Onthulling namen nieuwe basklokken Sint-KatharinakerkVandaag zijn de twee grootste nieuwe basklokken gewijd in klokkengieterij Royal Eijsbouts in Asten. De twee kleinere nieuwe basklokken kan je vanaf vandaag bezichtigen in de Sint-Katharinakerk. Ze worden plechtig gewijd op 12 augustus. Naar aloude traditie krijgen grotere ‘pasgeboren’ klokken, net als kinderen, een naam en een peter en meter. We willen u niet langer in spanning laten wachten en onthullen hier onze goed bewaarde geheimen.

Klokken worden volgens de kerkelijke traditie beschouwd als kinderen. Daarom krijgen grotere klokken een naam, worden ze gedoopt of gewijd en krijgen ze een meter en peter. Dit geldt ook voor de vier nieuwe basklokken die volgend jaar – samen met de andere klokken – vanop de Sint-Katharinatoren in Hoogstraten weer zullen klinken bij vreugde en verdriet. Wat zijn de namen van de vier klokken en wie zijn hun peter en meter?

Franciscus

De grootste basklok wordt ‘Franciscus’ genoemd, naar Franciscus van Assisi, naar onze huidige paus Franciscus, naar de naam van de pastorale eenheid Hoogstraten-Rijkevorsel en naar de gemeenschap van de Kapucijnen in Meersel-Dreef. Stadsbeiaardier Luc Dockx en zijn echtgenote Ilse Verachtert zijn peter en meter. Deze klok zal elk uur de tijd aangeven.

Elisabeth

De naam van deze klok herinnert aan de eerste gravin van Hoogstraten, Elisabeth van Culemborg. De gravin had zelf geen kinderen en doopte de kerk tot haar ‘stenen kindeken’. ‘Elisabeth’ verwijst ook naar de Heilige Elisabeth van Hongarije, een groot voorbeeld voor gravin van Culemborg. Klok Elisabeths peter en meter zijn Dries Horsten en Beatrice Van Merode.

Rombout

Deze klok draagt de naam ‘Rombout’ als verwijzing naar de architect van de Sint-Katharinakerk Rombout Keldermans en naar de heilige Rombout (Rumoldus) die in de 8ste eeuw het geloof verkondigde in onze streken. Net als de stem van de heilige Rombout zal deze klok met haar zware toon mensen samenroepen, namelijk voor belangrijke vieringen. Pastoor Bart Rombouts en zijn moeder Maria Herygers zijn haar peter en meter.

Leonardus

De heilige Leonardus is de patroonheilige van de gevangenen. De pastorale eenheid Sint-Franciscus heeft een goede band met de gevangenispastores van Hoogstraten, Wortel en Merksplas. De klok zal ieder half uur de tijd aangeven en zo ook klinken ter nagedachtenis van pastoor-deken Leo Senden, overleden in gevangenschap in Duitsland in 1944. Leonardus’ peter en meter zijn Jan Jansen en Maria Dockx-Tilburgs. Op de klok worden de Beiaardvrienden vermeld als teken van grote dank.

Keuze peter en meter

Net als bij een kind ontfermen de peter en meter van een klok zich over de klok en zorgen ze ervoor. Beiaardvrienden Hoogstraten organiseerde een sponsoractie. Als antwoord hebben zich, naast vele kleine sponsors, 4 grote sponsors gemeld. Zij leverden een belangrijke financiële bijdrage voor de gieting van de klok en werden daarom gevraagd om het peter- en meterschap van een klok op te nemen. Deze personen dragen de beiaard en de klokken een warm hart toe. Ze gingen dan ook graag in op deze vraag. De namen van de peters en meters staan op de klok vermeld. Door op de klok Leonardus de vermelding ‘met de steun van de Beiaardvrienden Hoogstraten’ te vereeuwigen, klinkt een grote dank voor hun financiële steun en sympathie.

Wat staat er de volgende maanden te gebeuren?

 Op zondag 12 augustus in de eucharistieviering van 10 uur vindt de klokkenwijding plaats van de twee kleine basklokken die je vanaf vandaag, 11 juli, in de kerk kan bezichtigen. De twee grootste klokken werden al in de klokkengieterij in Asten gewijd, omdat ze te breed zijn voor de deuren van de kerk. Maar zij zullen op 12 augustus ook de nodige aandacht krijgen. De klokkenwijding is een bijzonder en uniek gebeuren. Alle Hoogstratenaren zijn van harte welkom om te komen meevieren. Nadien is er voor iedereen een receptie in zaal Pax, omstreeks 11.30 uur.

 13 augustus: aankomst van de twee grootste basklokken in Hoogstraten.

 14 augustus: alle klokken worden opnieuw in de Sint-Katharinatoren gehesen. Iedereen is van harte welkom om een kijkje te komen nemen.

 Tussen 20 augustus en 2 december worden de werken aan de beiaard onderbroken vanwege restauratiewerken aan de toren.

 25 december: de Hoogstraatse klokken worden voor het eerst weer geluid voor de viering van Kerstmis.

 De beiaard zal weer klinken in 2019.
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-07-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Hoogstraten

Hoogstraten
18-02-2019

Hoogstraten stelt platform “OogstStraten” voor Op maandag 18 februari 2019 heeft stad Hoogstraten in het proeflokaal van Sterkstokers Distilleries “OogstStraten” voorgesteld. Op dit platform ben je met al je duurzame initiatieven en ideeën over voedsel welkom. OogstStraten is opgericht in samenwerking met lokale producenten, bedrijven, consumenten en organisaties die...


Meer info

Hoogstraten
Hoogstraten
12-02-2019

Op zaterdag 9 februari reikte de stad Hoogstraten – op voordracht van de Cultuurraad – de cultuurprijs 2018 uit aan Etienne Van Nyen en Louis Geerts. Zij ontvingen de onderscheiding voor hun inzet voor 20 jaar ‘Hoogstraten in groenten & bloemen’. ‘27 On The Road’ was de laureaat voor ‘vernieuwend initiatief’ en mocht op het einde van de avond...


Meer info

Hoogstraten
Hoogstraten
18-01-2019

Op 17 januari bevestigde het College van burgemeester en schepenen de voordracht van Michiel van Opstal als nieuwe stadsdichter van Hoogstraten. De jonge Michiel wordt daarmee de tweede poëet die voor twee jaar de titel stadsdichter van Hoogstraten mag voeren. Op 31 januari neemt hij de fakkel over van Daan Janssens. Het stadsdichterschap is nog een relatief jong concept in Hoogstraten....


Meer info

Hoogstraten
Hoogstraten
23-12-2018

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden heeft een subsidiebelofte gegeven aan het OCMW van Hoogstraten voor de verbouwing en de uitbreiding van de oude parochiezaal in Meer tot een Lokaal Dienstencentrum. De Coördinatiecommissie heeft een gunstig advies gegeven aan het masterplan. Het bedrag van de subsidie is vastgesteld op 434.621,77 euro. Dankzij deze...


Meer info

HoogstratenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het