Automatische voederdispenser maakt diervriendelijke controle van stadsduiven makkelijkerSinds maart 2017 startte de stad Tongeren als eerste Limburgse gemeente met diervriendelijke stadsduivencontrole.  De resultaten na het eerste seizoen waren uiterst positief met een daling van 28,4%. Om de controle te verbeteren wordt vandaag een automatische voederdispenser geplaatst op het dak van het Gallo-Romeins Museum.

 

Stadsduiven zorgden al enige tijd voor overlast in de stad Tongeren. Daarom ging men op zoek  naar een efficiënte, maar diervriendelijke manier om de duivenpopulatie te beperken.  De duiven worden sinds maart 2017 door vrijwilligers gevoederd met maïs die behandeld is met het geneesmiddel R-12. Dat is een middel dat de vruchtbaarheid beïnvloedt. Het voederen gebeurt op 3 strategische plekken (omgeving Grote Markt en OLV-Basiliek, Julianus, Moerenpoort en begijnhofkerk).

 

Patrick Jans, schepen van Milieu

“De stadsduivencontrole staat onder toezicht van erkende dierenartsen. Zij staan in voor de monitoring van o.a. tellingen, datacollectie, evaluatie van de voederlocaties,…  We  voederen met maïs die behandeld is met R-12. Daar zijn we mee begonnen in 2017. Na de positieve resultaten van het eerste seizoen (november 2017) willen we deze manier van werken verderzetten. Deze winter werd de werkmethode geëvalueerd en gezocht om de werkmethode nog te verbeteren. Op advies van de begeleidende dierenartsen kochten we een automatische voederdispenser. Deze dispenser maakt het mogelijk om iedere dag, op het juiste tijdstip (zonsopgang) een juiste hoeveelheid (afgestemd op het aantal te voederen duiven) maïs te voederen en zo de conditionering van de duiven te verbeteren. We plaatsen de voederdispenser op het dak van het Gallo-Romeins Museum, weg van alle drukte en volledig in het vlieggebied van de duiven. Hiermee verwachten we opnieuw een daling van het aantal stadsduiven in de binnenstad. ”

 

Het blijft evenwel verboden om stadsduiven te voederenMet affiches en campagneborden wordt de Tongenaar hierover gesensibiliseerd.

 

Intussen is ook een tweede Limburgse gemeente gestart met deze diervriendelijke controle van duiven nl. Leopoldsburg.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-03-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Tongeren

Tongeren
23-03-2018

In de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 maart 2018 wordt tussen 20.00 uur en 06.00 uur de carpoolparking aan afrit 32 gereinigd. Er geldt dan ook een parkeerverbod.


Meer info

Tongeren
Tongeren
21-03-2018

Tussen 4 en 8 april trekken er Romeinse legionairs door onze streken. Met pak en zak, in volle wapenrusting en met hun lastdieren. Het gaat om een experiment van de Gentse re-enactmentgroep Desmumhnach. Op zondag eindigt hun tocht in het Gallo-Romeins Museum van Tongeren. Het publiek wordt uitgenodigd om de soldaten op te wachten en met hen in gesprek te gaan. Er zijn demonstraties en try-outs. ...


Meer info

Tongeren
Tongeren
19-03-2018

De stad Tongeren investeert in de digitalisering van het gemeentelijk onderwijs in Tongeren. In de periode 2015-2017 werden de klassen van het lager onderwijs in de Tongerse gemeentescholen voorzien van digitale borden. Nu worden er touchscreens geplaatst in de kleuterklassen. Vandaag zijn we te gast in GBS ‘Dolfijn’ te Vreren. Burgemeester Patrick Dewael: “We zetten in...


Meer info

TongerenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het