Voorlopige bescherming van de Gulpvallei, Altenbroek en Voervallei met omgeving in VoerenGeert Bourgeois, Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft de Gulpvallei, Altenbroek en Voervallei met omgeving voorlopig beschermd als cultuurhistorisch landschap.

 

“Het Voerense landschap is zowel op esthetisch als historisch vlak een erfgoedparel. Met de voorlopige bescherming als cultuurhistorisch landschap verzekeren we de bewaring van dit prachtige gebied voor toekomstige generaties”, aldus minister-president Geert Bourgeois.

 

Huub Broers, burgemeester van Voeren onderschrijft de stelling van Geert Bourgeois. Het is immers belangrijk dat ons landschap zijn allures behoudt en niet ten prooi valt van degenen (veelal externen los van de lokale landbouw) die het geleidelijk aan en zonder scrupules sterk wijzigen en geen rekening houden met de schoonheid ervan. Ons gemeentebestuur zet hiermee sterk in op de lokale landbouw en veeteelt, de normale omgeving voor de Voerense bevolking en het toerisme. Iedereen krijgt nu zijn inspraak en aan de hand daarvan zal bekeken worden of er hier en daar nog aanpassingen moeten gebeuren. Een voorlopig beschermd landschap valt wel al onder de vraag- en meldingsplicht vooraleer men er iets aan wil wijzigen. 

 

Het cultuurhistorische landschap van De Gulpvallei start vanaf de grens met Hombourg (Wallonië) in het zuiden tot aan de grens met Slenaken (Nederland) in het noorden. De Kloosterhofhoeve en aanpalende bronnenrijke graslanden in de Teuvenbeek liggen aan de westelijke zijde van het beschermde landschap. De bescherming van Altenbroek en de Voervallei omvat van oost naar west de vallei van de Veurs vanaf Krindaal en de vallei van de Voer van Sint-Martens-Voeren tot aan de westelijke staatsgrens met Nederland. Het volledige gebied van Altenbroek en de omgeving van het Hoogbos vormen de noordelijke grens.

 


 

De valleigraslanden en de aanpalende grasland- en graftenrijke hellingsgronden vormen een belangrijke component binnen het landschap. De aanpalende (beboste) hellingen en plateaus hebben eveneens een grote erfgoedwaarde en samenhang met de valleien. De Gulpvallei bevat een grote dichtheid aan punt- en lijnvormige landschapselementen zoals houtkanten, solitaire bomen, veekeringshagen van geschoren meidoorn en holle wegen. In de valleien en op de hellingen komen veel historische permanente graslanden voor, soms met hoogstamboomgaard en vaak begrensd door houtkanten op graften of meidoornhagen.

 

Verspreid in het landschap liggen gebouwen met erfgoedwaarde die karakteristiek zijn voor de omgeving zoals het kasteeldomein van Obsinnich, het Kasteel van Teuven, de Abdij van Sinnich en het kasteeldomein van Altenbroek.

 

Het gebied is ontsloten door een dicht stelsel van holle wegen. Vaak staan op kruispunten wegkruisen of kapellen. Ter hoogte van Nurop is er een wad, een weg die de Gulpbeek kruist.

 

Procedure

Na de voorlopige bescherming organiseert het gemeentebestuur een openbaar onderzoek. Op die manier heeft iedereen de kans om opmerkingen of bezwaren kenbaar te maken bij de gemeente. Binnen negen maanden beslist minister-president Geert Bourgeois over een definitieve bescherming.

 

Meer informatie over de procedure:

https://www.onroerenderfgoed.be/nl/bescherming/beschermd-onroerend-erfgoed/procedure/

 

Meer informatie over de site in de inventaris:

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/135384

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/305769
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen Media Support

Hechtel - Eksel
19-01-2018

Bosland/ 2017 was een uitstekend jaar voor Bosland. Zo werden er maar liefst 351.274 wandelaars geteld in de verschillende Bosland wandelgebieden. In 2017 vonden in vergelijking met 2016 4% meer mensen de weg naar de prachtige Boslandnatuur. Ook in 2016 was er al een stijging merkbaar. Raf Truyens, schepen van Bosland in Hechtel-Eksel: “Dat Bosland het goed doet is niet nieuw: ook de...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Beersel
19-01-2018

Ons kartel heeft er vijf uitstekende jaren opzitten. We wegen boven ons gewicht op het Beersels beleid en dit vertaalt zich in heel wat mooie realisaties. Daarom bundelen we nogmaals onze krachten met Veerle Leroy (Groen) als trekker. Samen werken wij aan een sterke lijst met een aantal verrassende nieuwe gezichten. Wij willen bij de komende gemeenteraadsverkiezingen aanzienlijk groeien zodat...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Wevelgem
19-01-2018

Op zaterdag 20 januari deelt Open VLD Wevelgem, Gullegem en Moorsele om 18u winkelkarmuntjes uit op de Wintermarkt aan Café ’t Bankske, Lode de Boningestraat 35 in Wevelgem. Open VLD wil daarmee de stijging van de nettolonen in januari in de verf zetten. Door de taks-shift stijgen de nettolonen in januari opnieuw met gemiddeld 28 euro, sinds 2014 is de totale maandelijkse stijging...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media Support
Lint
18-01-2018

In zijn 7-jarige ervaring als elektrisch rijder stelt Gunter De Pooter, oprichter van VitaeMobility, dat “Elektrisch rijden zonder zorgen pas begint wanneer je kan rekenen op laadpunten bij je favoriete plekken.” Als Belgische pioneer op het gebied van elektrisch rijden heeft Vitaemobility de afgelopen zeven jaar veel ervaring opgedaan. "Samen met onze vertrouwde partners en...


Meer info

Redactie inVlaanderen Media SupportAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het