Proeftuin: kinderopvang en werk voor kwetsbare gezinnenEr komt een nieuwe Kinderkribbe in het kader van PACE aan de Caputsteenstraat in het najaar. Het College van Burgemeester en Schepenen keurde de plannen daarvoor goed. Het PACE-project (Providing Access to Childcare and Employment) is een internationaal project dat de toegang tot kinderopvang wil vergemakkelijken en ondersteunt tegelijkertijd werkzoekende en kwetsbare ouders in hun traject naar werk.

 

Mechelen start dit najaar met een kinderopvang aan de Caputsteenstraat in het kader van het PACE-project. Het gebouw naast de ingang van de Caputsteenpark waar eerder onder meer drinkwatermaatschappij Pidpa gevestigd was, wordt omgevormd tot Kinderkribbe. De stad Mechelen en het Sociaal Huis zullen hier de komende drieënhalf jaar methodieken ontwikkelen en hindernissen wegwerken om kwetsbare gezinnen te begeleiden naar occasionele kinderopvang en tewerkstelling.

 

Drempels verlagen naar opvang en werk voor kwetsbare gezinnen

De nieuwe kinderkribbe zal opvang bieden voor 15 kinderen van kwetsbare gezinnen per dagdeel. Deze proeftuin valt onder toezicht van Stad Mechelen. De bedoeling is om te onderzoeken hoe men barrières voor gezinnen weg kan nemen. Drempels verlagen naar opvang en werk. Dit project is een belangrijke schakel in de strijd tegen sociale uitsluiting en kinderarmoede in Europa en zeker ook in Mechelen.

 

Nieuwe doelgroep bereiken

“Met dit initiatief willen we ook een nieuwe doelgroep bereiken. Namelijk ouders die nog niet vertrouwd zijn met systemen van kinderopvang. We wijzen hen op de kwaliteiten van kinderopvang en op de mogelijkheid die dit biedt om ook zelf, indien men dit wenst, actief te blijven op de arbeidsmarkt”, stelt schepen van Sociale Economie Katleen Den Roover.

 

Naast kinderopvang ook gezinsbegeleiding

“We willen drempels naar werk en kinderopvang zo laag mogelijk houden in Mechelen. In het nieuwe gebouw is er naast kinderopvang ook gezinsbegeleiding voor ouders. We stappen mee in deze grensoverschrijdende proeftuin, om te onderzoeken hoe kwetsbare gezinnen makkelijker de weg kunnen vinden naar kinderopvang en werk”, zegt schepen van Kinderopvang, Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.

“Een gebrekkige toegang tot kinderopvang vormt vaak een drempel voor ouders om opleidingen te volgen, werk te zoeken of om te werken. Hier is letterlijk en figuurlijk ruimte voor nodig. “Drie vliegen in een klap: nuttige besteding van ongebruikte kantoorgebouwen, meer opvangplaatsen en meer mensen aan het werk krijgen,” voegt schepen Koen Anciaux er nog aan toe.

 

Zinvolle maatschappelijke invulling van stadsgebouw

“Andermaal leidt dit project met de Europese financiële steun tot het wegwerken van leegstand en een zinvolle maatschappelijke invulling van een stadsgebouw”, besluit schepen van Openbare Werken Chris Backx.

 

In totaal is er voor deze herinrichting een budget van € 262.025 voorzien. 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  21-04-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
16-12-2017

Vanaf 8 januari dakwerken in de Lange Nieuwstraat, zie www.mechelen.be/dakwerken-lange-nieuwstraat Voor meer informatie over de werven van de stad en het bouwverlof zie www.mechelen.be/vernieuwing-nekkerspoel voor werken Grote Nieuwedijkstraat www.mechelen.be/speecqvest voor Speecqvest en www.mechelen.be/werkenhombeek voor de werken in Hombeek.


Meer info

Mechelen
Mechelen
16-12-2017

Eerder dit jaar vroeg de stad Mechelen een subsidie aan voor de werking van haar onroerend erfgoeddepot. Dat wordt ondergebracht in het integraal erfgoeddepot voor roerend en onroerend erfgoed van de stedelijke erfgoedcollecties, Depot Rato aan de Leuvensesteenweg. Vlaams minister-president Geert Bourgeois, bevoegd voor onroerend erfgoed, informeerde de stad dat nu ook een subsidie wordt...


Meer info

Mechelen
Mechelen
14-12-2017

Na de winterprik van de afgelopen dagen is het tijd om volop af te tellen naar het tweede weekend van Mechelen houdt je Warm. Wat staat er dit weekend op het programma? Kerstmarkt aan de Dijle – weekend 1 (15-17 dec) Van vrijdag 15 t.e.m. zondag 17 december kan je snuisteren op de kerstmarkt. Dit jaar wordt de locatie uitgebreid. Zo kan je op zowel de Vismarkt, Haverwerf als...


Meer info

Mechelen
Mechelen
13-12-2017

De bewoners van het Groot Begijnhof organiseren naar jaarlijkse gewoonte een levende kerststal. Het evenement vindt dit weekend plaats op het binnenplein van brouwerij Het Anker. Nieuwigheden dit jaar: een afvalarme editie en de inzameling schoolmateriaal voor de kinder- en tienerwerking J@M. Een massa figuranten, een ezel, schapen, een kinderkoor, live muziek,… alles is voorhanden om...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het