Jeugdboekenmaand in de Antwerpse bibliothekenVan 1 tot 31 maart focust de Jeugdboekenmaand dit jaar op vriendschap. De Antwerpse bibliotheken pakken opnieuw uit met heel wat activiteiten, een interactief ‘doeboekje’ en een lees-challenge. Ketnet-vlogger/acteur Junes Callaert daagt de Antwerpse jeugd uit om samen 15.000 boeken te lezen en hun foto’s te delen via Facebook @jeugdboekenmaandantwerpen.

 

Nabilla Ait Daoud, schepen voor cultuur, vertelt: “Lezen is niet enkel fijn, maar ook enorm belangrijk voor de ontwikkeling van onze kinderen en jongeren. Het stimuleert de fantasie, de creativiteit en het inlevingsvermogen bij onze kinderen. Ik ben ook heel blij met het thema van dit jaar, want vriendschap is toch essentieel in ieders leven. Kinderen maken overal vrienden, op school, in hun vrije tijd, ... maar minstens even belangrijk is om te blijven investeren in deze vriendschappen, net zoals in lezen trouwens.”

 

De hele maand maart zijn er workshops, voorleesuurtjes, auteurslezingen en speciale voorstellingen rond het thema vriendschap in alle Antwerpse bibliotheken. Voor jongeren is er het Bibsterspel en affichespel. Via www.antwerpen.be/jeugdboekenmaand vinden kinderen en jongeren een overzicht van alle activiteiten en boekentips over het thema vriendschap in verschillende leeftijdscategorieën. Op de Facebookpagina @jeugdboekenmaandantwerpen kan iedereen ook een foto of filmpje plaatsen van zijn favoriete boek.

 

Het startschot voor de Jeugdboekenmaand wordt op zaterdag 2 maart gegeven in bibliotheek Park in Merksem. Het slotfeest op 31 maart in Permeke rondt de Jeugdboekenmaand af.

 

Lees-challenge: 15.000 boeken lezen

De Antwerpse Jeugdboekenmaandambassadeur Junes Callaert formuleert de grote uitdaging van dit jaar. Via een videoboodschap roept de twaalfjarige Ketnet-vlogger/acteur kinderen en jongeren uit de stad Antwerpen en haar districten op om samen 15.000 boeken te lezen. Als ze daarin slagen, winnen ze een gezamenlijke dansles van Junes.

 

De leesactie krijgt vorm door een vriendenslinger. Per gelezen boek kunnen de kinderen de slinger langer maken door een ‘boekenvriendje’ te versieren. Op het boekenvriendje tonen de kinderen welk boek ze hebben gelezen of welk boek ze aanraden. Jonge lezers geven vóór 27 maart hun boekenvriendje of vriendenslinger af in de bibliotheek. In ruil hiervoor krijgen ze een vriendschapsbandje en maken ze kans om een boekenpakket te winnen.

 

De Antwerpse bibliotheken hopen samen 15.000 boekenvriendjes te verzamelen.

Als Antwerpen hierin slaagt, dan vindt er op woensdagnamiddag 3 april een echt lees-feest plaats. Op het De Coninckplein leert Junes dan de Antwerpse jeugd een dansje aan.

 

Grote deelname van scholen

Ook scholen zijn fan van de Jeugdboekenmaand. Tal van Antwerpse basisscholen organiseren leesactiviteiten rond het thema vriendschap en hebben zich ingeschreven voor de lees-challenge. De klas met de langste slinger krijgt een boekenpakket voor in de klas. De klas die de meest originele lees-slinger maakt, wint een boekenkoffer.

 

Voor klassen van het 3de en 4de leerjaar is sinds februari het nieuwe doeboekje beschikbaar in alle Antwerpse bibliotheken. Het is een boekje boordevol spelletjes en opdrachten over het thema vriendschap.

 

Voor secundaire scholen organiseren de Antwerpse bibliotheken voor de derde keer
pop-upsamenleesmomenten voor jongeren van 12 tot 15 jaar. Bibmedewerkers en vrijwilligers trakteren groepjes van maximaal 14 leerlingen op een mooi verhaal en een passend gedicht over het thema 'vriendschap'. Een samenleesmoment duurt 1 lesuur en kan tijdens de lesuren of op een vrij moment.

