Op 15 september start de provincie Antwerpen met het ruimen van haar waterlopenIn de provincie Antwerpen kronkelt 2.400 km aan provinciale, onbevaarbare,  waterlopen die bijna allemaal tegen 14 februari een onderhoudsbeurt zullen krijgen. Een goed onderhoud zorgt ervoor dat de beken de watertoevloed na een fikse regenbui vlot kunnen opvangen en afvoeren. Een cruciaal gegeven voor gemeenten en burgers in hun strijd tegen wateroverlast en overstromingen.

Bijna alle provinciale waterlopen krijgen minstens 1 kruidruiming per jaar. Dit gebeurt met de hand of machinaal, in de periode tussen 15 september en 14 februari. Er wordt stroomafwaarts gestart, om vervolgens geleidelijk de meer opwaartse gedeelten van een waterloop aan te pakken.

 

Soms grijpt de provincie ook tijdens de zomer in, als dat noodzakelijk is om wateroverlast te vermijden.

 

Ongeveer 70% kan machinaal geruimd worden

Didier Soens, directeur van de dienst Integraal Waterbeleid van de provincie, legt uit wat het beheer inhoudt. “Te veel kruid in een waterloop kan de vlotte doorstroming van het water in het gedrang brengen en tot overstromingen leiden. Net zoals zwerfvuil of andere hindernissen trouwens. Wij zorgen ervoor dat het water weer ruimte krijgt en zijn weg vindt. Ook houden we doorheen het jaar meer dan 200 vuilroosters proper. En soms moeten oevers hersteld worden of slib geruimd.”

Provinciale waterlopen alsmaar belangrijker in de strijd tegen wateroverlast

Door de klimaatsverandering maar ook door de aanhoudende verstedelijking en betonnering van de beschikbare ruimte, krijgen de kleine waterlopen steeds meer water te verwerken. Via deze provinciale waterlopen moet het water zijn weg vinden naar grotere rivieren en zo verder naar de zee.

De vlotte doorstroming van deze waterlopen is cruciaal, maar helaas komt het meer en meer voor dat waterlopen de hoeveelheid water niet meer aan kunnen. De provincie investeert dan ook alsmaar meer middelen in de aanleg van overstromingsgebieden en pompinstallaties en in het herstel van valleigebieden.

 

Rik Röttger beklemtoont hierbij de gezamenlijke verantwoordelijkheid. “Slechts 1 obstakel kan in een traject een hele waterloop lam leggen. We pleiten ervoor dat iedereen ons helpt om vrije doorgang te verlenen om de onderhoudswerken mogelijk te maken en voldoende afstand tot de waterloop bewaart. We gaan daar ook strenger op toekijken. Zie je iets dat niet thuishoort in een onbevaarbare waterloop, laat het dan de provincie weten via www.meldpuntwaterlopen.be. Zo kunnen burgers én provincie samen 2.400 km waterlopen in het gareel houden en tijdig problemen aanpakken.”
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-09-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Provincie Antwerpen

Antwerpen
21-10-2017

De provincie Antwerpen lokt haar inwoners naar zeven feeërieke locaties De provincie Antwerpen wil haar inwoners overhalen om buiten te komen, ook al is het koud en guur. Vanaf 20 oktober kan je op www.gezelligbuiten.be grasduinen tussen activiteiten die zowel winters als vurig zijn. Op 11 november bijt Arboretum Kalmthout de spits af met een zaklampwandeling. Je kan ook sterren kijken in...


Meer info

Provincie Antwerpen
Antwerpen
20-10-2017

Provincie stimuleert bedrijven om te investeren in duurzame energie. Bedrijven moeten blijvend innoveren en samenwerken. Om ondernemers hierbij te inspireren, lanceert het Antwerpse provinciebestuur een nieuw semestrieel tijdschrift. InZicht is een fris magazine waarin naast innoverende voorbeelden uit de regio, zaakvoerders meteen praktische informatie krijgen om zelf aan de slag te gaan. Het...


Meer info

Provincie Antwerpen
Antwerpen
19-10-2017

Het documentatieteam van Kazerne Dossin onder leiding van Dorien Styven werd gisterenavond bekroond met de Erfgoedprijs 2017 voor het herinneringsproject ‘Geef Ze een Gezicht’. Projectverantwoordelijke Dorien Styven ontving de prijs ter waarde van 2.500 euro uit handen van gedeputeerde Luk Lemmens in aanwezigheid van minister voor Cultuur Sven Gatz. De laureaat van de Erfgoedprijs...


Meer info

Provincie Antwerpen
Bonheiden
18-10-2017

Detailhandelscoaches provincie Antwerpen werkten al in bijna helft van gemeenten mee aan sterk detailhandelsbeleid De gemeente Bonheiden wil de komende jaren sterk inzetten op detailhandel in de dorpskernen van Rijmenam en Bonheiden. Daarvoor krijgt de gemeente de hulp van een detailhandelscoach van provincie Antwerpen. Deze provinciale coach zal de gemeente Bonheiden begeleiden bij het...


Meer info

Provincie AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het