44ste Canadees Wandelweekend op 4 en 5 novemberZowel het organisatiecomité als de WNZB wandelclub uit Knokke-Heist zijn druk bezig met de voorbereidingen van de 44ste herdenkingstocht in het weekend van 4 en 5 november 2017. Een Canadees contingent zal traditioneel deelnemen en alle plechtigheden bijwonen terwijl de ‘For Freedom Pipes & Drums’ instaan voor de muzikale begeleiding op de diverse locaties.

Op zondag 5 november is er tijdens de bevrijdingsmars om 15 uur ook een bloemenhulde aan de Hickmanbrug te Retranchement te ere van de Canadese Genie die in er in 1944 een baileybrug monteerde om het laatste stuk van de ‘Switch Pocket’ te zuiveren van de bezetter. Knokke en Heist waren op 1 en 2 november vrij. Op het Oosthoekplein zal de Kon. Scoutsharmonie St. Leo klaarstaan om het Canadees peloton te begeleiden naar het Monument der Gesneuvelden en het stadhuis. De nieuwe ambassadeur van Canada wordt verwacht op 5 november. De gemeentebesturen van Sluis en Knokke-Heist, en Sportdienst verlenen hun volle medewerking aan de herdenkingsplechtigheden.

Op zaterdag 4 november kunnen verschillende afstanden worden gewandeld 6/10/13/18 km (vrije start 9-14 u). Op zondag  5 november kan 8/13/18 km afgelegd worden (vrije start 10-14 u) . Het laatste stuk van de 18 km wordt gewandeld met de deelnemers van de 33 km.

Hoogtepunt blijft de 44ste Canadese Bevrijdingsmars van Hoofdplaat naar Knokke (voorinschrijven noodzakelijk daar de deelnemers met bussen worden gevoerd naar de startplaats).

Bussen vanaf 7.30 tot 8.30 uur op het Verweeplein. WNZB staat in voor de opvang van de wandelaars in een verwarmde tent op de markt alsook langs het parcours.

Inlichtingen/ Inschrijvingen:  www.wnzb.be

The Banks of the Leopold Canal

The Banks of the Leopold Canal is een aangrijpend nummer van de Canadese band ‘Deep Dark Woods’ over de strijd bij het Leopoldkanaal in West-Vlaanderen. Het is dit jaar ook het thema rond de herdenkingen van de 44ste Canadese Bevrijdingsmars in Knokke-Heist. De lokale band ‘Almost Heaven’ zong dit nummer vorig jaar op ‘Canada-dag’ of Nationale Canadese feestdag in het Cultureel Centrum Scharpoord. Een passend gedicht werd vertaald en zal dit jaar op de herdenkingsmis op zaterdag 4 november worden uitgedeeld.

In oktober 1944 waren het Afleidingskanaal van de Leie en het Leopoldkanaal het strijdtoneel in de opmars van de Canadese bevrijdingstroepen. De Duitsers boden aan deze natuurlijke barrière hevige weerstand wat toeliet hun manschappen te kunnen evacueren over de Schelde.

Op 13 september hadden enkele regimenten van de 10de Infanterie Brigade reeds geprobeerd bij de wijk ’t Molentje te Moerkerke de beide kanalen te dwarsen. Na hevige artilleriebeschietingen zou de Genie een brug leggen op de tanks toe te laten verder door te stoten naar Knokke. Het plan mislukte echter. De manschappen werden met canvasboten overgezet maart stootten op hevig Duits verzet. Manschappen van het ‘Lincoln & Welland Regiment’ en het ‘Algonquin Regiment’ werden gevangen genomen. Men telde heel wat slachtoffers zowel bij de Duitsers als Canadezen. Met alle middelen, bootjes en al zwemmend trokken de Canadezen zich terug.

Pas op 6 oktober 1944 werd het Leopoldkanaal opnieuw het strijdtoneel  in’ Operatie Switch Back’.  De 7de Canadese Infanterie Brigade werd aangeduid om op twee plaatsen het kanaal te dwarsen.  Op hetzelfde tijdstipt zouden Canadezen met amfibievoertuigen landen in de buurt van Hoofdplaat en Biervliet bij de Schelde en zo verder  doorstoten naar Breskens, Oostburg en de Belgische grens.

In de buurt van de wijken ‘Moerhuize’ en ‘Middeldorpe’ , ten oosten van St. Laureins , werden voorafgaand aan de  aanval, artillerie ter beschikking gesteld alsook het gebruik van de ‘Wasp’ of vlammenwerpers. Soldaten van de ‘Canadian Scottish Regiment’ en de ‘Regina Riffles’ trokken over het water naar de Duitse stellingen. Op 9 oktober werd de kloof tussen de twee bruggenhoofden gedicht door de reserve-eenheid van de’Royal Winnipeg Rifles’.  Een compagnie van ‘’’The Royal Montreal Regiment’ werd voor het eerst ingezet sedert de landing in Normandië en telde enorme verliezen. Tussen 6 en 12 oktober telde de 7de Can. Inf. Brig. 533  slachtoffers waaronder 111 gesneuvelden.

Na het werpen van een baileybrug konden tanks van het ‘British Columbia Regiment’ de infanteristen bijstaan in hun verdere opmars door West-Zeeuws-Vlaanderen.

Pas op 1 en 2 november werden Knokke & Heist bevrijd en was alle Duitse weerstand gebroken.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  13-10-2017

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
08-12-2017

In samenwerking met de hogeschool Vives organiseert het gemeentebestuur van Knokke-Heist opnieuw de Techniekacademie. Dit initiatief waarbij kinderen van 10 tot 12 jaar op een unieke manier worden betrokken bij techniek en technologie. was de voorbije twee jaar een groot succes. Zin om deel te nemen? Schrijf dan nu je kind in want de plaatsen zijn beperkt tot maximaal 20 plaatsen. Inschrijven kan...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
08-12-2017

Het is algemeen geweten dat Italianen van 'la mamma' houden. En dat kan je zeker ook zeggen van Massimo, de gekwelde hoofdrolspeler in 'Fai bei sogni'. Je kunt de tweede langspeler van de Italiaanse regisseur Marco Bellocchio op maandag 11 december 2017 zien in Cultuurcentrum Scharpoord om 14.30 en 20 uur. De idyllische jeugd van de negenjarige Massimo wordt abrupt verstoord door...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
08-12-2017

Sinds 2009 komen er op 2de Kerstdag op zo’n 100 plaatsen in heel Vlaanderen mensen samen om traditionele Vlaamse kerstliederen te zingen en soms vergeten kerstmuziek nieuw leven in te blazen. Ook dit jaar nodigt Davidsfonds Westkapelle alle mensen van de wijde omtrek uit om dit opnieuw te beleven. Voor de vijfde keer op rij ben je van harte welkom op dinsdag 26 december 2017 om 16 uur in de...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
08-12-2017

Naar aanleiding van de 'warmste week', kun je op vrijdag 22 december 2017 tussen 15.30 en 17.30 uur een portie dagverse soep kopen voor €2 euro in Museum Sincfala. Terwijl je geniet van een heerlijk soepje, gemaakt door leerkrachten en leerlingen van 'Het Anker', kun je de expo 'Cafés en Middenstand in de badstad' ontdekken. Meer dan 500 nog nooit...


Meer info

Knokke-HeistAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het