Proeftuin: kinderopvang en werk voor kwetsbare gezinnenEr komt een nieuwe Kinderkribbe in het kader van PACE aan de Caputsteenstraat in het najaar. Het College van Burgemeester en Schepenen keurde de plannen daarvoor goed. Het PACE-project (Providing Access to Childcare and Employment) is een internationaal project dat de toegang tot kinderopvang wil vergemakkelijken en ondersteunt tegelijkertijd werkzoekende en kwetsbare ouders in hun traject naar werk.

 

Mechelen start dit najaar met een kinderopvang aan de Caputsteenstraat in het kader van het PACE-project. Het gebouw naast de ingang van de Caputsteenpark waar eerder onder meer drinkwatermaatschappij Pidpa gevestigd was, wordt omgevormd tot Kinderkribbe. De stad Mechelen en het Sociaal Huis zullen hier de komende drieënhalf jaar methodieken ontwikkelen en hindernissen wegwerken om kwetsbare gezinnen te begeleiden naar occasionele kinderopvang en tewerkstelling.

 

Drempels verlagen naar opvang en werk voor kwetsbare gezinnen

De nieuwe kinderkribbe zal opvang bieden voor 15 kinderen van kwetsbare gezinnen per dagdeel. Deze proeftuin valt onder toezicht van Stad Mechelen. De bedoeling is om te onderzoeken hoe men barrières voor gezinnen weg kan nemen. Drempels verlagen naar opvang en werk. Dit project is een belangrijke schakel in de strijd tegen sociale uitsluiting en kinderarmoede in Europa en zeker ook in Mechelen.

 

Nieuwe doelgroep bereiken

“Met dit initiatief willen we ook een nieuwe doelgroep bereiken. Namelijk ouders die nog niet vertrouwd zijn met systemen van kinderopvang. We wijzen hen op de kwaliteiten van kinderopvang en op de mogelijkheid die dit biedt om ook zelf, indien men dit wenst, actief te blijven op de arbeidsmarkt”, stelt schepen van Sociale Economie Katleen Den Roover.

 

Naast kinderopvang ook gezinsbegeleiding

“We willen drempels naar werk en kinderopvang zo laag mogelijk houden in Mechelen. In het nieuwe gebouw is er naast kinderopvang ook gezinsbegeleiding voor ouders. We stappen mee in deze grensoverschrijdende proeftuin, om te onderzoeken hoe kwetsbare gezinnen makkelijker de weg kunnen vinden naar kinderopvang en werk”, zegt schepen van Kinderopvang, Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.

“Een gebrekkige toegang tot kinderopvang vormt vaak een drempel voor ouders om opleidingen te volgen, werk te zoeken of om te werken. Hier is letterlijk en figuurlijk ruimte voor nodig. “Drie vliegen in een klap: nuttige besteding van ongebruikte kantoorgebouwen, meer opvangplaatsen en meer mensen aan het werk krijgen,” voegt schepen Koen Anciaux er nog aan toe.

 

Zinvolle maatschappelijke invulling van stadsgebouw

“Andermaal leidt dit project met de Europese financiële steun tot het wegwerken van leegstand en een zinvolle maatschappelijke invulling van een stadsgebouw”, besluit schepen van Openbare Werken Chris Backx.

 

In totaal is er voor deze herinrichting een budget van € 262.025 voorzien. 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  21-04-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
26-04-2017

Op vrijdag 28 april zetten over heel Vlaanderen lokale organisatoren hun muzikale helden in de schijnwerpers onder de noemer ‘Lokale Helden’. Met dit project daagde Poppunt iedereen, van steden of dorpen tot verenigingen of cafés, voor de 2de keer uit om samen met de rest van Vlaanderen en Brussel één grote ode aan muzikaal talent te organiseren. In Mechelen...


Meer info

Mechelen
Mechelen
26-04-2017

Sociaal Huis Mechelen, vzw Cachet en Jeugdzorg Emmaüs Mechelen (vzw Emmaüs) wonnen vorig jaar de federale prijs voor armoedebestrijding. In het kader daarvan is er nu het co-housingproject opgestart. Het Sociaal Huis heeft twee woningen laten renoveren en zes wooneenheden gecreëerd voor jongeren die worden begeleid door Jeugdzorg Emmaüs Mechelen. Vandaag zijn deze gerenoveerde...


Meer info

Mechelen
Mechelen
26-04-2017

De fietstelpaal aan de fiets- en voetgangersbrug aan het Nekkerspoelstation stond al een tijdje ingepakt klaar. Momenteel is de paal nog aan het proefdraaien, de echte tellingen starten binnenkort. Het tellen van de fietsers is een instrument om het fietsbeleid af te stemmen. Een recent onderzoek van Test Aankoop zette onze stad op de derde plaats op het vlak van fietsvriendelijkheid. Een...


Meer info

Mechelen
Mechelen
26-04-2017

“Organiseer een groepsaankoop voor computers en onderhandel een goedkoper internetabonnement voor Mechelse scholieren”; Dat voorstel lanceerden gemeenteraadsleden Klaartje Heiremans (Groen) en Patricia Verbeeck (Open VLD) vanavond op de Mechelse Gemeenteraad. Bij monde van burgemeester Bart Somers reageerde het schepencollege positief op het voorstel. De evolutie naar een digitale...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het