Group Jansen verzorgt totale binnenafwerking van hypermodern Mechels ziekenhuis AZ Sint-MaartenHoe een gebouw het genezingsproces versnelt
 

ZONHOVEN / MECHELEN - Na enkele jaren hard labeur huldigde Group Jansen gisteren het hoogtechnologische ziekenhuis AZ Sint-Maarten in. Het Limburgse bouwbedrijf nam de volledige binnenafwerking van dit nieuwbouwziekenhuis voor zijn rekening. Dit ziekenhuis is zo ingericht dat het het genezingsproces ondersteunt. Voorts springen twee vaststellingen in het oog. Dat dit de eerste keer is dat iemand de veelbesproken BIM-werkmethode op een dergelijke schaal toepast… en dat kersverse moeders zelfs de kleur van hun plafond kunnen aanpassen.

 

AZ Sint-Maarten concentreert haar volledige zorgaanbod – voorheen verspreid over verschillende campussen – voortaan op één plek. Het gebouw is 105.000 m2 groot, telt 654 bedden en biedt onderdak aan 1.700 personeelsleden. “Wij toverden de naakte ruwbouw om tot een functioneel en hypermodern ziekenhuis”, zegt Nadia Jansen (CEO Group Jansen). “Een gebouw dat warm en gezellig is en waar de zorg voor mensen centraal staat. Door de vele glaspartijen heb je bijvoorbeeld continu contact met de buitenwereld. Zo heb je altijd uitzicht op het omliggende groen. Het idee hierachter: als mensen in een comfortabele omgeving vertoeven ondersteunt dat het genezingsproces.”

 

120 voetbalvelden gipskarton

Een dergelijk megaproject afwerken is een huzarenstuk. “Wij waren verantwoordelijk voor alles wat je in het gebouw ziet”, zegt Peter Lowist (COO Building Group Jansen). “Dat gaat van plafonds, vloeren en meubilair tot details als handgrepen, muurbescherming en vloermatten. Zo verwerkten we in het gebouw 150.000m2 binnenmuren, 600.000m2 gipskartonplaten (oftewel 120 voetbalvelden), 450.000 lopende meter profielen (goed om de afstand van Brussel tot Luxemburg te overbruggen), meer dan 6.000 binnendeuren en 525.000 schroeven (een vrachtwagen vol). Op piekmomenten waren er meer dan dertig schrijnwerkers tegelijk in de weer. Elk meubeltje - van een eenvoudig kastje tot het volledig meubilair van de verpleegposten - werd tot het laatste schroefje uitgetekend en geplaatst op de werf.”

 

De grootste ziekenhuisapotheek van België… en heel wat innovatieve cleanrooms

Met dit project – en de bijhorende inrichting van ettelijke clean rooms - werpt Group Jansen zich steeds nadrukkelijker op als expert in de zorgsector, bevestigt Peter: “In heel veel ruimtes gelden strikte voorwaarden op vlak van hygiëne, luchtdichtheid, drukverschillen,… De afwerking van de ziekenhuisapotheek (grootste apotheek in België) en de operatiezalen verdienen een bijzondere vermelding.”

 

“Kleur van plafond aanpassen aan geslacht van de baby”

In de materniteitskamers integreerde Group Jansen de KAY-klimaattechniek in de plafonds. “Dit systeem garandeert een optimaal binnenklimaat, een perfecte akoestiek en een laag energieverbruik”, weet Nadia Jansen. “En er zijn nog wat leuke extra’s. Zo kan je als kersverse moeder de kleur van het plafond aanpassen aan je gemoedstoestand of het geslacht van de baby. Geloof me, op dat moment is dat geen overbodige luxe”, glimlacht ervaringsdeskundige Nadia.

 

Mijlpaal in de BIM-geschiedenis

Group Jansen werkte in Mechelen binnen een THV (nvdr. tijdelijke handelsvennootschap) samen met bouwbedrijf MBG. Samen met architectenbureau VK A&E zijn deze partners pioniers in de bouwsector: het trio paste voor de eerste keer ooit de veelbesproken BIM-werkmethode toe binnen een grootschalig project.

