Het nieuwe gelaat van Art Nocturne Knocke 2018Art Nocturne Knocke van zaterdag 11 tot woensdag 15 augustus 2018 in het Cultuurcentrum Scharpoord staat in het teken van de beeldende kunst, meer dan vroeger het geval was. Wat aanvankelijk een opvallende tendens bleek te zijn, is vandaag een veelzeggende werkelijkheid geworden. De beurs is immers geëvolueerd  naar een omzeggens exclusief vertoon van moderne en hedendaagse beeldende kunst, maar in dit concrete geval van een heel hoog niveau wat een duidelijke meerwaarde biedt aan het reeds ruime en fel gewaardeerde aanbod in Knokke met zijn ongeveer tachtig galeries. Meubels en traditionele antiek zijn niet meer vertegenwoordigd. Juwelen en zilverwerk zijn selectiever gepresenteerd. Afrikaanse kunst en Art Deco passen wel soepel en als vanzelfsprekend in dit rijke salon van schilderijen, sculpturen, keramiek, tekeningen, grafiek en design.

Internationaal bekende en gewaardeerde kunstenaars als Jeff Koons, Damien Hirst, Robert Indiana, Yves Klein, Igor Mitoray, Bernard Buffet, Fernand  Léger, Pierre Soulages, Hans Hartung, Picasso en Sam Francis worden door al even bekende galeries gepresenteerd. Artassistant, dat onlangs in de media kwam met een Bruegel, presenteert thans Chagall en Modigliani. Die grote namen tronen naast werk van beloftevolle en hier bewonderde en fel gegeerde kunstenaars zoals Piet Peere en Philippe Pastor aan wie tijdens ANK 2018 bijzondere aandacht wordt gewijd. De kunstbeurs focust ook op de merkwaardige monumentale sculpturen van twee vrouwelijke kunstenaars die de reputatie van de 25ste Beeldenwandeling Sculpture Link in hoge mate eer aandoen namelijk Carole Feuerman en Rabarama.

Carole Feuerman

Carole Feuerman (1945, Hartford, Connecticut, USA)  was onlangs vertegenwoordigd met enkele sculpturen op de fel  bezochte tentoonstelling ‘Hyperrealisme Sculptuur’ in de Kunsthal Rotterdam. Zij schildert, tekent, ontwerpt installaties en modelleert levensgrote en monumentale sculpturen in kunststof en brons. Een van haar voornaamste thema’s is dat van de zwemsters en de baadsters. Haar personages incarneren, in een veelal fel coloriet en al dan niet fragmentarisch, kracht, jeugdige charme en elegantie, geven blijk van een nauwgezette realistische weergave en evoceren daarnaast de esthetiek van het vrouwelijke lichaam waarbij het gelaat een rustige zelfzekerheid weergeeft, triomf, diepzinnigheid en een geestelijk evenwicht.

Rabarama

Het werk van de in 1969 in Rome geboren kunstenares Rabarama, pseudoniem van Paola Epifani, is eveneens aan het vrouwelijke lichaam gewijd, maar dan op een heel bijzondere wijze die intrigeert en bewondering afdwingt omwille van haar vormentaal en haar materiële uitstraling. Haar figuren nemen in enige mate ongewone houdingen aan  en frapperen meteen door hun formele schoonheid en door de huid van haar bronzen die bezet is met motieven en inkepingen, met kleurige decoratieve elementen en een soort raster die het gehele beeld bestrijkt en die het een ietwat bevreemdende présence verleent. Opmerkelijk en onvergetelijk is ook haar artistieke samenwerking met Le Cirque du Soleil.

Tijdens ART NOCTURNE KNOCKE kan de bezoeker in de stand van Bel-Air Fine Art, waarmee dit jaar voor Sculpture Link wordt samengewerkt,  kennis maken met kleiner werk van beide kunstenaressen.

Philippe Pastor

Aan de ingang van ANK 2018  hangen grote doeken van Philippe Pastor, telg van een uitermate vooraanstaande Monegaskische familie. Eind vorige eeuw werden zijn werken al tijdens twee edities van de Biënnale van Venetië getoond en naderhand ook over de gehele wereld tentoongesteld. Het gehele oeuvre van de kunstenaar is een aangrijpende meditatie omtrent  de vaak pijnlijke relatie tussen mens en natuur waarbij onder meer gerefereerd wordt aan de bosbranden die vaak in de bossen van Zuid-Frankrijk woeden. Hij wordt vertegenwoordigd door de bekende galerie De Jonckheere die sinds enige tijd naast oude kunst ook moderne en hedendaagse werken presenteert. 