 

Bibbus rijdt langs jeugdwerkingen tijdens Jeugdboekenmaand

Speciaal tijdens de maand maart houdt de bibbus enkele data vrij om ook langs jeugdwerkingen in de stad te rijden. Vooral tijdens de krokusvakantie, op woensdagnamiddag of in het weekend. Zo kunnen kinderen heel laagdrempelig kennismaken met 'Olle en de trollen’, een leuk voorleesverhaal over een jongen, Olle, die bevriend geraakt met trollen. Dit mag niet van zijn vader, de koning. Maar uiteindelijk zal het net deze vriendschap zijn die het rijk redt van de ondergang. Geïnteresseerde jeugdwerkingen kunnen concrete afspraken maken via bib.bus@antwerpen.be.

 

Organisator Iedereen Leest

De Jeugdboekenmaand is een campagne van Iedereen Leest voor kinderen tussen 3 en 15 jaar. Tijdens deze maand staat de aandacht voor het plezier van lezen, voorlezen en naar illustraties kijken aan de hand van een kwaliteitsvol aanbod, centraal. Iedereen Leest zorgt voor boekentips, maakt tips voor lesgevers bij boeken en verspreidt promotiematerialen om van de Jeugdboekenmaand een echt feest te maken. Om dit te realiseren, werkt Iedereen Leest samen met de bibliotheken, Cultuurconnect (het steunpunt voor openbare bibliotheken en cultuurcentra), scholen, Boek.be (vakorganisatie van het boekenvak) en wisselende andere partners.

 

 
Artikel geplaatst n.a.v. bron:
 
Op:  12-02-2019

Artikel ongepast?

Dit artikel is ongepast

Gelieve ons te laten weten waarom u dit artikel ongepast acht.
Heb je nieuws uit jouw regio en wil je dat hier gratis plaatsen?
 Meer nieuws over Antwerpen

Antwerpen
22-04-2019

Er komt een nieuw politiereglement voor seksuitbatingen die buiten de Antwerpse gedoogzone liggen. Daarnaast wordt de politiecodex omtrent de prostitutieaanpak aangepast: er komt een verbod op het promoten of aanbieden van onveilige seks, en de codex krijgt een duidelijkere omschrijving van overlast in het kader van prostitutie. Het nieuwe reglement gaat in vanaf september dit jaar. Nieuw...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
22-04-2019

Het stralende weer lokte dit jaar 18.000 bezoekers naar de vijfde editie van de Tulpenpluk, het oogstfeest geïnspireerd op het massafestijn met kermis dat vroeger plaatsvond na de tulpenoogst in de polderdorpen. Al van bij de start was er heel wat volk op de been. De bezoekers konden deze paasmaandag 170.000 tulpen plukken in de pluktuin aan het Booswegske in Berendrecht. De lentezon deed...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
19-04-2019

Ook nieuwsgierig naar hoe de werken vorderen aan de Antwerpse Scheldekaaien? Voortaan kan u uw ogen volop de kost geven vanop 2 uitkijkpunten. Tegelijkertijd kreeg het infopunt Scheldekaaien een nieuwe locatie én een nieuw jasje. Uitkijken over de werf Tussen het Steen en het Loodswezen zijn op dit moment de werken bezig om de kaaimuur te stabiliseren en een nieuwe cruiseterminal te...


Meer info

Antwerpen
Antwerpen
19-04-2019

Van eind april tot eind juli vinden in Antwerpen opnames plaats voor de Duitstalige televisieserie Dunkelstadt. Antwerpen fungeert in de zesdelige reeks als grootstad aan het water, waarin privédetective Doro iedere aflevering zaken probeert op te lossen. Dunkelstadt is een zesdelige Duitstalige detectivereeks, geïnspireerd op de visuele stijl en verhaallijnen van de klassieke...


Meer info

AntwerpenAdvertentiesKlik hier voor het nieuws uit
Antwerpen | Brabant | Limburg | Kempen | Oost VL | West VL | Brussel | Kust | Maasland |

Media Partners

X
Geen vervelende pop-up meer?
Geen probleem meld je gewoon aan, de digitale krant is gratis.
Bovendien kan je ook zelf artikels plaatsen.
inVlaanderen.be gebruikt cookies en verzamelt gegevens om de gebruikersnelheid te kunnen verbeteren. Meer info: http://www.invlaanderen.be/pagina/privacy

Ok, ik snap het