 

“Bij BIM (Bouw Informatie Model) werken verschillende bouwpartners samen in een overzichtelijk 3D-model. De partners dragen voortdurend bij aan het plan, zodat je als architect, bouwheer of (onder)aannemer altijd verder werkt op een up-to-date versie. Bovendien geeft het systeem mogelijke fouten aan wanneer partijen tegenstrijdige acties willen opzetten. Door misverstanden op voorhand digitaal op te lossen, vermijd je fouten op de werf.”, aldus Danny Jacobs (Project manager Building Group Jansen)

 

Group Jansen is apetrots dat ze mochten deel uitmaken van dit pionierswerk. Ze krijgen er nog een schouderklopje van de THV-partner en de bouwheer bovenop: “Bouwen is een ploegsport en het DNA van beide firma’s blijkt een ‘perfect match’. We hebben een prestatie geleverd waar beide partijen fier op mogen zijn”, zegt Luc Stuyck (algemeen directeur – bestuurder MBG). “Het werfteam van Group Jansen verloor nooit het gezamenlijk doel uit het oog: het tempo erin houden om de vooropgestelde deadline op een kwalitatieve manier te halen”, besluit Jan Claesen (Technisch directeur en Projectleider nieuwbouw AZ Sint Maarten)

 

Over Group Jansen: Group Jansen, opgericht in 1973, is een bouwgroep met hoofdzetel in Zonhoven. Het bedrijf is actief in uiteenlopende sectoren, van retail en zorg, tot kantoren, tunnels en leisure. Deze algemene aannemer klasse 8 boekte in 2017

een omzet van 105 miljoen euro en telt een 350-tal werknemers. Deze groep omvat verschillende gespecialiseerde teams (research & development, building, cleanroom, maintenance en een schrijnwerkersatelier) en verschillende eigen producten (waaronder KAY-klimaatplafonds, verplaatsbare wanden, prefabelementen en tunnel brandbescherming).

 

Wil je meer weten over het verloop van het project? Of heb je interesse in de technische details? Contacteer dan Ruth Janssens:

 
Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws te melden?
 Meer nieuws over Redactie inVlaanderen

Scherpenheuvel - Zichem
23-06-2018

De jeugddienst van Scherpenheuvel-Zichem neemt tijdens de zomermaanden zijn intrek in het voormalige zwembad van Scherpenheuvel. Met de nabijheid van gc den egger, de sporthal en kinderopvang Baloe is het gebouw een ideale uitvalsbasis voor de stedelijke vakantiewerking. Er zijn ook heel wat mogelijkheden in en rond het gebouw. In juli en augustus ga je de jeugddienst niet meer vinden in het...


Meer info

Redactie inVlaanderen
Mechelen
23-06-2018

Zaterdagmiddag 23 juni 2018 om 13u overhandigt de Mechelse Migratie Coalitie haar memorandum voor de gelijke behandeling van vluchtelingen en nieuwkomers aan de burgemeester en aan de Mechelse partijvoorzitters op haar World Welcome Day in de prachtige binnentuin van het Pastoraal Diocesaan Centrum in de Merodestraat 18 te Mechelen. Ervaringsdeskundigen van middenveldorganisaties pleiten in hun...


Meer info

Redactie inVlaanderen
Gent
23-06-2018

Moonday viert zijn derde verjaardag op zondag 24 juni. Na een succesvolle en volledig uitverkochte editie in april, samen met hun vrienden van ABSTRKT, kriebelt het bij Moonday om opnieuw het universum te verkennen. De lancering stond aanvankelijk gepland op Dok Noord naast “De Direkteurswoning”. Op algemeen advies van de stadsdiensten wijken ze uit naar een betere locatie...


Meer info

Redactie inVlaanderen
Aalter
23-06-2018

Natuurpunt telt planten- en diersoorten Veel nieuwe soorten langs het kanaal Gent-Brugge Op zaterdag 9 juni organiseerde Natuurpunt een ‘1.000 soortendag’ langs het kanaal Gent-Brugge. In samenwerking met de Vlaamse Waterweg beheert Natuurpunt enkele terreinen langs het kanaal, onder meer in Aalter en Nevele. De bedoeling van deze jaarlijkse activiteit is om zoveel mogelijk...


Meer info

Redactie inVlaanderenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
Deze site gebruikt cookies

Ok, ik snap het