Knokke-Heist gaat slimmer om met energie, mobiliteit en veiligheidSamen met ENGIE M2M, Internet of Things-operator (IoT) van het Sigfox netwerk in België en IoT-integrator Aptus zetten het gemeentebestuur en AGSO Knokke-Heist eind 2017 een pilootproject op om van de badplaats een nog slimmere gemeente te maken. Met behulp van 66 sensoren verspreid over de hele gemeente, kan Knokke-Heist voortaan het verkeer beter in kaart brengen, de vuilnisophaling optimaliseren, de geluids- en luchtkwaliteit en de waterstanden in de kustgemeente monitoren. Alle gegevens uit de gemeente worden verzameld en visueel voorgesteld op het gecentraliseerd platform Citysense: het ‘city dashboard’. Zo is een betere opvolging mogelijk en kan er sneller ingegrepen worden bij problemen of afwijkingen. Zie videoreportage Focus –WTV.

Knokke-Heist smart en future proof

Knokke-Heist heeft de ambitie een smart city te worden en zit dan ook al van bij het begin op de Internet of Things (IoT)-trein. Geïnspireerd door studies in Barcelona en Kopenhagen startte de gemeente vijf jaar geleden met een eerste proefproject met sensoren. Na evaluatie werden de sensoren verbeterd en uitgebreid. Zo liet Knokke-Heist in 2016 door Aptus enkele sensoren plaatsen die het geluid en de luchtkwaliteit monitoren. De badplaats is ook één van de eerste gemeenten die enkele digitale watermeters plaatste. Met de installatie van een zestigtal sensoren verspreid over de hele gemeente, gaat Knokke-Heist nu een stap verder om slimmer om te gaan met energie, mobiliteit en veiligheid. Slimme parkeersensoren meten de aan- en afwezigheid van elektrische voertuigen op de daarvoor voorziene parkings in het centrum. Sensoren in het asfalt in de Natiënlaan meten het aantal voertuigen die aankomen en vertrekken en dit voor de vier rijvakken. Vijf sensoren monitoren waterniveaus van kritieke riolen en de Zuidwatergang gracht. De vullingsgraad van de publieke vuilnisbakken wordt gecontroleerd aan de hand van sensoren in het deksel. Tien sensoren zorgen voor een extra beveiliging van de toegang tot de technische ruimtes van de gemeente zoals onder andere de watertoren, stockageruimtes, strandcabines van redders, etc. Ook temperatuur en luchtvochtigheid in serverruimtes en openbare ruimtes kunnen gemonitord worden. Eenvoudige trackers sturen gegevens door over de positie van deze voertuigen. Interessant in het kader van veiligheid en diefstal, en optimaal efficiënt gebruik. 

Nieuwe Smart City-projecten in de pijplijn

Samenwerking en technologische ondersteuning krijgen voor een verdere uitwerking van dit soort projecten is niet evident voor een gemeentebestuur. Met dat in het achterhoofd treft de gemeente daarom eerst de juiste voorbereidingen en wordt pas daarna met een verdere uitbreiding gestart. Zo kiest het bestuur ervoor om tijdens openbare werken zo veel mogelijk eigen wachtbuizen te voorzien voor eigen glasvezel. Verleden jaar is ook gestart met de uitrol van wifi op strategische plaatsen binnen de gemeente. Verder wordt bij de aanleg van wegenis in nieuwe verkavelingen de nodige glasvezel voorzien, zodat die in een latere fase meteen gebruikt kan worden als backbone voor een living lab. In 2018 wil het gemeentebestuur verder investeren in Smart City-projecten die nog niet in Vlaanderen worden getest of aanwezig zijn. Hiervoor heeft de gemeente een afzonderlijk actieplan voorzien. Daarnaast wil Knokke-Heist in 2018 de focus plaatsen op wat een 'smart city' kan betekenen voor de burger en projecten kiezen die deze meerwaarde duidelijk kenbaar maken aan inwoners en bezoekers. Het bestuur heeft ook drie projecten ingediend bij het Agentschap Innoveren en Ondernemen in de hoop hiervoor de nodige financiële ondersteuning te krijgen.

 

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-03-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
22-03-2018

In opdracht van Oostkustpolder zou aannemer Vanlersberghe vanaf maandag 19 maart 2018 een persleiding aanleggen die de Hazegrasstraat moet dwarsen ter hoogte van het Jagerspad. De start van de werkzaamheden is op vraag van de aannemer verschoven naar maandag 16 april 2018.


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
22-03-2018

Vanaf maandag 26 maart tot en met dinsdag 10 april 2018 zullen er oeververstevigingswerken uitgevoerd worden in de Oude Hoekestraat ten zuiden van de Dudzelestraat. Tijdens de duur van de werkzaamheden zal gemotoriseerd verkeer niet mogelijk zijn. Tijdens de uitvoering van de werken blijven de trottoirs steeds toegankelijk voor voetgangers en fietsers.


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
22-03-2018

Op zondag 18 maart 2018 vierden Roland Deetens en Marie-Claire Devolder hun 50ste huwelijksverjaardag in Carpe Diem in Sint-Laureins. Het echtpaar stapte in het huwelijksbootje in Ramskapelle op 19 maart 1968. Schepenen Piet De Groote en Kris Demeyere feliciteerden het koppel in naam van het gemeentebestuur. Roland Deetens is geboren in Dudzele op 19 maart 1942. Hij komt uit een gezin met 3...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
22-03-2018

De eerste namen voor Kneistival zijn bekend. Op dinsdag 17 juli 2018 om 20 uur hebben The Skadillacs de eer om het gratis rock- en popfestival te openen. Om 21 uur zorgen De Kreuners voor een daverende afsluiter van de 1ste Kneistivalavond. Op vrijdag 20 juli 2018 staan de Nederlandse groepen Navarone en op zondag 22 juli 2018 DeWolff in de put van Heist. The Skadillacs Als het aan deze 8...


Meer info

Knokke-HeistAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het