Piet Peere

De grote ruimte van het theater van CC Scharpoord wordt helemaal ingepalmd door schilderijen, schetsen, tekeningen en polyester sculpturen van de onvolprezen in het Brugse levende en werkende kunstenaar Piet Peere (1956). In zijn studententijd, onder meer in Sint-Lucas Gent,  verbaasde hij zijn collega’s en docenten door zijn schitterend talent als tekenaar en schilder. Daar kan men zich in deze wel heel bijzondere tentoonstelling duidelijk van vergewissen. Zijn 15 schilderijen zijn monumentaal en munten uit door een gevoelig coloriet, door brede donkere partijen in een veelheid van schakeringen en door de getormenteerde en toch ook  op esthetisch  vlak uitermate welsprekende houdingen van de uitgebeelde personages. Zij verwijzen, op drie ontroerende monumentale koppen in een merkwaardig spel van licht en donker na,  allen naar wat met zwemmen te maken heeft, met water en met mensen aan zee. De tentoonstelling omvat naast enkele recente houtskooltekeningen een verhelderende kijk op zijn vroegere schetsen en latere tekeningen naar model, een muur van tekenkunstig raffinement, een uitnodiging naar de kijker toe opdat die kijker zou kunnen vaststellen wat tekenen betekent. Naast dit alles exposeert de kunstenaar ook  twee bronzen en een tiental sculpturen in polyester die verwijzen naar de  Griekse mythologie die naar eigen zeggen  ook zijn persoonlijke mythologie uitmaakt, wat vooral in zijn uitbeelden van de kwellingen van Tantalos tot uiting komt. De schuldige liefde van Ares en Afrodite, de vermetele durf van Daedalos en vooral de figuur van Tantalos komen er op ietwat bevreemdende wijze aan bod in een eerder etherische vormentaal van gestileerd versteende en antieke allure.

Afrikaanse kunst en Art Deco

Afrikaanse kunst en Art Deco zijn op verrassende wijze aanwezig op deze Art Nocturne Knocke naast een weelde aan hedendaagse en ietwat vroegere Schone Kunsten zodat in alle prijsklassen kwalitatieve stukken aanwezig zijn.

Het is algemeen bekend dat de Afrikaanse kunst tijdens  de vorige eeuw een omwenteling heeft teweeggebracht in de beeldende visie van de Westerse en voornamelijk Europese kunstenaars. Haar elementaire vormentaal en een bijzondere manier om het menselijke lichaam uit te beelden, eerder in functie van de gedachte dan van de werkelijkheid,  lag aan de basis van kubisme, abstrahering en  een vrijer hanteren van de werkelijkheid.

Art Deco ontstond net voor de Eerste Wereldoorlog als een reactie op de golvende en organische lijnen van de Art Nouveau en koos voor een terugkeer naar een bepaalde vorm van classicisme. Zij was hoofdzakelijk gericht naar architectuur en wat daarmee verband houdt: meubels en interieurs, glasobjecten en voorwerpen van iedere dag maar dan in een schitterende vormgeving.

De beeldenwandeling waarin de vrouw centraal staat loopt nog tot 15 augustus en eindigt zo samen met Art Nocturne Knokke die plaats heeft van zaterdag 11 tot en met woensdag 15 augustus.

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  10-08-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Knokke-Heist

Knokke - Heist
10-01-2019

Het dierenasiel in de Sluisstraat 82 heeft zijn openingsuren gewijzigd. Je bent er welkom van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17 uur. Op zaterdag is het asiel open van 10 tot 17 uur. Op maandag en zon- en feestdagen zijn de verblijven van de dieren gesloten voor bezoekers. Voor meer info: www.dierenasielknokke-heist.be, T 050 61 57 63


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
10-01-2019

De carnavalkoorts stijgt zienderogen in Heist. Nog geen idee wat je gaat aantrekken? Op zaterdag 19 januari 2019 houdt de Kringwinkel ’t Rad van 10 tot 17.30 uur een carnavaleske instuifdag. De kledingrekken hangen vol met bonte verkleedoutfit voor een spotprijs. In de etalages staan ook heel wat leuke attributen uitgestald die je meteen in de carnavalsfeer brengen. Voor alle info: T 050...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
04-01-2019

Op vrijdag 28 december 2018 nam schepen Daniël Despiegelaere in het stadhuis en daarna op de kerstmarkt afscheid van zijn dienst Burgerzaken waar hij gedurende 2 jaar de bevoegdheid van schepen/ambtenaar van de burgerlijke stand kreeg als opvolger van voormalig schepen Ingrid Reubens. Onder deze korte beleidsperiode onthouden we vooral zijn betrokkenheid bij het opstellen van een nieuw...


Meer info

Knokke-Heist
Knokke - Heist
04-01-2019

De Autonome Vereniging Het Dak Knokke-Heist omvat de instellingen WZC De Noordhinder - WZC O.L.V. Van Troost en serviceflats De Mardyck. Welzijnsvereniging Het Dak staat voor kwalitatieve, residentiële en semi-residentiële zorg op maat voor zorgbehoevende senioren. In het kader van een nakende pensionering richt Het Dak een aanwervingsexamen in voor een bachelor Boekhouding (schaal...


Meer info

Knokke-HeistAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het