‘Whatsapp’ als netwerk voor buurtpreventieHet gemeentebestuur van Hechtel-Eksel en politiezone Kempenland lanceren samen de Whatsapp buurtpreventienetwerken. Onder leiding van 15 coördinatoren worden de inwoners van Hechtel-Eksel actief betrokken bij het verhogen van het veiligheidsgevoel in hun eigen buurt. Hiervoor werd Whatsapp gekozen als communicatiemiddel.

Eind 2017 heeft het gemeentebestuur van Hechtel-Eksel besloten om in samenwerking met de politiezone Kempenland in te stappen in de WhatsApp buurtpreventienetwerken. Om dit project te laten slagen heeft de gemeente een oproep gedaan naar vrijwillige coördinatoren. Na een informatievergadering in februari stelden maar liefst 15 personen zich kandidaat.

Op 7 maart 2018 zijn de kandidaat-coördinatoren, de gemeente Hechtel-Eksel en de lokale politie Kempenland een eerste keer rond de tafel gaan zitten. Tijdens deze vergadering werden de zones (buurtpreventie-netwerken) afgebakend en in detail de werking van deze buurtpreventienetwerken onder de loep genomen.

“Dankzij de vrijwillige coördinatoren zijn wij erin geslaagd om Hechtel-Eksel te voorzien van tien buurtpreventienetwerken, die in maart zullen opstarten,” aldus Johan Andelhofs, politiezone Kempenland. “Het is uniek in de ruime regio dat vanaf dag één een volledige gemeente is gedekt met WhatsApp buurtpreventienetwerken en deze voorzien zijn van een vrijwillige coördinator(en).”

Inwoners van Hechtel-Eksel kunnen zich via de website http://www.hechtel-eksel.be/whatsappbuurtpreventie  inschrijven in een WhatsApp buurtpreventienetwerk. De vrijwillige coördinatoren zorgen ervoor dat de inwoners worden toegevoegd in de groep en dat alles verloopt volgens de regels (die ook terug te vinden zijn via de site).

Burgemeester Jan Dalemans: “Het doel van deze WhatsApp buurtpreventie netwerken is de bevolking te betrekken bij hun veiligheid en zo sneller de kunnen inspelen op verdachte situaties. Een groep zal pas actief worden bij verdachte situaties (bijvoorbeeld: Een man loopt rond in de straat en heeft extra aandacht voor de woningen of een voertuig stopt aan elke woning en de inzittende kijken in de woning). Vanaf dat ogenblik zal de groep actief worden via het SAAR Principe:

S staat voor Signaleer (men merkt iets op, men ziet iets verdacht)

A staat voor Alarmeer (Alarmeer de politie via 101, het is verplicht om dit eerste te doen alvorens de WhatsApp-groep te gebruiken)

A staat voor App (waarneming bekend maken aan andere via WhatsApp-groep)

R staat voor Reageer/Registreer (bijvoorbeeld lichten aandoen, vriendelijk vragen aan iemand of men de weg kwijt is – kijken wat de persoon/wagen doet en doorgeven via de WhatsApp groep).”

De gemeente Hechtel-Eksel zal nu samen met de vrijwillige coördinators de 10 verschillende buurtWhatsApp groepen ondersteunen.  Wij zullen hierover weldra meer communiceren in ons infoblad, facebookpagina en website.

“Samen met de ANPR camera’s die in de ganse politiezone zijn geplaatst,  het Be-Alert alarmeringssysteem, inbraakpreventie en de vele gerichte politieacties, is de buurtWhatsApp het sluitstuk van een volledig veiligheidsplan” zegt burgemeester Jan Dalemans. “Op die manier trachten we onze gemeente nog veiliger en nog aangenamer te maken, zodat onze inwoners “Gezellig in het Groen” kunnen genieten”.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-03-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Hechtel-Eksel

Hechtel - Eksel
10-03-2018

In Hechtel-Eksel zoeken experten samen met de inwoners uit wat het betekent om ouder te worden in deze gemeente. Met een lezing op 13 maart en huiskamergesprekken twee weken later, kan iedereen meedenken over noden en verwachtingen van de ouder wordende Hechtel-Ekselaar. OCMW voorzitter en schepen voor senioren, Tony Baselet: “De groep senioren in onze gemeente wordt groter, we leven...


Meer info

Hechtel-Eksel
Hechtel - Eksel
04-03-2018

Op maandag 5 maart starten de rioleringswerken aan de Bergstraat. De Wijchmaalsebaan wordt gedurende 1 week afgesloten, de werken zelf zouden een 15tal werkdagen duren. Er wordt een omleiding voorzien vanuit Peer: Schansdijkstraat - Kapelstraat - Hoofdstraat vanuit Eksel: Hechtelsebaan - Handwijzerstraat - Hoendrikstraat


Meer info

Hechtel-Eksel
Hechtel - Eksel
03-03-2018

Kaat Bollen: “Als jonge moeder kan ik via de politiek mee bouwen aan de toekomst van de volgende generaties. Hechtel-Eksel is een groene gemeente en ik wil dat karakter bewaren. Ik wil graag inzetten op een duurzaam beleid en sta te popelen om daar met de burgemeester en zijn sterk team mijn schouders onder te zetten.” “Kaat is zeer gedreven en haar creativiteit en verfrissende...


Meer info

Hechtel-EkselAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het