Stad meet grondwaterpeil met slimme metersEen van de nadelen van de prachtige zomer was de extreme droogte. “Om beter op de gevolgen van droogte in te spelen, starten we een groot onderzoek naar al het water in de stad”, vertelt Ronny Van Looveren van Stad Antwerpen.

 

“De vijver in het Stadspark stond in de zomer volledig droog. Ook in andere vijvers stond amper water. De natuur heeft veel tijd nodig om te herstellen van lange droge periodes en een te laag grondwaterpeil. Als dat peil blijft dalen, kan dit nog andere ernstige gevolgen hebben. Oude gebouwen kunnen wegzakken of bomen worden ziek. We willen onderzoeken hoe we de leegloop kunnen tegengaan en bekijken wat de invloed van de droogte op ons drinkwater is. Dat water komt nu uit het Albertkanaal, maar die aanvoer is eindig. We doen dit onderzoek samen met Water-link en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).”

Slimme meters

“We willen zo goed mogelijk weten hoeveel water er in de stad uit de hemel valt. We plaatsen in en rond de stad acht slimme regenmeters die hun resultaten automatisch doorsturen naar een centrale computer. Later willen we dit systeem nog verfijnen, bijvoorbeeld om te waarschuwen voor overstromingen. Verder starten we een proefproject om ook het grondwaterpeil op te volgen met slimme meters. Nu gebeurt dat nog manueel.”

Tuinstraten

“Hoe meer water er in de grond trekt, hoe beter. De grond minder verharden met asfalt of beton helpt tegen wateroverlast en droogte. We testen nu in enkele tuinstraten wat het effect is van minder verharding en meer groen. In de Lange Riddersstraat gaan we meten hoeveel regenwater in de riolen komt.”

Regenwater hergebruiken

“Hergebruik van regenwater houdt de droogte tegen. Iedereen die via een eigen regenput water hergebruikt, draagt daartoe bij. Ook de stad zou meer regenwater kunnen gebruiken om straten te reinigen of water te geven aan planten en bomen.”

Meer info

Alles over het grondwater in Antwerpen
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  11-10-2018

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Stad Antwerpen

Antwerpen
08-11-2018

De stad Antwerpen mag zich Pleegzorggemeente noemen. Samen met Pleegzorg Provincie Antwerpen wil de stad pleegzorg beter bekend maken en pleegzorg op verschillende manieren ondersteunen. In de Huizen van het Kind is er alvast een infoavond voor geïnteresseerde kandidaat-pleeggezinnen. In Antwerpen zijn er meer dan 400 pleeggezinnen. Zij vangen kinderen en jongeren in nood op. Het zijn...


Meer info

Stad Antwerpen
Antwerpen
>>
07-11-2018

In België vinden meer dan 150 woninginbraken per dag plaats. Met de winter in aantocht breekt een inbraakgevoelige periode aan. Wees dus extra waakzaam. Stadsreporter Sam krijgt enkele tips om het risico op een inbraak te verkleinen. Meer info Kijk voor meer anti-inbraaktips op www.tipstegeninbraak.be.


Meer info

Stad Antwerpen
Antwerpen
>>
07-11-2018

In de winterperiode wil iedereen graag veilig op zijn bestemming geraken. Dat kan door samen sneeuw en ijzel te bestrijden. Als bewoner zorgt u voor een veilig voetpad en de stad staat in voor fietspaden en wegen. Hulp nodig bij het sneeuwruimen? 75-plussers en personen met een handicap die zelf geen sneeuw kunnen ruimen, vragen het best hulp. Kan u geen beroep doen op mensen uit uw naaste...


Meer info

Stad Antwerpen
Antwerpen
07-11-2018

Boeken, strips, cd's en dvd's voor een prikje! U vindt ze op de boekenverkoop op zondag 11 november in het Antwerpse bibliotheekmagazijn Kotter. U betaalt slechts 1 euro per boek voor volwassenen. Voor dat bedrag kan u zelfs vijf jeugdboeken, cd’s, dvd’s of strips kopen. Er is geen Bancontact, breng dus zeker contant geld mee. Vergeet ook uw eigen draagtas niet. De...


Meer info

Stad AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het