Proeftuin: kinderopvang en werk voor kwetsbare gezinnenEr komt een nieuwe Kinderkribbe in het kader van PACE aan de Caputsteenstraat in het najaar. Het College van Burgemeester en Schepenen keurde de plannen daarvoor goed. Het PACE-project (Providing Access to Childcare and Employment) is een internationaal project dat de toegang tot kinderopvang wil vergemakkelijken en ondersteunt tegelijkertijd werkzoekende en kwetsbare ouders in hun traject naar werk.

 

Mechelen start dit najaar met een kinderopvang aan de Caputsteenstraat in het kader van het PACE-project. Het gebouw naast de ingang van de Caputsteenpark waar eerder onder meer drinkwatermaatschappij Pidpa gevestigd was, wordt omgevormd tot Kinderkribbe. De stad Mechelen en het Sociaal Huis zullen hier de komende drieënhalf jaar methodieken ontwikkelen en hindernissen wegwerken om kwetsbare gezinnen te begeleiden naar occasionele kinderopvang en tewerkstelling.

 

Drempels verlagen naar opvang en werk voor kwetsbare gezinnen

De nieuwe kinderkribbe zal opvang bieden voor 15 kinderen van kwetsbare gezinnen per dagdeel. Deze proeftuin valt onder toezicht van Stad Mechelen. De bedoeling is om te onderzoeken hoe men barrières voor gezinnen weg kan nemen. Drempels verlagen naar opvang en werk. Dit project is een belangrijke schakel in de strijd tegen sociale uitsluiting en kinderarmoede in Europa en zeker ook in Mechelen.

 

Nieuwe doelgroep bereiken

“Met dit initiatief willen we ook een nieuwe doelgroep bereiken. Namelijk ouders die nog niet vertrouwd zijn met systemen van kinderopvang. We wijzen hen op de kwaliteiten van kinderopvang en op de mogelijkheid die dit biedt om ook zelf, indien men dit wenst, actief te blijven op de arbeidsmarkt”, stelt schepen van Sociale Economie Katleen Den Roover.

 

Naast kinderopvang ook gezinsbegeleiding

“We willen drempels naar werk en kinderopvang zo laag mogelijk houden in Mechelen. In het nieuwe gebouw is er naast kinderopvang ook gezinsbegeleiding voor ouders. We stappen mee in deze grensoverschrijdende proeftuin, om te onderzoeken hoe kwetsbare gezinnen makkelijker de weg kunnen vinden naar kinderopvang en werk”, zegt schepen van Kinderopvang, Koen Anciaux, voorzitter van het Sociaal Huis.

“Een gebrekkige toegang tot kinderopvang vormt vaak een drempel voor ouders om opleidingen te volgen, werk te zoeken of om te werken. Hier is letterlijk en figuurlijk ruimte voor nodig. “Drie vliegen in een klap: nuttige besteding van ongebruikte kantoorgebouwen, meer opvangplaatsen en meer mensen aan het werk krijgen,” voegt schepen Koen Anciaux er nog aan toe.

 

Zinvolle maatschappelijke invulling van stadsgebouw

“Andermaal leidt dit project met de Europese financiële steun tot het wegwerken van leegstand en een zinvolle maatschappelijke invulling van een stadsgebouw”, besluit schepen van Openbare Werken Chris Backx.

 

In totaal is er voor deze herinrichting een budget van € 262.025 voorzien. 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  21-04-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
17-03-2018

Stad krijgt fietspomp, deelnemers krijgen fietsherstelset Zoals de voorbije jaren, deed Groep Mechelen (Stad en Sociaal Huis) ook dit jaar weer mee aan de Winter Trophy van Bike to Work. Via Bike to Work kunnen alle werknemers hun fietsritten van en naar het werk registreren. De punten die ze daarmee verzamelen kunnen ze gebruiken voor kortingen bij een aantal winkels. Tijdens de Winter...


Meer info

Mechelen
Mechelen
16-03-2018

Op 24 maart organiseert de stedelijke bibliotheek in samenwerking met de KU Leuven een wetenschapsbeurs voor kleine professoren. Tussen 13 en 16 uur leren kinderen tussen 6 en 12 jaar zelf een bruisbal maken, een snoepbrug bouwen of proberen ze een computer te verslaan in een spelletje blad-steen-schaar. “Dat de bibliotheek meer is dan een verzameling boeken, bewijst ze alweer met dit...


Meer info

Mechelen
Mechelen
16-03-2018

De voorbije dagen installeerden de jongeren van het Mechelse Busleyden Atheneum hun videokunst in het vernieuwde Museum Hof van Busleyden. Wekenlang werkten ze samen met professionele kunstenaars rond het thema rechtvaardigheid. Vanaf volgende week vrijdag is hun videokunst te zien in de nieuwe expo Roep om Rechtvaardigheid. Hoe oordelen jongeren over onrecht en rechtvaardigheid in tijden van...


Meer info

Mechelen
Mechelen
>>
15-03-2018

Op 23 maart opent de expo Roep om Rechtvaardigheid in Museum Hof van Busleyden. Het brengt topkunstwerken samen rond thema's als rechtspraak, onrecht en rechtvaardigheid. Met werk van o.a. Quinten Metsys, Pieter Breugel de Oude, Peter Paul Rubens... Naar aanleiding van het stadsfestival OP.RECHT.MECHELEN. zal het Museum Hof van Busleyden onderdak bieden aan de tentoonstelling ''Roep...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het