan onze voordelige bedrijfspagina en wordt door duizenden bezoekers online gevonden!

Wil je gratis ondernemersnieuws plaatsen?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Anzegem
15-10-2019

Op maandag 14/10 vindt een werfbezoek plaats van het 5e en 6e lager van VBS Heirweg op onze werf te Anzegem in samenwerking met opdrachtgever Provincie West-Vlaanderen. Hier wordt een buffer- en overstromingsbekken aangelegd om de blijvende waterproblematiek tegen te gaan. Omdat interesse in een carrière in de bouwsector blijft dalen, engageren wij ons graag om de kennis omtrent deze...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Leuven
15-10-2019

In het Rijksarchief van Leuven in de wettelijke passeringen voor de schepenbank van de beide Kaggevinne's is er een opmerkelijk document te voorschijn gekomen door amateur historicus en genealoog Martien Mondelaers uit Diest. De toenmalige secretaris Arnoldus Wiers heeft een nota in zijn boek neergeschreven over de vrouwe van Diest en Zichem, Anna van Loreynen de weduwe van Rene van...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Antwerpen
15-10-2019

Dit wordt de nieuwe marathon in Antwerpen!Precies 100 jaar na de olympische marathon van 1920 krijgt Antwerpen opnieuw een (aparte) marathon: de Antwerp Night Marathon. De eerste editie vindt plaats op zaterdagavond 12 september en volgt een spectaculair parcours dat hoofdzakelijk door het centrum van de stad loopt. Het is geen toeval dat de nieuwe marathon er net volgend jaar komt. Antwerpen...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Ieper
15-10-2019

Wie reisplannen heeft kan voortaan ook in Ieper bij Connections terecht. De Belgische reisorganisatie opent deze week zijn 34ste travel shop in de Rijselstaat, in het hart van de Kattenstad. West-Vlaamse lokt Connections naar haar thuisstadDat de shop in Ieper er kwam is de verdienste van de dynamische shopmanager zelf. Lies Portier en haar echtgenoot komen uit de streek en bouwen momenteel hun...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Limburg | Kempen | Vlaams Brabant | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het