‘Whatsapp’ als netwerk voor buurtpreventieHet gemeentebestuur van Hechtel-Eksel en politiezone Kempenland lanceren samen de Whatsapp buurtpreventienetwerken. Onder leiding van 15 coördinatoren worden de inwoners van Hechtel-Eksel actief betrokken bij het verhogen van het veiligheidsgevoel in hun eigen buurt. Hiervoor werd Whatsapp gekozen als communicatiemiddel.

Eind 2017 heeft het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel besloten om in samenwerking met de politiezone Kempenland in te stappen in de WhatsApp buurtpreventienetwerken. Om dit project te laten slagen heeft de gemeente een oproep gedaan naar vrijwillige coördinatoren. Na een informatievergadering in februari stelden maar liefst 15 personen zich kandidaat.

Op 7 maart 2018 zijn de kandidaat-coördinatoren, de gemeente Hechtel-Eksel en de lokale politie Kempenland een eerste keer rond de tafel gaan zitten. Tijdens deze vergadering werden de zones (buurtpreventie-netwerken) afgebakend en in detail de werking van deze buurtpreventienetwerken onder de loep genomen.

“Dankzij de vrijwillige coördinatoren zijn wij erin geslaagd om Hechtel-Eksel te voorzien van tien buurtpreventienetwerken, die in maart zullen opstarten,” aldus Johan Andelhofs, politiezone Kempenland. “Het is uniek in de ruime regio dat vanaf dag één een volledige gemeente is gedekt met WhatsApp buurtpreventienetwerken en deze voorzien zijn van een vrijwillige coördinator(en).”

Inwoners van Hechtel-Eksel kunnen zich via de website http://www.hechtel-eksel.be/whatsappbuurtpreventie  inschrijven in een WhatsApp buurtpreventienetwerk. De vrijwillige coördinatoren zorgen ervoor dat de inwoners worden toegevoegd in de groep en dat alles verloopt volgens de regels (die ook terug te vinden zijn via de site).

Burgemeester Jan Dalemans: “Het doel van deze WhatsApp buurtpreventie netwerken is de bevolking te betrekken bij hun veiligheid en zo sneller de kunnen inspelen op verdachte situaties. Een groep zal pas actief worden bij verdachte situaties (bijvoorbeeld: Een man loopt rond in de straat en heeft extra aandacht voor de woningen of een voertuig stopt aan elke woning en de inzittende kijken in de woning). Vanaf dat ogenblik zal de groep actief worden via het SAAR Principe:

S staat voor Signaleer (men merkt iets op, men ziet iets verdacht)

A staat voor Alarmeer (Alarmeer de politie via 101, het is verplicht om dit eerste te doen alvorens de WhatsApp-groep te gebruiken)

A staat voor App (waarneming bekend maken aan andere via WhatsApp-groep)

R staat voor Reageer/Registreer (bijvoorbeeld lichten aandoen, vriendelijk vragen aan iemand of men de weg kwijt is – kijken wat de persoon/wagen doet en doorgeven via de WhatsApp groep).”

De gemeente Hechtel-Eksel zal nu samen met de vrijwillige coördinators de 10 verschillende buurtWhatsApp groepen ondersteunen.  Wij zullen hierover weldra meer communiceren in ons infoblad, facebookpagina en website.

“Samen met de ANPR camera’s die in de ganse politiezone zijn geplaatst,  het Be-Alert alarmeringssysteem, inbraakpreventie en de vele gerichte politieacties, is de buurtWhatsApp het sluitstuk van een volledig veiligheidsplan” zegt burgemeester Jan Dalemans. “Op die manier trachten we onze gemeente nog veiliger en nog aangenamer te maken, zodat onze inwoners “Gezellig in het Groen” kunnen genieten”.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-03-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Hechtel-Eksel

Hechtel - Eksel
05-09-2018

Dit jaar slaan Overpelt en Hechtel-Eksel de handen in mekaar voor de organisatie van Open Monumentendag. Op zondag 9 september organiseren de twee gemeentebesturen een gezamenlijke Molenfietsroute. Je kan in Overpelt aan de Sevensmolen en het Molenmuseum starten voor twee lekkere fietslussen langs de molens in de verschillende gemeenten, eentje van 52 of van 31 kilometer. Onderweg maak je...


Meer info

Hechtel-Eksel
Hechtel - Eksel
29-07-2018

Afgelopen week hebben in Hechtel-Eksel 25 anderstalige kinderen op een educatieve, speelse manier hun Nederlands geoefend en hun talenten ontdekt. Het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel heeft hiervoor de vzw Kind & Taal onder de arm genomen om dit ‘taalbad’ aan te bieden. Vrijdag hebben de kinderen op het slotmoment een voorstelling opgevoerd. Voor de eerste keer in...


Meer info

Hechtel-Eksel
Hechtel - Eksel
28-06-2018

Woensdag 27 juni migreerde de gemeente Hechtel-Eksel papieren akten naar de centrale Databank van Akten van de Burgerlijke Stand (DABS). Hiermee zijn we de eerste gemeente in België die met deze informatisering start en ging een Hechtel-Eksels huwelijk uit 2014 met volgnummer 1 lopen. Donderdag 7 juni 2018 werd het wetsontwerp modernisering en informatisering van de burgerlijke stand...


Meer info

Hechtel-Eksel
Hechtel - Eksel
28-06-2018

Dinsdagavond stelde de gemeenteraad van Hechtel-Eksel Robert Verheyen aan als nieuwe algemeen directeur voor gemeente en OCMW. Robert Verheyen volgt Marie-Louise Vankrunkelsven op, die in mei op pensioen ging. Op 1 mei nam de gemeente Hechtel-Eksel na 28 jaar afscheid van gemeentesecretaris Marie-Louise Vankrunkelsven. Op dat moment was de procedure voor de aanwerving van een nieuw hoofd van...


Meer info

Hechtel-EkselAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het