Gordijnen voor betere akoestiek in Sint-Pieter en PaulkerkOm de gerestaureerde Sint-Pieter en Paulkerk intensiever als concertkerk te kunnen gebruiken, dient de akoestiek in de kerk te worden verbeterd. Het stadsbestuur van Mechelen keurde hiervoor een dossier goed. De kostprijs voor de werkzaamheden worden geraamd op zo’n € 150 000.

 

In het verleden hebben er gesprekken plaatsgevonden tussen de stedelijke en kerkelijke overheden, in verband met het multifunctioneel gebruik van de Sint-Pieter en Paulkerk. Dit resulteerde in de beslissing om de kerk in gebruik te houden voor de eredienst, maar om intensiever gebruik als concertruimte toe te laten.

In die optiek liet de stad het gespecialiseerde bureau Scala, een akoestische voorstudie uitvoeren. Daaruit bleek dat de nagalmtijd te groot is. Het aanbrengen van akoestisch absorberende gordijnen moet verbetering brengen. De gordijnen kunnen tevens voor verduistering van de kerk zorgen.

“Bij de interieurrestauratie van een paar jaar geleden, werd reeds elektrische bedrading naar de vensteropeningen getrokken om de plaatsing van gemotoriseerde rolgordijnen mogelijk te maken. De gordijnen worden uitgevoerd in een hoogwaardig doek met geluidsabsorberende eigenschappen. Een vast paneel bovenaan dat bekleed wordt met dezelfde stof als de gordijnen verbergt het opbergmechanisme”, aldus schepen van Monumentenzorg Greet Geypen.

In totaal worden er gordijnen voorzien voor 26 ramen (3 ramen in de westgevel, 8 ramen in de zuidgevel, 7 ramen in de oostgevel en 8 ramen in de noordgevel) en voor de loges op de verdieping aan weerszijden van het koor.

De rolgordijnen worden bediend met afstandsbediening en met een sleutelschakelaar. Bijkomend voorziet het aanbestedingsdossier ook in vier wegneembare statieven voor de audioboxen. De plaatsing wordt omstreeks oktober verwacht.

Eind verleden jaar werden er in de kerk nog nieuwe stoelen met een geluidsabsorberend kussen aan de onderzijde van de zitschelp geplaatst.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  14-06-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Mechelen

Mechelen
23-06-2018

Stad Mechelen al jaren partner van YAR Vlaanderen YAR Vlaanderen vzw biedt jongeren tussen 15 en 21 jaar een kans om hun leven weer op de sporen te krijgen. Sinds haar oprichting in 2007 werden al meer dan 650 jongeren begeleid. YAR Vlaanderen doet dit met 2 programma’s: YAR Wonen in de provincie Limburg en YAR Coaching in de provincies Antwerpen, Limburg, Vlaams-Brabant |Brussel en...


Meer info

Mechelen
Mechelen
22-06-2018

Op zaterdag 23 en zondag 24 juni wordt het startschot van de Zomer is van Mechelen gegeven met het gratis muziekfestival Ottertrotter. Het Tivolipark wordt voor één weekend omgetoverd tot een gezellig wereldfestival met concerten van o.a. TheColorGrey, Bombino, The Mauskovic Dance Band en Ghetto Kumbé. Bij Ottertrotter draait het naast de optredens ook om duurzaamheid waarbij...


Meer info

Mechelen
Mechelen
21-06-2018

In de loop van de jaren is de visie rond kinderopvang sterk gewijzigd van een verzorgende opvang naar een pedagogische opvang. In dat kader trok het Zorgbedrijf Rivierenland € 118.000 uit voor de heraanleg van de buitenruimte. Vandaag wordt de nieuwe duurzame belevingstuin van de ‘kinderkribbe Zwaluwstraat’ feestelijk ingehuldigd. De visie van de pedagogische opvang steunt op...


Meer info

Mechelen
Mechelen
21-06-2018

Mechelen telt hiermee 37 Cambio-deelwagens op 19 locaties Uit de stadsmonitor bleek dat Mechelen de derde stad is op het vlak van het aantal autodelers per 10 000 inwoners. De stad promoot Cambio de laatste jaren dan ook proactief. Om de dienstverlening ook naar rolstoelgebruikers uit te breiden, werd vandaag een rolstoelvriendelijke wagen aan de vloot toegevoegd. Autodelen In Mechelen...


Meer info

MechelenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het